İstanbul Bağırsak Sarkması Tedavisi
Bağırsak sarkması tedavisi, bağırsakların, pelvik dokulardaki zayıflama sonucu vajinaya doğru çıkması, fıtıklaşması ile karakterize olan durumu ve buna bağlı deneyimlenen şikayetleri gidermek için yapılır.
Bağırsaklar sindirim ve boşaltım sisteminin önemli organlarıdır. Bununla birlikte sabit bir konumları olmadığı için, çevrelerindeki doku ve organlar yardımı ile ideal konumlarını korurlar. Ancak bazı durumlarda, pelvik bölgedeki kasların ve dokuların zayıflaması gibi nedenlerden bağırsaklar sarkmaya ve vajina gibi organlara doğru çıkıntı yapmaya başlayabilir.
Yazımızın devamında ‘’Bağırsak sarkması tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Bağırsak sarkması belirtileri nelerdir?’’, ‘’Bağırsak sarkması neden olur?’’ ve ‘’Bağırsak sarkması tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Bağırsak sarkması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Bağırsak Sarkması Nedir?
Jinekolojide kalın bağırsak sarkması rektosel olarak bilinir. İnce barsak sarkması ise enteroseldir. İki durumda da vajinanın arka duvarına doğru barsağın fıtıklaşması gerçekleşmiştir.
Genel olarak, bağırsak sarkması, kalın bağırsağın son kısmının anüsten dışarı sarkması, fıtıklaşmasıdır. Tıp dilinde rektal prolapsus olarak da bilinen bu hastalık hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Bununla birlikte kadınlarda bağırsaklar (ince veya kalın bağırsak) cepleşerek vajinadan dışarı da sarkabilir. Bunun en yaygın nedeni zorlu normal doğumlar, normal doğum sırasında epizyotomi kesisi açılması, kronik kabızlık vb. pelvik tabanın gevşemesine ve yıpranmasına yol açan etmenlerdir.
Yaygın prolapsus türleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Enterosel: İnce bağırsağın pelvik boşluğa inmesi ve vajinanın arka duvarına doğru çıkıntı yapması.
- Rektosel: Rektumun vajinaya doğru çıkıntı yapması, sarkması.
- Üretrosel: Üretranın vajinaya doğru çıkıntı yapması.
- Sistosel: Mesanenin vajinaya doğru sarkması.
- Uterin Prolapsusu (Rahim Sarkması): Rahmin vajinal kanal boyunca sarkması.
- Vajinal Prolapsus: Vajinanın tepe kısmının, vajinal kanala dışarıya doğru sarkması.
- Rektal Prolapsus: Kalın bağırsağın son kısmının anüsten sarkması.
Prolapsus tipleri bu şekilde sıralanabilir.
Bağırsak Sarkması Neden Olur?
Bağırsak sarkmasının nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Zorlu normal doğumlar.
- Birden fazla normal doğum yapmış olmak.
- Çoğul gebelik.
- Normal doğum sırasında epizyotomi kesisi açılması.
- Epizyotomi kesisinin skar dokusuna dönüşmesi.
- Kronik kabızlık.
- Kronik öksürük.
- Pelvik bölge dokularında yıpranma.
- Pelvik bölgeyi ilgilendiren cerrahi operasyonlar.
- İlerleyen yaş.
- Genetik yatkınlık.
Bağırsak sarkması nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Bağırsak Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak sarkması belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik. Kabızlık veya ishal.
- Tuvalete çıkıldığında bağırsaklar tam olarak boşalmamış gibi hissetmek.
- Dışkılamada boşaltmak için vajinaya baskı uygulama ihtiyacı.
- Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı.
- Makat bölgesinde ve genital bölgede ağrı hissi.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi.
Bağırsak sarkması, hafif ve orta seviyedeki vakalarda herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Hasta, bu belirtilerden bazılarını deneyimlese bile yaşam kalitesi veya cinsel hayatı bu şikayetlerden ciddi şekilde etkilenmeyebilir. Ancak bağırsak sarkmasının ilerlemesi, dışkılamanın tam yapılamamasına ve boşaltmak için her defasında elle baskı uygulanma gereksinimine yol açabilir.
Bağırsak Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bağırsak sarkması ilerleyici bir hastalıktır. Zamanında tedavi edilmezse bağırsak sarkmaya devam eder. Hatta vajinadan görünecek ölçüde sarkabilir. Bu da bireyin hayat kalitesine, vajina dokusuna, sindirim sitem fonksiyonuna, cinsel yaşamına ve günlük hayatına zarar verebilir.
Bağırsak Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kadınlar, bağırsak sarkması şikayeti için bir jinekoloji hekimi ile görüşebilirler. Kadın doğum uzmanları, jinekolojik muayene sırasında, çoğu zaman ek bir uygulamaya ihtiyaç duymadan bağırsak sarkmasını teşhis edebilirler. Akabinde ise bağırsak sarkmasının tipi, evresi, hastanın ihtiyaçları ve bağırsak sarkmasının ilerleme durumuna göre hastaya özel bir tedavi planlaması hazırlayabilirler.
Bağırsak Sarkması Cinsel Yaşamı Etkiler Mi?
Bağırsak sarkması cinsel yaşamı ciddi ölçüde etkileyebilir. Bağırsak, vajinadan görünecek şekilde sarkıyorsa bu durum hem cinsel ilişki sırasında ağrıya hem de bireyin özgüven sorunları, cinsel isteksizlik gibi problemler deneyimlemesine neden olabilir. Bu da cinsel yaşama ve romantik ilişkilere zarar verebilir.
Bağırsak Sarkması Tedavisi Var Mı?
Bağırsak sarkması, günümüzde farklı uygulamalar ile tedavi edilebilir. Bu uygulamalar arasında pelvik taban egzersizleri, yaşam tarzı değişiklikleri, pesser uygulaması ve cerrahi operasyonlar yer alır.
Bağırsak Sarkması Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bağırsak sarkması tedavisi kapsamında yapılan cerrahi operasyonlar genellikle 1 saat kadar sürmektedir. Ancak operasyonun detaylarına ve aynı seansta yapılacak ek cerrahi işlemlere göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.
Bağırsak Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bağırsak sarkması tedavisinde farklı yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemler arasında şunlar yer alır:
- Pesser Kullanımı
Pesser adı verilen, silikon veya plastik yapılı bir araç sayesinde sarkan dokunun desteklenmesi ve sarkmanın durdurulması sağlanabilir. Bu uygulama sayesinde hafif ve orta şiddetli bağırsak sarkması olan hastaların pek çoğu cerrahiye gerek kalmadan sağlığına kavuşabilir. Bu seçenek, ek sistemik hastalıkları nedeniyle ameliyata uygun olmayan veya sosyal sebeplerle ameliyatı erteleyen hastalar için uygundur.
- Cerrahi Tedavi
Bağırsak sarkmasında cerrahi tedavi, sarkmanın tipine göre değişiklik gösterir. Kalın bağırsak sarkmasında sarkan bağırsak (rektum) dokusu ideal konumuna taşınır, fıtıklaştığı alan hastanın kendi dokusu kullanılarak tamir edilir. Ayrıca sarkamanın tekrarlamasını önlemek için ek bazı cerrahi teknikler kullanılır. Bu cerrahi vajinadan gerçekleştirilir. Karında kesi olmaz. Ameliyat sonrası iyileşme süreci konforludur.
İnce bağırsak sarkmasında ise cepleşmeye ve fıtıklaşmaya yol açan dokular meş adı verilen sentetik yama ile desteklenebilir ve sarkmanın tekrarlamasını önlemek için pelvik bölge dokuları onarılır. Bu operasyonlar, genel anestezi ile ağrısız bir şekilde yapılır.
- Egzersiz ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Sarkmanın şiddeti sınırlı ise, sarkma erken evrede ve hastada bir şikayete yol açmıyorsa herhangi bir tedaviye gerek duyulmayabilir. Düzenli gözlem yeterlidir. Hasta bu süreçte kegel egzersizleri ve çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ile sarkmanın ilerlemesini önleyebilir.
İstanbul Bağırsak Sarkması Tedavisi Fiyatları
Vajinadan bağırsak sarkması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.