Gebelikte Yumurtalık Kisti
Yumurtalık kistleri, gebelik sürecinde oldukça yaygın görülen kitlelerdir. Genellikle zararsız bir yapıya sahiptirler ve gebeliğin 18. haftasına kadar kaybolurlar. Ancak fazla büyüklerse, rahme baskı yapıyor, bebeğin gelişimine engel oluyor ve kanama gibi riskler taşıyorlarsa veya borderline over tümörü veya over kanseri riski taşıyorlarsa tedavi edilmeleri gerekebilir.
Yazımızın devamında ‘’Gebelikte yumurtalık kisti neden olur?’’, ‘’Gebelikte yumurtalık kisti tehlikeli mi?’’ ve ‘’Gebelikte yumurtalık kisti tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Gebelikte yumurtalık kisti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Gebelikte Yumurtalık Kisti Neden Olur?
Gebelikte yumurtalık kistleri, kistin türüne göre farklı nedenlerden meydana gelebilir:
- Korpus Luteum Kisti: Gebeliğin erken döneminde, plasenta gelişene kadar korpus luteum kistleri gebeliği destekler. Yumurtalama sonrası yumurta kesesinin sıvı ile dolması sonucu oluşan bir kisttir. Gebelik döneminde oldukça yaygın görülen bir yumurtalık kisti türüdür. Tedavi gerektirmez. Muayene esnasında tümör ile karışabilir. Ayrımının ultrason ile yapılması önemlidir.
- Dermoid Kistler: Genellikle gebelik öncesi oluşan kistlerdir ancak büyümeleri gebelik sürecinde fark edilebilir. İçlerinde kıl, diş, tınrak, yağ dokusu gibi dokular görülebilir. Küçük boyutlarda ise gebelik süresince takip edilebilirler. Gebelikte yumurtalık kisti nedeniyle yapılan ameliyatların en sık sebebi, dermoid kistlerdir.
- Yumurtalık Kanseri: Gebelikteki yumurtalık kistlerinin %7’si kanser içerir. Bu riskin muayene ile saptanması önemlidir. O yüzden hamileliğinde yumurtalık kisti saptanan kadınların jinekolojik onkoloji görüşü almaları önerilir. Gebelerde epitelyal over tümörleri, germ hücreli over tümörleri veya seks-kord stromal tümörler görülebilir.
Bunlara ek olarak hormonal değişimler, endometriozis, genetik etmenler ve enfeksiyonlar da gebelik sürecinde yumurtalıklarda kist oluşumuna neden olabilir.
Gebelikte Yumurtalık Kisti Tehlikeli Mi?
Gebelikte oluşan yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır, ancak bazı durumlarda risk oluşturabilirler. Küçük kistler genellikle kendiliğinden kaybolurken, büyük kistler yırtılma veya torsiyon riski taşıyabilir. Gebelikteki yumurtalık kistlerinin büyük bir çoğunluğu, gebelik sürecinde müdahale gerektirmeden yönetilirler.
Torsiyon, kistin dönerek kan akışını engellemesi ve ciddi ağrıya neden olması durumudur. Bu durumda, acil cerrahi müdahale gerekebilir. Ayrıca, büyük kistler doğum sırasında bebeğin doğum kanalına girişini engelleyebilir.
Kanser riski barındıran yumurtalık kistlerinin ise gebelikte cerrahi tedavisi gerekebilir. Gereken durumlarda, fetusa ve anneye zarar vermeden gebelikte yumurtalık kanseri ve yumurtalık kisti ameliyatı yapılabilir.
Endometriozis nedenlerden kaynaklanan kistler (çikolata kistleri, endometrioma) ise gebelik sürecinde artmış progesteron hormonu sayesinde baskılanırlar.
Gebelikte Yumurtalık Kisti Bebeğe Zarar Verir Mi?
Yumurtalık kistleri genellikle bebeğe doğrudan zarar vermez. Küçük ve fonksiyonel kistler hamilelik boyunca kendiliğinden küçülebilir veya kaybolabilirler. Ancak, büyük kistler bebeğin gelişimini bir yerde engelleyebilirler.
Bunlara ek olarak kist yırtılması veya torsiyon gibi komplikasyonlar yaşandığında acil müdahale ihtiyacı gelişebilir. Bu durumlar dolaylı olarak bebeği etkileyebilir. Özellikle kistin enfekte olması durumunda, anne ve bebek için sağlık riskleri artabilir.
Kanser riski taşıyan kistlerin zamanında tedavi edilmemesi, kanserin ilerlemesiyle sonuçlanabilir.
Bu yüzden gebe bir bireyde kist tespit edilmesi durumunda, jinekolojik onkoloji görüşü alınması önerilir. Çoğu zaman doktor tarafından düzenli kontrol ve takip önerilir.
Gebelikte Yumurtalık Kisti Düşüğe Neden Olur Mu?
Geçmişte veya gebelik sırasında edinilmiş olan yumurtalık kistleri, genellikle düşük gibi sorunlara neden olmazlar. Ancak bazı kist türleri gerek hormon salgılama özellikleri gerekse büyüklükleri ve konumları nedeniyle gebeliğin gidişatını tehdit edebilir, düşük riskinin artmasına neden olabilirler. Bu yüzden yumurtalık kisti olan anne adayları, anormal bir belirti durumunda doktorları ile iletişime geçmeli ve rutin kontrolleri aksatmamalıdırlar.
Gebelikte Yumurtalık Kisti Kaybolur Mu?
Gebelik sırasında tespit edilen yumurtalık kistlerinin çoğu, hamilelik ilerledikçe küçülür veya tamamen kaybolur. Özellikle korpus luteum kisti olarak adlandırılan kist türü, ilk trimesterde gelişim gösterir ve genellikle ikinci trimesterde kendiliğinden, herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kaybolur. Hormonal değişimlere bağlı olarak gelişen fonksiyonel kistler de aynı şekilde genellikle tedavi gerektirmeden ortadan kaybolurlar. Ancak, dermoid veya endometriozis kaynaklı kistler gibi bazı kist türleri gebelik süresince kalıcı olabilir.
Bu yüzden gebelik takibi veya riskli gebelik takibi yapan doktorlar, kistlerin boyutunu ve durumunu düzenli olarak ultrasonla izleyerek kaybolup kaybolmadıklarını kontrol ederler. Çoğu zaman, bu kistler için de ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak bebeğin gelişimi veya anne adayının sağlığı için risk oluşturabilecek bir durum fark edilirse bu durumda tedavi işlemlerine başvurulabilir.
Gebelikte Yumurtalık Kisti Büyür Mü?
Bazı yumurtalık kistleri gebelik sırasında büyüyebilir. Özellikle dermoid kist, seröz kistadenom, müsinöz kistadenom gibi belirli kist türleri, gebelik sürecinde meydana gelen hormonal değişikliklere yanıt olarak büyüme gösterebilir. Ancak, çoğu fonksiyonel kist hamilelik sürecinde küçülme eğilimindedir.
Gebelikte Yumurtalık Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelikte yumurtalık kisti tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulabilir.
Gebeliğin gidişatına, annenin sağlığına ve bebeğin gelişimine zarar vermeyen yumurtalık kistleri, düzenli takip uygulamaları ile incelenirler. Bu sayede, ilgili kistlere bağlı gelişebilecek olası sağlık sorunları erkenden tedavi edilebilir.
Gebelikte yumurtalık kisti tedavisi kapsamında, olası enfeksiyon ve ağrı gibi sorunlar için doktor tarafından reçete edilen ve gebelik sürecine uygun olan ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte bizzat doktorun, ilgili durum için önerdiği ilaçlar haricinde farklı bir ilaç kullanılmamalıdır.
Eğer yumurtalık kistleri kanama, patlama veya torsiyon riskine sahipse; 10 cm üzerinde boyuta ulaşmışlarsa ve gebeliğin 18. Haftasına kadar kendiliğinden kaybolmamış veya küçülmemişlerse, kanser riski içeriyorlarsa cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda laparoskopik bir operasyon ile yumurtalık kistlerine müdahale edilebilir ve kistler alınabilir.
Gebelikte Yumurtalık Kisti Tedavisi Fiyatları
Gebelikte yumurtalık kisti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.