Miyom Ameliyatı İstanbul
Miyom ameliyatı İstanbul; sağlık açısından zararlı olmaya başlayan miyomların cerrahi ile çıkarılmasıdır. Miyomlar, birçok kadında görülebilen, iyi huylu tümör yapılarıdır. Genellikle küçük boyutlardadır. Bu nedenle tedavi edilmeden, yalnızca düzenli kontrollerle takip edilirler. Ancak miyomlar kontrolsüz büyürse ve fallop tüpleri tıkayacak, rahmin iç dokusuna basınç yapacak hâle gelirse, miyom ameliyatı ile alınması gerekir.
Miyom Nedir?
Uterus miyomları, uterusun en sık karşılaşılan, genel olarak miyometrium düz kas ve fibröz doku hücrelerinden kaynaklanan benign tümörü olup fibroid, fibromiyom, miyoma ve leiomiyoma gibi terimlerle tanımlanmakta ise de daha çok miyoma veya halk arasında miyom (miyom) terimi kabul görmüştür. Rahim (uterus), düz kastan oluşmaktadır.Miyomlar, rahimdek düz kastan gelişen iyi huylu büyümelerdir. İyi huylu bir miyomun kansere ilerleme olasılığı oldukça azdır.
Miyomlar, oldukça sık görülür. Kadınların yaklaşık %80’inde, hayatlarının bir döneminde miyom rastlanacaktır. Ama, miyomu olan her kadında şikayet gelişmeyecektir.
Miyomların sayısı, boyutu ve yerleşim yeri ne olursa olsun, rahim korunarak miyomlar temizlenebilir.
Miyom ameliyatından 4-6 ay sonra gebelik elde etmek mümkündür.
Miyom Belirtileri Nasıl Olur?
Miyomların büyük bir çoğunluğu boyut olarak küçüktür ve herhangi bir şikayete yol açmaz. Bununla beraber, 10 cm’in üzerinde miyomlar da görmekteyiz. Bazı kadınlarda, ağır kanamalı, süresi uzamış (7 günden uzun sürebilen) menstrüel siklus dönemleri görülebilir. Alt karın bölgesinde bası hissi veya ağrı şikayetleri gelişebilir.
Miyom nedeniyle şikayet gelişimini belirleyen en önemli üç faktör şunlardır: miyomların büyüklüğü, miyomların sayısı ve miyomların yerleşim yeri. Miyomların boyutu ve sayısı arttıkça şikayet gelişme ihtimali de artmaktadır. Bununla beraber, daha küçük boyutlarda olsa dahi, rahimin iç yüzüne yerleşen miyomların kanama gibi şikayet geliştirme ihtimali daha yüksektir.
Büyük miyomlar, hamile kadınlardakine benzer şekilde pelvik bası hissine yol açabilir. Mesaneye veya barsağa baskı yapan miyomlar, kişinin sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmesine neden olabilir.
Özetleyecek olursak, miyoma bağlı
- Adet düzensizliği
- Adet kanamalarının miktarının değişmesi
- Ara kanamalar
- Gebe kalmada zorluk (Kısırlık)
- İdrar yapmada zorluk
- Kasık ağrısı
- Kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Bu belirtiler, aynı zamanda miyomun alınması gerektiğine de bir işarettir. Çünkü süreklilik kazandığında, kanseröz özellik göstermese bile, hastanın yaşam kalitesini düşürecektir.
Miyom Kendi Kendine Yok Olur Mu?
Miyomların bir kısmı kendiliğinden küçülebilir. Özellikle 30 – 40 yaşlar arasında çıkan miyomların birçoğu menopozla birlikte küçülür.
Miyomun Gebelik ile İlişkisi
Miyomu olan birçok kadın, herhangi bir sorun yaşamadan hamile kalıp sorunsuz bir şekilde hamileliğini tamamlar. Rahimin dış yüzünde yer alan miyomların gebe kalmaya etkisi çok sınırlı iken, rahimin iç yüzünde yer alan miyomlar ise düşüklere yol açabilir. Gebelik planlayan kadınların rutin jinekolojik muayene olmasını önermekteyiz.
Miyom Tedavisi İstanbul
Herhangi bir şikayete yol açmayan miyomların tedavi edilmesine gerek yoktur. Semptomu olan hastalarda ise, semptomun ciddiyetine göre tedavi önerilebilir. Tedavi şeklini, miyom sayısı, miyom büyüklüğü, yerleşim yeri ve olası gebelik planı belirler.
Miyom tedavisini, medikal tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Medikal tedavide amaç, özellikle ağır kanamalar, ağrı, anemi (kansızlık) gibi semptomları azaltmaktır. Bunun ötesinde, miyomu küçülten medikal tedavi seçenekleri de mevcuttur.
Miyom tedavisinde, hastaya göre önerebildiğimiz medikal tedavi seçenekleri şunlardır: Hormonlu rahim içi araç (spiral), doğum kontrol hapları, gestagen içeren doğum kontrol yöntemleri (yama, implant gibi), nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, demir ve vitamin takviyesi, progesteron reseptör modülatörü, GnRH agonisti, traneksamik asit. Tüm bu ilaçların etki mekanizmaları farklı olduğu gibi, yan etki profili de farklıdır. Medikal tedavi önerilen hastalarda, hastanın özelliğine göre bir veya birkaç alternatif sunulup, tedavinin ne kadar süreceği, nasıl kullanılacağı, beklenen fayda ve yan etkiler ve gereken ara kontrollerle ilgili bilgiler verilir.
Miyomu olan bazı hastalarımıza ise ameliyat önermekteyiz. Medikal tedaviye rağmen ağır menstüel kanamalarda azalma olmaması durumunda, gebe kalınamıyor ve miyomun sebebp olduğu düşünülüyorsa veya şikayete yol açan büyük miyomlarda cerrahi tedavi seçeneğini ön plana alıyoruz.
Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Miyom ameliyatı genellikle iki yöntemle yapılır. Bunlar kapalı yöntem (robotik, laparoskopik, histeroskopik cerrahi) ve açık yöntemdir.
Miyom ameliyatları, günümüzde daha çok “kapalı yöntem” ya da “alttan miyom ameliyatı” olarak bilinen yöntemlerle yapılmaktadır. Tıp dilinde laparoskopi ve histeroskopi olarak adlandırdığımız bu yöntemler sayesinde, açık miyom ameliyatlarından sonra oluşan yapışıklık, enfeksiyon riski ciddi oranda düşmektedir.
Laparoskopi ya da histeroskopi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına ise miyomun bulunduğu bölgeye, büyüklüğüne göre karar verilmektedir.
Histeroskopi ile Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Miyom ameliyatlarında en sık kullanılan yöntem histeroskopidir. Histeroskopik yöntemde, rahmin içine doğru büyümüş miyomlarda, vajinadan rahim içine girilerek ameliyat yapılır. Aynı laparoskopik yöntemde olduğu gibi konforlu ve daha az ağrılı bir ameliyattır.
İşlem sırasında kullanılan “histeroskop”, rahim içinin yüksek çözünürlüklü kameralarla görüntülenmesini sağlar. Bu nedenle büyük kesiler yapılmadan da miyomlar alınabilir. Histeroskopi yapılırken, hastanın vajina girişinden rahme doğru histeroskop gönderilir. Miyomların yeri tam olarak tespit edildikten sonra, uygun cerrahi yöntemlerle miyom ameliyatı yapılabilir.
Laparoskopi ile Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Robotik veya laparoskopik yöntemde büyük kesi açılmaz, yaklaşık 0.5-1 cm’lik deliklerden girilerek cerrahın karşısındaki monitörden izlenerek işlem yapılır. Küçük kesi olması ameliyat sonrası sürecin de konforlu geçmesini sağlar. Kapalı miyom ameliyatı İstanbul için bize ulaşabilirsiniz.
Açık yöntemde ise karnın en alt bölümünde cilde 10-15 cm’lik kesi yapılır. Sayı olarak posterior yerleşimli çok fazla miyomu olan (>10-15) hastalarda operasyon süresi açısından açık yöntem daha uygun olabilir.
Doğurganlık dönemini tamamlamış kadınlarda sadece miyom yerine gerekli görülürse rahmin tamamı da ameliyatla alınabilir.
Miyomektomi olan kadınların büyük çoğunluğu sonradan gebe kalıp çocuk sahibi olabilir. Hastaların %10’unda miyomun tekrarlama ihtimali vardır.
Miyom ile ilgili sorularınıza en iyi cevabı ve olası tedavilerle ilgili bilgileri, muayene eden hekiminiz verecektir.
Miyom Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Histeroskopi ve laparoskopi ile yapılan miyom ameliyatlarında, ameliyat sonrası enfeksiyon riski ciddi oranda düşer, iyileşme süreci hızlanır. Çünkü açık ameliyat ile miyom ameliyatında olduğu gibi büyük kesiler yapılmaz. Bu da iyileşme sürecini hızlandırır. Bunun dışında;
- Açık ameliyatlardan sonra, rahimde yapışıklık oluşma riski fazladır. Kapalı yöntemle yapılan miyom ameliyatlarında ise yapışıklık oluşma riski ciddi oranda düşer.
- Ameliyat sonrasında ağrı ve acı hissi daha azdır.
- Mikro kesilerle yapılan işlemler olduğu için bölgede neredeyse iz kalmaz.
Miyom ameliyatlarından sonra gebe kalma süreci de kolaylaşabilir. Çünkü miyomlar, birçok kadında kısırlığa neden olabilir. Aynı zamanda, miyom ameliyatı ile miyomdan kaynaklanan adet düzensizlikleri ve aşırı adet ağrıları da kontrol altına alınmış olur.
İstanbul Miyom Ameliyatı Fiyatları 2024
Miyom ameliyatları, günümüzde hem hasta hem de doktor için daha güvenilir ve konforlu hâle gelmiştir. Ancak ameliyatı yapacak doktorun deneyimi ve uzmanlığı oldukça önemlidir. Kapalı miyom ameliyatlarından sonra enfeksiyon riski az olsa da, uygulamanın doğru yöntemle, dikkatli bir şekilde yapılması önemlidir. İstanbul miyom ameliyatı fiyatları 2024 hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.