Doğurganlık Koruyucu Kanser Ameliyatları

Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları, kanser hastası bireyin üreme potansiyelini koruyarak kanseri tedavi etmek için gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardır. Kadın kanserlerinin tedavisinde tercih edilen pek çok cerrahi ve medikal tedavi, bireyin doğurganlığına zarar verme potansiyeli taşır. Bu yüzden genç yaşta olan ve gelecekte çocuk sahibi olmayı isteyen bireyler için eğer kanserin türü ve evresi uygunsa buna özel tedavi planlamaları yapılmalıdır.

Yazımızın devamında ‘’Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları hangi tekniklerle yapılır?’’, ‘’Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları nasıl yapılır?’’, ‘’Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ “Jinekolojik onkoloji ameliyatlarında doğurganlık korunabilir mi?” “Rahim kanseri tedavisinde rahim alınmadan tedavi mümkün mü?” “Rahim ağzı kanserinde ileride gebelik şansı kalır mı?” “Yumurtalık kanseri ameliyatından sonra doğurganlık mümkün müdür?” ve ‘’Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Doğurganlık Koruyucu Kanser Ameliyatları Neden Tercih Edilir?

Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları, üreme çağında jinekolojik kansere yakalanan ve kanser tedavisi sonrası için çocuk istemi olan bireyler tarafından tercih edilir. Her yıl on binlerce kadın jinekolojik kanser teşhisi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu bireylerden bir kısmı hali hazırda çocuk sahibi ve yeni çocuk yapmayı düşünmüyorken bir kısmı ise henüz genç, çocuk sahibi olmamış veya gelecekte çocuk istemi olan kadınlardır. Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri veya yumurtalık kanseri nedeniyle tedavi edilecek kadınlarda cerrahi ameliyat kapsamında rahim ve yumurtalıkların alınması standarttır. Ancak, erken evrede olan ve kanserin tipinin izin verdiği durumlarda kanser ameliyatı rahim ve en az bir yumurtalık korunarak yapılabilir. Böylece hastanın ilerideki doğurganlık kapasitesi korunur. Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları, kanser tedavisi gören kadınların, gelecekte sağlıklı bir şekilde gebe kalabilmesi ve çocuk sahibi olabilmesi için gerçekleştirilirler.

Jinekolojik kanser sebebiyle doğurganlık (fertilite) koruyucu cerrahi tedavilerle kanser tedavisi gerçekleştirilen, ardından sağlıklı bebek elde edip kanser takibi sorunsuz olarak devam eden birçok kadın mevcuttur. Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu tarafından rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanserinde fertilite koruyucu cerrahi tedavi uygulanmış ve sonuçları klinik çalışma ve davetli derleme olarak yayımlanmış bilimsel makalelere sitemizdeki Yayınlar bölümünden erişebilirsiniz. Uluslararası kongrelerde davetli konuşmacı olarak bu konuda yaptığı sunumların bir kısmı, ESGO sitesinde e-academy bölümünde profesyonellere yönelik olarak mevcuttur.

Jinekolojik Kanserlerde Doğurganlığı Korumak Mümkün Mü?

Jinekolojik kanserlerde hem kanser tedavisini gerçekleştirmek hem de doğurganlığı korumak mümkün olabilir, ancak bu durum kanserin türüne, evresine ve hastanın özelliklerine göre değişir. Özellikle erken evre rahim ağzı, yumurtalık ve endometriyal kanserlerde doğurganlık koruyucu tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.

Rahim Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi

Rahim kanseri, genellikle menopoza yakın veya girmiş kadınlarda gözükür. Beklenmeyen kanamalarla kendini gösterir. Rahim kanseri hastalarının %10’u 40 yaş altında tanı alır. Bu hastalarda çoğu zaman endometrium kanseri tedavisini yaparken doğurganlığı korumak ve ardından gebelik elde etmek mümkündür.

Evre 1A, grade 1 (2) rahim kanserinde yapılan değerlendirmelerde uygun olduğu düşünülen hastalarda histeroskopi ile rahmin içindeki endometrial tümörün alınması ve ardından progesteron tedavisi (Mirena ve oral gestagen) verilmesi ile 6 ay içerisinde %80, 9 ay içerisinde %90 oranında kanser tedavisi gerçekleştirilir. Bu hastalarda yaklaşık %50 oranında sağlıklı bebek elde edilebilmektedir.

Rahim Ağzı Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi

Serviks (rahim ağzı) kanseri, genellikle üreme çağında izlenir. HPV’ye bağlı oluşan rahim ağzı kanserinin aşı, kolposkopi, LEEP gibi işlemlerle tamamen önlenmesi mümkündür.

İleride gebelik istemi olan ve serviks kanseri tanısı konulan kadınlarda hastalığın histolojik tipi ve klinik evreye göre fertilite koruyucu cerrahi seçenekleri uygulanabilir.

  • Konizasyon: Evre 1A1 rahim ağzı kanserinde, tümörün çevre dokuyla geniş olarak alındığı yöntemdir.
  • Trakelektomi: 4 cm’den küçük boyuttaki rahim ağzı kanserinde, bazı kriterlerin de karşılanması ile uygulanan yöntemdir. Basit trakelektomi, modifiye radikal trakelektomi veya radikal trakelektomi seçenekleri uygulanabilir. Bu cerrahilerde sinir koruyucu teknikler uygulanır. Aynı zamanda sentinel lenf nodu örneklemesi ve ultrastaging yapılır.

Yumurtalık Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi

Yumurtalık kanserinde, tümör sadece bir yumurtalığa sınırlı ise ve başka dokuya yayılmamışsa diğer yumurtalık ve rahim korunabilir. Bu ameliyatta pelvik ve paraaortik lenf bezleri, omentum, karın zarı gibi diğer organlar yine de çıkarılır. Patolojik inceleme sonrası ek yayılım görülmemesi durumunda kemoterapi dahi gerekmeden hem kanser tedavisi yapılmış olur, hem de doğurganlık şansı korunur.

Doğurganlık Koruyucu Kanser Ameliyatları Hangi Tekniklerle Yapılabilir?

Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları, açık, histeroskopik, laparoskopik veya robotik teknikler kullanılarak yapılabilir. Burada onkolojik güvenilirlik muhakkak gözetilmelidir. Kanserin tipi, evresi, muayene ve görüntüleme bulguları ve hastanın özelliklerine göre hasta ile detaylar ve alternatifler konuşulmalıdır.

Doğurganlık Koruyucu Kanser Ameliyatı Fiyatları

Jinekolojik onkolojide fertilite koruyucu cerrahi tedavide cerrahın deneyimi ve bilgisi çok önemlidir. Doğurganlık koruyucu kanser ameliyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button