İstanbul Dış Gebelik Tedavisi
Dış gebelik tedavisi, dış gebeliği sonlandırmak ve bireyin genel sağlığını korumak amacıyla yapılan bir tedavidir. Gebelik, sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi yani yumurtanın döllenmesi ile meydana gelir. Döllenme işlemi fallop tüplerinde gerçekleşir. Daha sonra ise döllenmiş yumurta rahme geçer ve buraya tutunarak gelişmeye başlar. Ancak bazı durumlarda döllenen yumurta rahim dışında bir yerde, genelde ise döllenme işleminin gerçekleştiği fallop tüplerinde gelişim gösterir. Bu durum dış gebelik (ektopik gebelik) ismi ile bilinir ve anne adayının sağlığı için oldukça risklidir. Zamanında tedavi edilmeyen dış gebelik, çevre dokulara zarar verebilir, ciddi iç kanamalara yol açabilir.
Dış gebelikten şüphelenen kadınlar, vakit kaybeden bir kadın doğum uzmanı ile görüşmelidirler. Dış gebelik tedavisi İstanbul ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, fallop tüplerinde döllenen yumurtanın rahim dışı bir bölgeye yerleşmesi ve yerleştiği yerde gelişim göstermesidir. Rahim dışında gelişim gösteren embriyo, büyüdükçe çevre dokulara zarar vermeye başlar ve iç kanama gibi hayati risk taşıyan durumlara yol açabilir. Dış gebelikte, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişme şansı yoktur. Aynı zamanda anne için de bahsettiğimiz gibi çok tehlikeli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden teşhis edildiği takdirde annenin sağlığı için dış gebelik sonlandırılır. Buna dış gebelik tedavisi denmektedir. Dış gebelik tedavisi hastaya özel olarak planlanan süreçler içerir. Hasta sağlığı için ve üreme organlarının kalıcı bir zarar almaması için gerekli bir tedavidir. İç kanama ve doku hasarı gibi riskler taşıdığı için dış gebelikten şüphelenen kadınlar, bir an önce bir kadın doğum uzmanıyla görüşmelidirler.
Dış Gebelik Neden Olur?
Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebelik, kıyasla sık rastlanılan bir hastalıktır ve birçok sebepten meydana gelebilmektedir. Her 50 gebelikten 1’inin dış gebelik olduğu bilinmektedir. Dış gebelik gelişme riskini arttıran durumlar şunlardır:
- Daha önce dış gebelik geçirmiş olmak.
- Fallop tüpü cerrahisi geçirmiş olmak.
- Mevcut olan gebeliğin tüp bebek (IVF) ile elde edilmesi.
- Bazı kontraseptif yöntemlerin kullanımı.
- Geçirilmiş cinsel yolla bulaşan hastalıklar (gonore, klamidya).
- Sigara kullanımı.
- 40 yaşından sonra gebe kalmak.
- Üreme sistemi organlarında yapısal bozukluklar bulunması.
- Karın ve pelvis bölgesinde endometriozis gibi sebeplerle geçirilmiş cerrahi operasyon öyküsü.
- Üreme organı enfeksiyonları.
Dış gebeliğin sebepleri veya dış gebeliğe yol açan faktörler bir doktor muayenesi ile tespit edilebilir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik, erken dönemlerde normal gebelikle benzer belirtilere sebep olur. Yani hasta tarafından fark edilmesi oldukça zordur. Bu yüzden dış gebelik gibi rahatsızlıkların erkenden teşhis edilebilmesi için gebelik takibi gibi uygulamalar önerilir. İlerleyen dış gebelik ise birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişse de oldukça şiddetli olabilmektedirler. Dış gebelik belirtileri arasında şunlar bulunabilir:
- Pelvik (göbek altında) ağrılar.
- Beklenmedik vajinal kanamalar.
- Fallop tüplerinde meydana gelen kanamalara ve yırtılmalara bağlı şiddetli karın ağrısı.
- Kan kaybına bağlı baş dönmesi veya bayılma.
Bahsettiğimiz belirtiler bilgi verme amacıyla paylaşılmıştır. Dış gebelik de dahil olmak üzere tüm hastalıklar ancak alanlarında uzman doktorlar tarafından teşhis ve tedavi edilebilir.
Dış Gebeliğin Zararları ve Riskleri Nelerdir?
Rahim dışında gelişim gösteren embriyo, büyüdükçe annenin organlarına ve dokularına zarar vermeye başlar. Dış gebelikler genelde döllenmenin gerçekleştiği bölge olan fallop tüplerinde meydana gelirler. Bu yüzden dış gebelik durumunda fallop tüpleri yırtılabilir, iç kanamaya sebep olabilirler. Bu annenin sağlığı için çok ciddi bir durumdur, fark edilmeyen veya durdurulamayan iç kanamalar hayati risk oluşturabilir.
Dış Gebelik İçin Test Var mıdır?
Ektopik gebelik, henüz ultrasonda gözükmüyor ama yapılan muayenelerde dış gebelik şüphesi mevcutsa, hekiminiz beta-hcg denilen hormon testi önerebilir. Seri takiplerde yeterli yükselmeyen beta hcg, hastanın kliniğiyle birleştirildiğinde ektopik gebelik tanısını koydurabilir.
Hastanın son adet tarihine göre 5 hafta ve üzeri gebelik beklentisi olup, ultrasonda rahim içinde kese gözükmeyen ve tüplerde kese izlenen hastalarda ektopik gebelik tanısı neredeyse kesindir.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Olur?
Dış gebelik tedavisi, genelde iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Tedavi seçimini, embriyonun boyutu, hastanın semptomları ve o hastaya ait özel bazı durumlar (ek hastalıkları, ileride gebelik istemi…) belirler. Dolayısıyla tedavi süreçleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Dış gebelikte tedavi seçenekleri şunlardır:
- Yalnızca kontrol muayeneleri: Kendiliğinden tüplerden karın boşluğu içerisine çok erken safhada düşen ve kendiliğinden tamamen gerileyebilen durumlarda yakın takip yeterli olmaktadır. Bu durum, görece nadirdir.
- İlaç tedavisi: Doktorunuz metotreksat enjeksiyonu önerebilir. Beta hcg seviyesi 5000 U/L’nin altında ise, embriyoda kalp atımı izlenmiyorsa ve hastada ektopik gebeliğe ait kanama şüphesi yoksa, metotreksat tedavisi uygulanabilir. Hastanın kilo ve boyuna göre dozu hesaplanarak verilir. Bu ilaç verildikten sonra embriyonun büyümesi duracak ve gerileme başlayacaktır. Metoreksat verildikten sonraki 4. ve 7. günlerde bakılan beta hcg seviyelerinde %15’den fazla düşüş izlenmesi başarılı tedaviyi işaret edecektir. Bu hastalarda sonrasında bet hcg negatifleşene dek haftalık kan tahlilleri yeterli olacaktır. Bu yöntemin avantajı, hastayı ameliyattan kurtarmaktır. Metotreksat böbrek ve karaciğerden elimine olduğu için, ilaç verilmeden önce hastanın böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri değerlendirilir.
- Cerrahi tedavi: Dış gebelik nedeniyle ameliyat gereken hastalarda laparoskopi yani kapalı yöntem altın standarttır. Milimetrik üç kesi ile yapılan bu cerrahide, dış gebelik tüpten çıkarılır ve tüp onarılır. Bazı durumlarda o taraftaki tüpün alınması gerekebilir.
Dış Gebelikten Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?
Hastalar, dış gebelik tedavisinde geçirdikleri operasyonun kapsamına göre yeniden hamile kalabilirler. Ancak bu süre boyunca doktor tavsiyesi ile hareket etmek gerekir. Doktorunuz sağlığınız için en uygun ve doğru tavsiyeleri sizinle paylaşacaktır.
İstanbul Dış Gebelik Tedavisi Fiyatları
Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim dışı bir bölgede gelişmeye başlamasıdır. Gelişen embriyo büyüyerek fallop tüpleri gibi önemli organlara zarar verebilir. Anne adayının iç kanama gibi tehlikeli durumlarla karşılaşması söz konusu olabilir. Bu yüzden vakit kaybedilmeden doktor tedavisi uygulanmalıdır. Dış gebelik tedavisi fiyatları İstanbul ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.