İstanbul Endometriozis Tedavisi 

Endometriozis, rahim duvarı dokusunun (endometrium) yumurtalıklar, fallop tüpleri veya pelvik bölge gibi rahim dışı bir bölgede büyüme göstermesidir. Endometriozis, şiddetli adet kanamalarına, ağrılı cinsel ilişkiye ve kısırlığa neden olabilir, bu yüzden tedavisi ihmal edilmemelidir. Nadiren endometriozis altından kanser gelişebilir.

Yazımızın devamında ‘’Endometriozis tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Endometriozis tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Endometriozis belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Endometriozis tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Endometriozis Nedir?

Endometriozis, rahim duvarından kopan epitelyum dokusunun, rahim dışı bir bölgede büyümesi sonucu meydana gelen hastalıktır. Bu hastalık, endometrioma olarak da bilinen çikolata kistlerine neden olmaktadır.

Rahim duvarı (endometrium), her ay hormonların etkisi ile bir miktar kalınlaşır. Bu sayede eğer yumurta döllenmesi gerçekleşirse, fallop tüplerinden rahme inen embriyo rahat bir şekilde rahim duvarına tutunabilir. Eğer döllenme gerçekleşmezse, kalınlaşmış olan rahim duvarı, yine hormonların etkisi ile incelir. Rahim duvarının incelme sürecinde yıkılan dokular, bir miktar kan ile birlikte, adet kanaması olarak vücuttan atılırlar. Ancak bazı bireylerde, retrograd menstrüasyon (retrograd adet kanaması) gibi nedenlerden, ilgili rahim duvarı dokusu vücuttan atılmak yerine rahim dışı bir bölgede gelişim göstermeye başlar. Bu da endometriozis adı verilen hastalığa neden olur.

Endometriozis Neden Olur?

Endometriozis görece yaygın bir kadın hastalığıdır ve şu gibi faktörler endometriozisin ortaya çıkmasında rol oynayabilmektedir:

  • Retrograd menstrüasyon.
  • Rahmi ilgilendiren cerrahi bir operasyon geçirmiş olmak.
  • Hormon dengesizliği.
  • Embriyonik hücre dönüşümü.
  • Henüz doğum yapmamış olmak.
  • Adet dönemlerinin normalden erken başlamış olması.
  • İdeal kilonun altında olmak, düşük BMI.
  • Adet döngüsünün normalden kısa olması.
  • Ailede endometriozis öyküsü bulunması.
  • Tekrarlayan genital ve pelvik bölge enfeksiyonları.
  • Adet kanının akışını etkileyen hastalıklar.

Endometriozis nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Endometriozis Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis, özellikle de adet dönemlerinde yoğunlaşan, şiddetli bir pelvik ağrıya neden olabilir. Endometriozisi olan kadınlar, adet dönemlerinde normalden daha şiddetli kramplar deneyimleyebilirler. Buna ek olarak endometriozis şu gibi şikayetlere neden olabilir:

  • Pelvik bölge, bel ve karın ağrısı.
  • Adet kanamalarının normalden daha ağır olması.
  • Ara kanamalar.
  • Adet döneminde yoğunlaşan sindirim sistemi ve boşaltım sistemi şikayetleri.
  • Gebe kalmakta güçlük, infertilite.
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı
  • Şişkinlik.

Endometriozis bu gibi belirtilere neden olabilir. Ancak bahsi geçen belirtilerin pek çok farklı kadın hastalığında da görülebileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden kesin teşhis için her zaman bir jinekoloji uzmanı ile görüşülmesi önerilir.

Endometriozis Çikolata Kisti Yapar Mı?

Endometriozis, çikolata kisti oluşumunun ana nedenidir. Endometriozis kapsamında, rahim dışı bir bölgede gelişim gösteren rahim duvarı dokusu, zaman içerisinde yumurtalıkta kistleşebilir. Böylece içerisinde kahverengi, sıvı veya püre kıvamında bir madde bulunduran, çikolata kistlerine dönüşebilir.

Endometriozisi olan her kadında çikolata kisti görülmek zorunda değildir. Bununla birlikte çikolata kisti olan her kadının aynı zamanda endometriozis hastası olduğunu söyleyebiliriz. Bu hastaların birçoğunda, kronik pelvik ağrıların esas sebebi olan derin endometriozis mevcuttur.

Endometriozis Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Zamanında tedavi edilmeyen endometriozis, çikolata kisti oluşumuna neden olabilir. Aynı şekilde çikolata kistlerine bağlı olarak da fallop tüpleri, yumurtalıklar ve rahim gibi dişi üreme sistemi yapılarında (organ ve dokularında) hasarlar gelişebilir. Bu da bireyin üreme potansiyeline (doğurganlığına) zarar verebilir.

Endometriozis ve yol açtığı çikolata kistleri zamanında tedavi edilmezse hastanın yaşam kalitesinde; normalden fazla adet kanaması, şiddetli adet sancıları vb. şikayetler sebebiyle ciddi düşüler meydana gelebilir.

Endometriozis zemininde, berrak hücreli kanser veya endometrioid tip kanser gelişebilir. Özellikle yumurtalıklardaki çikolata kistlerinin içerisinde solid lezyonların görülmesi şüphe oluşturur. Bu yüzden hastaların detaylı muayene edilmesi ve gereken hastalarda endometriozis tedavisi ihmal edilmemelidir.

Endometriozis ve İnfertilite

Endometriozis, direkt olarak yumurtlamayı engellemez. Bununla birlikte hem endometriozis hem de endometriozis nedeniyle gelişen çikolata kistleri (endometriomalar); karın içi organlarda yapışıklığa ve fallop tüplerinde tıkanıklığa meydana gelmesine neden olabilirler. Özellikle de fallop tüplerinde meydana gelen tıkanıklık, spermlerin yumurta hücrelerine ulaşmasını veya döllenmiş olan yumurtanın rahim duvarına tutunmasını engelleyebilir. Bu da doğal olarak gebe kalmakta güçlüğe (kısırlık, infertilite) neden olabilir. İnfertilitenin sebebi olarak endometriozis düşünülüyorsa öncelikle cerrahi tedavi önerilir.

Endometrioziste Bağırsak Tutulumu

Endometrioziste bağırsak tutulumu son derece yaygındır. Öyle ki her 10 endometriozis hastası kadının 4’ünde bağırsak tutulumu görülmektedir. Eğer endometrioziste bağırsak tutulumu mevcutsa birey karın ağrısı, ishal veya kabızlık gibi şikayetlere sahip olabilir. Aynı zamanda bu şikayetlere rektal kanama da eşlik edebilir. Ameliyat gerektiren ve bağırsak üzerinde veya içerisine endometriozis dokusu olan hastalarda bağırsağın hastalıklı kısmının da çıkarılması gerekir. Nadir durumlar dışında, bu hastaların hemen hiçbirinde torba açılması gerekmez.

Endometriozis Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Endometriozisi olan hastaların bazılarında sadece takip ederek tedavisiz yönetim mümkündür.

Tedavi gereken hastalarda ise endometriozis tedavisi, tedavinin hangi yöntemlerle yapıldığına göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Medikal tedaviler (ilaç tedavileri) genellikle uzun sürelidir. Alınan cevap yeterli ise ve kanser şüphesi yoksa, uzun aralıklarla takip yetereli olmaktadır.

Medikal tedaviler yetersiz kaldığında başvurulan cerrahi operasyonlar ise operasyonun hangi amaçla ve hangi yöntemle yapıldığına göre 1 ila 3 saat arasında değişiklik gösterebilir.

Endometrioziste Ne Zaman Ameliyat Yapılır?

Endometriozis, genellikle 15-35 yaşları arasında tanı alır. Özellikle ileride hamile kalma isteği olan genç kadınlarda endometriozis yönetimi özelliklidir. Bir yandan yumurtalıklara gereksiz zarar vermekten kaçınılmalıdır. Diğer yandan, gençlik yıllarını ağrıyla geçiren hastaların hayat kaliteleri düzeltilmelidir. Ayrıca endometriozis ve çikolata kistinin altından kanser çıkabileceği akılda tutulmalıdır.

Endometriozis hastalığında ameliyat kararı verilen durumlar şunlardır:

  • İlaç tedavisine rağmen pelvik ağrıların devam etmesi.
  • İnfertilite sebebinin endometriozis olması.
  • Muayene esnasında kanser riski görülmesi.

Hem anket çalışmalarında, hem günlük pratikte uzun yıllar ağrıyla yaşayan ve laparoskopik endometriozis ameliyatı sonrası ağrılarından kurtulan kadınlar, tedavi için gecikme yaşanmış olması ve gençlik yıllarının ağrıyla geçmiş olması nedeniyle mutsuz olduklarını bildirmektedir.

Endometriozis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endometriozis tedavisinde şu gibi yöntemlere başvurulabilir:

  • Sadece takip etmek. Birçok genç kadın, herhangi bir tedavi almadan ve hayat kaliteleri düşmeden endometriozis ile yaşamaktadır.
  • Medikal tedavi kapsamında hastaya, adet sancılarının azaltılması için ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Aynı zamanda endometrial dokunun kalınlaşması nedeniyle gelişen ağrı şikayetini azaltmak ve çikolata kistini kontrol altında tutmak için hormon içerikli ilaçlar da reçete edilebilir. Hormonları ve yumurtlamayı kontrol eden ilaçlarla adetler, geçici olarak kesilebilir. Bununla birlikte endometriozis tedavisinde hormon ilaçları, kalıcı bir çözüm sunmazlar. Medikal tedavinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi operasyonlara gerek duyulur.
  • Cerrahi tedavi kapsamında en sık başvurulan uygulama, laparoskopik çikolata kisti ameliyatıdır (laparoskopik endometriozis ameliyatı). Bu operasyon sayesinde rahim dışı bölgede gelişim gösteren endometriyal doku alınabilir, çikolata kistleri çıkarılabilir. Bu operasyonda rahim ve yumurtalıklar korunur. Derin infiltratif endometriozis hastalıklı dokuları tamamen alınmalıdır.
  • Günümüzde yaygınlığını yitirmekte olan bir diğer cerrahi tedavi ise rahmin ve yumurtalıkların alınmasıdır. Radikal histerektomi ameliyatına benzeyen bu operasyonda rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıklar alınır. Radikal histerektominin aksine lenf düğümlerine müdahale edilmez. Bu tedavi sonrasında hasta menopoza girer ve üreme potansiyelini kaybeder. Bu yüzden gelecekte gebelik planı olan hastalara önerilmez.

Endometriozis tedavisi genel olarak bu yöntemlerle yapılmaktadır.

Endometriozis ameliyatı öncesi ve sonrasında yumurtalık rezervi seviyesini görmek için AMH testi yapılır. AMH, anti-Müllerian hormondur. Yumurtalık rezervini belirlemede kullanılan duyarlı bir testtir.

İstanbul Endometriozis Tedavisi Fiyatları

Endometriozis tedavisi ile ilgili Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu tarafından yayımlanmış klinik makalelere sitemizdeki Yayınlar bölümünden ulaşabilirsiniz. Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu tarafından gerçekleştirilmiş laparoskopik endometriozis ameliyatı videosu, uluslararası hekimlere yönelik eğitim amaçlı sunulmaktadır. Endometriozis tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.


Doktora Sorun!
Call Now Button