Gebelikte Kanser
Gebelikte kanser, gebeliğe dair belirtilerin kanser belirtileri ile benzerlik gösterebilmesi nedeniyle tespit edilmesi zor olabilir. Bu yüzden herhangi bir kanser hastalığı için risk grubunda bulunuyorsanız gebelik sürecinde de mümkün olduğunca rutin kontrollerinizi aksatmamanız tavsiye edilir.
Bu yazımızda, başta rahim ağzı kanseri olmak üzere çeşitli jinekolojik kanserlerin gebelikle olan ilişkisinden ve gebelik sürecindeki tedavi seçeneklerinden bahsedeceğiz.
Gebelikte kanser tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Gebelikte Hangi Kanser Hastalıkları Görülebilir?
Gebe olmayan bir kadında görülebilecek tüm kanser çeşitleri, bir gebede de görülebilir. Bununla birlikte bu içeriğimizde genel olarak kadın kanserlerinden bahsedeceğiz. Gebelik sürecinde görülebilen kadın kanserleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Rahim Ağzı Kanseri: Gebelik sürecinde en sık görülen kanserlerden biridir. Pap smear testi, HPV testi ile taraması yapılan rahim ağzı kanseri, ilişki sonrası kanamalarla kendini gösterir. Gebelikte beklenemeyen kanamalar görülmesi, rahim ağzı kanserinin bulgusu olabilir.
- Yumurtalık Kanseri: Yumurtalıklarda oluşan kistler ve kitleler, gebelikte de izlenebilir. Gebelik sürecinde over borderline tümörleri, over kanserleri görülebilmektedir. Yumurtalığında şüpheli bir kist ya da kitle saptanan hamile bir kadının jinekolojik onkoloji görüşü alması önerilir.
- Vulva Kanseri: Kadın dış genital bölgesinde meydana gelen kanser hastalığıdır. Gebelikte oldukça nadiren izlenir.
- Rahim Kanseri: Gebelikte görülmesi beklenmez.
Bunlara ek olarak meme kanseri gibi kadın kanserleri de gebelik sürecinde ortaya çıkabilen kanser hastalıkları arasında yer almaktadır.
Gebelikte Kanser Tedavisi Bebeğe Zarar Verir Mi?
Gebelikte kanser tedavisi planlanırken, hem annenin hem fetüsün sağlığı gözetilir. Kanserin tipine, evresine ve gebelik haftasına göre gebelik esnasında kanser tedavisi yapılıp fetüsün iyilik durumu korunabilir. Sağlıklı bebek elde edilebilir.
Gebelikte yumurtalık tümörü nedeniyle ameliyat gerekebilir. Laparoskopik ya da açık yöntemle yapılan bu ameliyatlarda, kanser tedavisi sağlanabilir. Birçok olguda gebelik zarar görmeden sağlıkla tamamlanabilmektedir.
Bazı durumlarda gebelik esnasında kemoterapi verilmesi gerekebilir. Rahim ağzı kanseri saptanan hastalarda, hastalığın evresine ve gebelik haftasına göre doğumu beklemek veya tümörü küçültüp gebeliğin ilerlemesine vakit sağlamak için gebelik esnasında kemoterapi verilebilir. Doğum sonrasında veya esnasında rahim ağzının cerrahi tedavisi yapılır.
Radyoterapi ise gebelik sırasında tercih edilmez çünkü radyasyon bebeğin gelişimine zarar verebilir.
Cerrahi tedavi ise çoğu durumda (gerekli önlemler alındığı takdirde) güvenli olarak kabul edilir ve gebeliği etkilemez. Hormon tedavileri ise gebelik sırasında kullanılmaz çünkü fetüse zarar verme riski taşırlar. Tedavi kararları, kanserin tipi, evresi ve gebelik haftasına bağlı olarak verilir. Bazı tedavi uygulamaları için doğumun gerçekleşmesi beklenebilir.
Gebelik Kanser Riskini Arttırır Mı?
Gebelik, genel olarak kanser riskini artırmaz, ancak hormonal değişiklikler var olan ve henüz fark edilmemiş bazı kanserlerin büyümesini hızlandırabilir. Hamilelik sırasında bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler, bazı kanser belirtilerinin gizlenmesine yol açabilir. Bu da erken teşhisi zorlaştırabilir ve hastanın, erken teşhisin sunduğu avantajlı tedavi seçeneklerinden faydalanmasına engel olabilir.
Gebeyken Kanser Olunur Mu?
Gebeyken kanser olmak mümkündür. Bazı durumlarda kanser, gebelik sürecinde ortaya çıkarken çoğu zaman ise gebelik öncesinde var olan bir kanser hastalığı; gebelikle alakalı testler ile veya tesadüfen fark edilir. Bununla birlikte daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi gebelik, başlı başına kanser riskini arttırmaz veya herhangi bir şekilde bir kanser hastalığına neden olmaz.
Kanser Doğumu Etkiler Mi?
Gebe olan kanser hastalarının gebelik ve doğum süreçleri; kanserin türüne, hangi evrede teşhis edildiğine, gebeliğin haftasına ve başvurulan tedavi uygulamalarının türüne göre değişiklik gösterebilir. Eğer anne adayında kanser tespit edilmişse doğum süreci çok daha detaylı bir planlama gerektirir.
Rahim ağzı kanseri gibi kanser hastalığının doğum kanalını etkilediği durumlarda normal doğum önerilmez. Bu durumda sezaryen doğuma başvurulur.
Kanser ve Emzirme
Kanser hastası olan ve tedavi gören annelerin, bazı durumlarda bebeklerini emzirmeleri mümkün olmayabilir. Sadece ameliyat ile tedavi edilen rahim ağzı kanseri veya yumurtalık kanseri hastalarının emzirmesinde sakınca yoktur. Doğum sonrası kemoterapi almakta olan annelerde ise kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, emzirme yolu ile bebeğe aktarılabilir ve bu da bebeğin sağlığını etkileyebilir. Bu özel durumlarda hekimin önerisine uyulmalıdır.
Gebelikte Kanser Nasıl Teşhis Edilir?
Gebelikte kanser teşhisi bazı nedenlerden zor olabilir. Bunlardan ilki, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi kansere ilişkin erken belirtiler, gebelik sürecinde ortaya çıkan yaygın belirtiler ile karşılaştırılabilir. Bu da hastanın kanserden şüphelenmesini zorlaştırabilir. Bir diğer etmen ise kanser şüphesi olan hastalara, tanı koymak için önerilen biyopsi gibi işlemlerden korkulabilmektedir. Ayrıca gebe olmayan bir kadında istenecek tomografi, PET gibi radyasyon içeren işlemler hamilelere önerilmemektedir.
Gebelikte HPV testinin pozitif gelmesi durumunda güvenle kolposkopi ve gerekirse biyopsi yapılabilir. Böylece erken evrede serviks kanseri tanısı konulabilir.
Yumurtalıklarında şüpheli kitle saptanan kadınlar, ileri jinekolojik onkolojik muayene ile değerlendirilebilir. Bu hastalarda ameliyat esnasında yapılacak hızlı patoloji ile tanı ve tedavi sağlanır.
Gebelikte ultrason çekimi, MR, kan testleri, smear testi, kanser belirteçleri, kolposkopi ve biyopsi gibi güvenli olan pek çok uygulama kanser teşhisinde kullanılabilir.
Gebelikte Kanser Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelikte kanser tedavisi, multidisipliner yaklaşım gerektirir. Bu ekibin içerisinde jinekolojik onkoloji uzmanı, kadın doğum uzmanı, onkolog ve perinatoloji uzmanı yer almalıdır. Bu uzmanlar annenin ve bebeğin sağlığını, sahip olunan kanser hastalığının türünü vb. faktörleri gözeterek tamamıyla sürecin hassaslığına uygun bir tedavi planlaması gerçekleştirirler. Bu tedavi planlaması kapsamında kanser ameliyatlarına ve kemoterapi gibi uygulamalara başvurabilirler. Tedavi süresince anne ve bebeğin sağlığını düzenli olarak takip edip, sürece uygun bir doğum planlaması gerçekleştirebilirler.
Gebelikte Kanser Tedavisi Fiyatları
Gebelikte kanser tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.