Gebelikte Miyom İstanbul

Gebelikte miyom tedavisi, gebelik sürecinde veya öncesinde bilinen miyomların; anne ve bebek sağlığını korumak için takip edilmesi ve gerektiğinde alınması için yapılan uygulamalar bütünüdür.

Yazımızın devamında ‘’Gebelikte miyom dejenerasyonu nedir?’’, ‘’Gebelikte miyom belirtileri nelerdir?’’, “Gebelikte miyomlar büyür mü”, ‘’Gebelikte miyom tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Miyomu olan anne adayları normal doğum yapabilir mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Gebelikte miyom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Gebelikte Miyom Dejenerasyonu Nedir?

Myomu olan ve gebe kalan kadınların birçoğunda hiçbir sorun gelişmeden gebelik sonuna dek devam edecektir. Bazı durumlarda ise miyoma bağlı bazı şikayetler ve komplikasyonlar gelişebilir. Miyom dejenerasyonu bunlardan biridir.

Gebelikte miyom dejenerasyonu, miyomun kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve büyüme nedeniyle yeterli kan akışı alamaması nedeniyle gelişen bir sorundur. Miyom dejenerasyonu gebelik dışı bir dönemde de gelişebilir.

Gebelik sırasında meydana gelen miyom dejenerasyonunda miyom dokusu yeterince beslenemez ve dejenerasyona uğrar. Miyom dejenerasyonu genellikle şiddetli ağrı ve karın bölgesinde hassasiyetle kendini gösterir. Bu durum, özellikle ikinci trimesterde daha sık görülür. Dejenerasyon sürecinde miyom iç dokusunda kanama ve hücresel hasar meydana gelir. Ağrının yönetimi genellikle ağrı kesicilerle sağlanır, ancak ciddi vakalarda hastane yatışı gerekebilir. Dejenerasyon, genellikle bebek sağlığını doğrudan etkilemez ancak anne adayında rahatsızlık yaratabilir.

Nadiren gebeliği devam ederken ağrılara yol açan miyom dejenerasyonu nedeniyle ameliyat edilen ve miyomu gebeliğinde alınan hastalar olmaktadır. Bu kadınlarda, ameliyattan sonra gebeliğin normal şekilde devam etmesi beklenir.

Gebelikte Miyom Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte miyom belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Alt karın bölgesinde ağrı. Bu şikayet özellikle de büyüyen veya dejenerasyona uğraşan miyomlar sonucu daha şiddetli deneyimlenebilir.
  • Beklenmedik, anormal vajinal kanamalar.
  • Karnın alt bölgesinde, miyomların büyümesine bağlı olarak şişlik. Bu şikayetin gebelik sürecinde fark edilmesi zor olabilir.
  • İdrara çıkma sıklığında artış.
  • Miyomların büyümesi nedeniyle kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetleri.

Gebelik sürecinde büyüme gösteren miyomlar, az da ola düşük ve erken doğum risklerini arttırabilir. Aynı zamanda bahsi geçen şikayetlerin, gebelik sürecinde rutin rastlanan bazı belirtilerden ayırt edilmesi güç olabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde, gebelik takibi programlar son derece önemlidir.

Bu olası belirtiler, myomların sayısı, büyüklüğü ve yerleşim yerine göre ortaya çıkmaktadır. Miyomu olan birçok gebe, miyoma bağlı herhangi bir şikayet yaşamadan gebeliğini tamamlar.

Gebelikte Miyom Tehlikeli Mi?

Gebelikte miyomlar genellikle tehlikeli değildir. Ancak bazı durumlarda düşük, plasenta previa ve erken doğum riskini arttırabilirler. Miyomun boyutu, konumu ve sayısı ilgili risklerin ne kadar artabileceğinde önemlidir. Özellikle 5 cm üzerinde birden fazla miyomu olan kadınlarda bazı riskler artmıştır.

Ayrıca miyomların hızlı büyümesi, dejenerasyona neden olarak anne adayında şiddetli ağrıya yol açabilir. Bazen miyom, bebeğin doğum kanalına inmesini engelleyebilir ve buna bağlı olarak sezaryen doğum gereksinimi ortaya çıkabilir. Bununla birlikte düzenli doktor takibi ile miyomu olan pek çok kadın güvenli bir gebelik süreci geçirebilir.

Gebelikte Miyomlar Büyür Mü?

Miyomların kesin oluşum sebebi bilinmemektedir. Bununla beraber, miyomlar kadınlık hormonları olan östrojen ve progesterona cevap verirler. Hamilelik esnasında bu hormonlar binlerce kat seviyesine çıkar.

Gebelikte miyomların boyutları değişim gösterebilir. Özellikle 1 cm altındaki miyomlarda daha yüksek oranda büyüme beklenirken, 1-3 cm arası miyomlarda en yüksek olasılık belirigin değişim görülmemesidir. 3 cm üzerindeki miyomlarda ise bazen küçülme bile gözlenebilir.

Dejenerasyon gelişmesi durumunda ise miyom boyutundan bağımsız olarak hızlı büyüme gözlenebilir.

Gebelikte Miyom Doğumu Engeller Mi?

Miyomlar, gebelik sürecinde doğumu engellemezler. Bununla birlikte aşırı büyüyen, sayısı fazla olan ve konum itibari ile doğum için risk oluşturabilen miyomların varlığı durumunda vajinal doğum yerine sezaryen doğum tercih edilebilir.

Normal doğum sırasında miyomlar rahim kasılmalarını etkileyerek, doğum sürecini uzatabilir veya doğum sonrası kanama riskini artırabilir. Bazı durumlarda miyom, bebeğin başının doğum kanalına girmesini engelleyebilir. Bu yüzden miyomlu anne adaylarının doğum planları, gebelik takibi sürecini yürüten doktor tarafından, miyomun gelişimine ve konumu gibi faktörlere özel olarak belirlenir.

Gebelikte Miyom Düşüğe Neden Olur Mu?

Miyomlar, özellikle de gebeliğin erken dönemlerinde düşük riskini arttırabilirler. Büyüyen miyomlar rahimde fazla yer kaplamaya başlayabilir, bebeğin gelişimi ve rahmin kanlanması ile alakalı sorunlara yol açabilirler. Özellikle rahim içine yerleşmiş miyomlar düşüklere neden olabilir.

Bu yüzden gebelik süresince miyomların özel olarak takip edilmesi ve tehlikeli bir durumun gelişme ihtimali varsa miyomlara müdahale edilmesi gerekir.

Gebelikte Miyom Kaybolur Mu?

Gebelik sürecinde miyomlar genellikle kaybolmak yerine, hormonal değişimler nedeniyle büyüme gösterirler. Gebelik süresince aynı boyutta kalmaları da mümkündür. Bununla birlikte gebelik sonrasında bazı miyomlarda küçülme meydana gelebilir.

Bu yüzden gebelikte miyomların kendi kendilerine küçülüp kaybolacağı varsayımında bulunulmamalı ve miyom kontrolleri aksatılmamalıdır.

Gebelikte Miyom Büyür Mü?

Gebelik sürecinde miyomlar, değişen hormon dengelerinin de etkisi ile büyüme eğilimindedirler. Bu yüzden miyomlara bağlı deneyimlenen bazı şikayetler, gebelik sürecinde daha belirgin bir yapı kazanabilirler.

Yukarıda da belirtildiği gibi, miyomların boyutuna göre büyüme riskleri farklılık gösterir.

Gebelikte Miyom Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik sırasında miyom tedavisi kapsamında çeşitli uygulamalara başvurulabilir. Bu uygulamaların başında düzenli doktor kontrolü gelir. Düzenli doktor kontrolü sayesinde anne adayının ve bebeğin sağlık durumu düzenli olarak incelenir. Aynı şekilde miyomun gelişimi ve miyomun bebek ve anne sağlığı üzerindeki etkileri de değerlendirilir. Böylece olası bir riskli durumda erkenden miyomlara müdahale edilebilir.

Eğer gebelik sırasında miyomlara cerrahi müdahale gerekirse bu cerrahinin pelvis cerrahisine hakim jinekolog veya jinekolog onkolog tarafından yapılması gerekir. Genellikle laparoskopik teknikler tercih edilir. Gebelik süreci için güvenli bir anestezi uygulaması ile ağrısız bir şekilde yapılan bu operasyon; miyomların alınmasına ve miyomlara bağlı gelişen risklerin ortadan kaldırılmasına imkan tanır.

Bazı durumlarda miyomlar, sezaryen doğum sırasında da ek cerrahi işlemlerle bulundukları konumdan alınabilirler.

Miyomu Olan Anne Adayları Normal Doğum Yapabilir Mi?

Miyomu olan anneler, miyomların sayısına, konumuna vb. etmenlere göre normal doğum yapabilirler. Ancak bu süreçte doktor değerlendirmesi oldukça önemlidir ve ebeveyn adayları mutlaka doktorlarının önerilerini dikkate almalıdır.

İstanbul Gebelikte Miyom Tedavisi Fiyatları

Gebelikte miyom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button