Gebelikte HPV İstanbul

Gebelikte HPV, genel olarak gebelik süreci ve bebek için özel bir tehlike barındırmaz, ancak yine de düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Gebelikte HPV tedavisi iki ana başlıkta değerlendirilir. Bunlardan ilki, annede yüksek riskli HPV enfeksiyonları nedeniyle gelişebilecek kanser öncüsü durumları yönetmek. İkincisi, ise HPV kaynaklı genital siğilleri, özellikle de normal doğum düşünülüyorsa (Virüsün bebeğe bulaşım riskini azaltmak için) yönetmek.


Yazımızın devamında ‘’Gebelik sürecinde HPV bebeğe geçer mi?’’, ‘’Babada HPV olması bebeği etkiler mi?’’, “Gebelikte kolposkopi güvenilir mi?”, “Gebelikte CIN 2, CIN 3 tedavisi nasıl yapılır?”  ve ‘’Gebelikte HPV tehlikeli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Gebelikte HPV tedavisi ve genital siğil tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Gebelik Sürecinde HPV Bebeğe Geçer Mi?

Gebelik sırasında annenin HPV taşıyıcısı olması, virüsün doğrudan bebeğe geçeceği anlamına gelmez. Ancak teorik olarak, plasenta ve amniyon sıvısı yoluyla fetusa HPV bulaşma ihtimali vardır. HPV bulaşmış olarak doğan bebeklerin takiplerinde, 6.ayda neredeyse tamamının negatifleştiği görülmektedir.

Normal doğum sırasında, özellikle genital siğil varlığında, bebek doğum kanalından geçerken enfekte olabilir.  Bu durumda, bebekte nadiren de olsa “laringeal papillomatozis” adı verilen bir durum görülebilir, bu da solunum yollarında siğil oluşumuna yol açabilir. Vajinada veya vulvada büyük genital siğilleri bulunan kadınların sezaryen doğum yapması, enfeksiyon riskini azaltır. Bunun dışında annede HPV bulunması, normal doğuma engel değildir.

HPV’nin bebeğe geçiş olasılığı, annenin viral yüküne ve virüs tipine bağlı olarak da değişebilir. Yine de gebelikte HPV varlığı genellikle bebek sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaz.

Gebelikte HPV Testi Yapılır Mı?

Gebelikte HPV testi yaptırmak, bebek veya gebelik süreci için zararlı değildir. Gebe kadınlar da aynı gebe olmayan kadınlar gibi güvenli bir şekilde HPV testi yaptırabilirler. Bu test rahim ağzı kanseri taraması için son derece önemlidir. Bu yüzden gebelik sürecinde de HPV testi yaptırılması gerekebilir. İlgili test uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan HPV Testi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Gebelikte Kolposkopi Yapılabilir Mi?

Yüksek riskli HPV tipi saptanan veya smear anormalliği olan hamile kadınlara gebelikleri esnasında kolposkopi güvenle yapılabilir. Kaç haftada olursa olsun, deneyimli ellerde kolposkopi yapılması gebelikte güvenilirdir.

Gebelikte CIN 2, CIN 3 Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamile kalmadan önce CIN 2 veya CIN 3 tanısı konulmuş olan veya gebeliği sürerken yapılan kolposkopi ile CIN 2/3 tanısı almış olan kadınlar, ideal olarak yönetilip sağlıklı doğum yapabilirler.

CIN 3 saptanmış hastalarda, gebelik boyunca belirli aralıklarla kolposkopi yapılır. Kanser düşünülmediği sürece biyopsi alınmadan gebelik geçirilir ve doğumdan 6-8 hafta sonra LEEP konizasyon ile CIN 3 tedavisi tamamlanır.

Gebelikte HPV Tehlikeli Mi?

HPV’nin gebeliğe özel herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Doğum yolunu tıkayacak kadar genital siğili olan kadınlar için normal doğum önerilmez.

Genital siğil tedavisi görmüş olan anne adayları normal doğum da yapabilirler. Çünkü bölgedeki virüs yoğunluğu tedavi ile önemli ölçüde azalabilir ve bulaşma riski düşebilir.

Birey gebe olsun veya olmasın, özellikle HPV 16 ve HPV 18 gibi rahim ağzı kanseri riskini arttırabilecek olan HPV tipleri saptanan kadınlarda gebelik haftasından bağımsız olarak kolposkopik inceleme yapılmalıdır.

Gebelikte Genital Siğil Tehlikeli Mi?

Hamileliğin bağışıklık sisteminde değişiklikler yaratması nedeniyle, gebelik süresince siğiller yayılabilir veya büyüyebilir. Bu durum kanser riski olduğu anlamına gelmez. Bazı durumlarda gebelikte siğil tedavisi uygulanırken, birçok durumda ise gebeliğin bitmesi beklenir.

Gebelikte Genital Siğil Bebeğe Geçer Mi?

Anne karnındaki bebeğe, plasenta aracılığıyla düşük oranda da olsa HPV bulaşabilir. En olası durum ise bebeğe HPV bulaşmamasıdır. Doğumdan önce gebede var olan siğillerin fetusa bulaşma şansı yoktur.

Annede HPV Olması Bebeği Etkiler Mi?

Annede HPV enfeksiyonu olması, genellikle bebeği doğrudan etkilemez. HPV pozitif doğan bebeklerin neredeyse tamamı virüsten hiç etkilenmez ve 6. ayda HPV negatif duruma gelirler. Dolayısıyla annede HPV, bebeğin gelişimini ve sağlığını olumsuz etkileyemez.

Babada HPV Olması Bebeği Etkiler Mi?

Babada HPV olması, bebeğin sağlığını ve gelişimini herhangi bir şekilde olumsuz etkilemez. Eğer HPV anne adayına henüz bulaşmamışsa, bulaşmanın önlenebilmesi için korunmaya fazladan önem verilebilir. Bununla birlikte anne adayı da hali hazırda aynı virüs tipi ile enfekte olabilir. Bu durumda doktorun yönlendirmelerine dikkat etmek önemlidir.

Gebelikte HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelikte HPV tedavisi kapsamında, gebelik süreci boyunca kolposkopi ve ortaya çıkan lezyonların yönetimi yapılmalıdır.

Eğer gebelik sürecinde anne adayının rahim ağzında, HPV kaynaklı, prekanseröz bir yapı fark edildiyse gebeliği süresince belli aralıklarla kolposkopi yapılır. Gebelikte, kanser şüphesi olmadığı sürece LEEP konizasyon yapılmaz.

İlgili tedavi hakkında detaylı bilgi almak için Leep isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Gebelikte Genital Siğil Tedavisi Yapılır Mı?

Genital siğil tedavisinde o kişiye ve siğil tipine özel birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Gebelik sürecinde bu tedavilerden birkaçı haricinde diğerleri güvenle uygulanabilir. Koterizasyon, triklorasetik asit uygulamasıve kriyoterapi gibi uygulamalar sayesinde genital siğillere müdahale edilebilir. Böylece bölgedeki virüs yoğunluğu azaltılabilir ve olası bir normal doğum sırasında bebeğin HPV ile enfekte olma riski azaltılabilir.

Siğili olan hamile kadınlarda önemli diğer bir nokta şudur: Bazı lrzyonlar, gebeliğin immün sistemi baskılamasından kaynaklanabilir. Gebelik sonrası gerileyeceği düşünülen lezyonların tedavi yerine takip edilmesi daha uygundur.

İstanbul Gebelikte HPV Tedavisi Fiyatları

Gebelikte HPV tedavisi İstanbul ve genital siğil tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button