İstanbul Jinekolog Onkolog
Jinekolog onkolog, kadın kanserlerinin önleme, teşhis, takip ve tedavi süreci ile ilgilenen; bu konu üzerine yüksek öğrenim almış olan jinekoloji uzmanıdır.
Yazımızın devamında ‘’Jinekolog onkolog hangi hastalıkları tedavi eder?’’, ‘’Jinekolog onkolog muayenesi nasıl olur?’’ ve ‘’Jinekolog onkolog hangi testleri yapar?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kadın kanserleri ve tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Jinekolojik Onkoloji Nedir?
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Kadın Hastalıkları ve Doğum branşının bir yandalıdır. Jinekolojik onkoloji, kadın üreme organlarıyla ilgili kanserlerin tanı ve tedavisini kapsayan bir tıp dalıdır. Bu alanda rahim, yumurtalık, serviks, vajina ve vulva gibi organlardaki kanserler ele alınır. Jinekolojik onkoloji uzmanları, kanserlerin erken teşhisi ve tedavisi konusunda ileri eğitim almışlardır.
Jinekolojik onkoloji uzmanları, kadınların üreme sağlıklarını korumak ve kanserle mücadele etmek için çeşitli erken teşhis (tarama) uygulamaları ve kişiye özel tedavi planlamalarına başvurabilirler. Diğer tüm kanser hastalıklarında olduğu gibi kadın kanserlerinde de erken teşhis, bireyin yaşamı için kritik bir öneme sahiptir. Bu yüzden jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından önerilen tarama uygulamaları, özellikle de kadın kanserleri için risk grubunda olan bireyler tarafından düzenli olarak yaptırılmalıdır.
Jinekolojik kanserlerin cerrahi tedavisinin deneyimli jinekolog onkologlar tarafından yapılması, hastalığın gidişatını anlamlı olarak iyileştirmektedir.
Jinekolog Onkolog Kimdir?
Jinekolog onkologlar, kadın üreme organlarını ilgilendiren kanser hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış olan doktorlardır. Bu uzmanlar hem jinekoloji hem de onkoloji eğitimi almıştır. Jinekolog onkologlar, derin pelvis cerrahisini en detayıyla yapabilen, yayılmış yumurtalık kanseri gibi cerrahilerde tüm karın içerisinde gerekli cerrahi işlemlerin tamamını yapabilen, gerektiğinde göğüs boşluğuna girip akciğer ve kalp altında tutulmuş olan lenf bezlerini ve hastalıklı dokuları çıkarabilen cerrahlardır.
Jinekolog onkologlar, kompleks vakalarda ve ileri evre kanserlerde özel bilgi ve deneyime sahiptir. Hastalar genellikle, anormal smear test sonuçları, pozitif HPV testi, rahimde kitle veya kanser şüphesi , yumurtalıkta kist veya kitle gibi durumlarla bu uzmanlara yönlendirilirler. Jinekolojik kanserlerin ameliyatlarını gerçekleştirirler. Kadın kanserlerinin hem tanı koyma sürecinde hem de tedavi planlamasında kritik rol oynarlar. Ameliyatı gerçekleştirmenin yanı sıra ameliyat öncesi hazırlık ve ameliyat sonrası takibi yaparlar. Onkoloji ekipleriyle iş birliği içinde çalışarak, hastaya en uygun tedavi seçeneklerini sunarlar. Ayrıca, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde de hastaları yönlendirirler. Jinekolog onkologların amaçları hem hastalığın yayılmasını önlemek hem de gerekli tedaviyi sağlayarak hastanın kanser tedavisiyle yaşam kalitesini korumaktır.
Günümüzde jinekolog onkologlar, gebelik takibi yapmayan, iyi huylu (miyom, yumurtalık kisti, HPV, rahim alınması, pelvik enfeksiyonlar, endometriozis, yapışık plasenta…) veya kötü huylu (rahim kanseri, yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, vulva kanseri, nüks kanserler,…) jinekolojik hastalıkların yönetimini ve cerrahi tedavisini gerçekleştiren hekimlerdir. Yumurtalık kanserinde ameliyat esnasında sıcak kemoterapi uygulayabilirler.
Jinekolog onkolog, rutin hamilelik takibi yapmayan ama hamilelikte jinekolojik bir sebep nedeniyle ameliyat gerektiren veya kanama riski yüksek yapışık plasenta (plasenta previa, plasenta akreata) olgularında ameliyatı gerçekleştiren cerrahlardır.
Jinekolog Onkolog İle Jinekoloji Uzmanı Arasındaki Fark Nedir?
Jinekoloji uzmanı, kadın sağlığı, gebelik, doğum ve üreme sistemiyle ilgili genel hastalıkların tanı ve tedavisinde uzmandır. Jinekolog onkologlar ise, bunlara ek olarak jinekolojik kanserlerin tanı ve tedavisinde özel eğitim almışlardır. Günümüzde genellikle jinekolojik kanserler ve kompleks iyi huylu jinekolojik hastalıkların cerrahi tedavisine odaklanmışlardır.
Jinekologlar, rutin muayeneler, doğum kontrolü, hamilelik takibi gibi konularla ilgilenirler. Jinekolog onkologlar ise, rahim, yumurtalık, serviks (rahim ağzı) gibi organların kanserleri üzerinde yoğunlaşır. Bu organların iyi huylu hastalıklarında da tedavi gerçekleştirirler. Pelvise en hakim olan hekim grubu oldukları için, kanama ihtimali yüksek olan miyom gibi hastalıklarda tercih edilirler. Bunun yanında HPV tedavisi, yumurtalık kistleri, endometriozis, çikolata kisti, rahim koruyucu miyom ameliyatları, laparoskopi, robotik cerrahi konusunda ileri düzeyde uzmanlaşmışlardır. Bu uzmanlar, cerrahi müdahalelerde daha ileri teknikler kullanırlar. Genellikle kompleks vakalarda, kanser teşhisinde ve tedavi planlamasında tercih edilirler. Jinekolog onkologların eğitimi, standart jinekoloji uzmanlarına göre daha uzun ve kapsamlıdır. Bu nedenle jinekolojik kanser şüphesi veya tanısı konulan veya zorlu ameliyat düşünülen ya da genç yaşta pelvis bölgesinde majör cerrahiye girecek hastalar doğrudan jinekolog onkoloğa yönlendirilebilirler.
Jinekolog Onkolog Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?
Jinekolojik onkoloji uzmanları, genel jinekolojik hastalıklara ek olarak şu gibi hastalıkların teşhis ve tedavi süreci ile ilgilenirler:
- Rahim Kanseri (Endometrial Kanser).
- Yumurtalık Kanseri (Over Kanseri).
- Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri).
- Vulva Kanseri.
- Vajina Kanseri.
- Prekanseröz Lezyonlar.
- Over (Yumurtalık) Tümörleri.
- Rahim tümörleri.
Jinekolojik onkoloji doktorları ilgili hastalıkları teşhis edebilir ve bu hastalıklara yönelik kişiye özel tedavi planlamaları hazırlayabilirler.
Jinekolog Onkolog Hangi Tedavileri Gerçekleştirir?
Jinekolojik onkoloji uzmanlarının, kanser tedavilerinde başvurduğu multidisipliner uygulamalardan bazıları şunlardır:
- Kemoterapi: Özel kimyasal ilaçlar kullanarak kanser hücrelerini yok etmek için yapılan uygulamadır.
- Radyoterapi: Radyasyon enerjisi kullanarak kanserli hücreleri yok etmek için yapılan uygulamadır.
- Hormon Tedavisi: Özellikle de östrojenle ilişkili kanserlerde hormon seviyelerini dengelemek, kanserin meydana gelmesini önlemek veya var olan kanserin ilerlemesine engel olmak için yapılan tedavidir.
- İmmünoterapi: Bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudun kanserle mücadele etme sürecini desteklemek için yapılan uygulamadır.
- Laparoskopik Cerrahi: Oldukça küçük kesilerle yapılan ve iyileşme süreci kısa olan bir cerrahi tekniktir. Çeşitli kanser hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir.
- Robotik Cerrahi: Laparoskopi gibi minimal invaziv cerrahi ile gerçekleştirilen modern bir cerrahi tekniktir.
- Radikal Histerektomi: Kanser tedavisinde rahim, serviks ve çevre dokuların tamamen çıkarıldığı bir ameliyattır.
- Sıcak Kemoterapi: İleri evre yumurtalık kanserinde tüm kanserler çıkarıldıktan sonra uygun hasta grubunda uygulanan ve gidişatı anlamlı olarak iyileştiren yöntemdir.
- Leep – Konizasyon: Rahim ağzında meydana gelen öncü lezyonların yok edilmesini sağlayan tedavi uygulamasıdır.
Doktorunuz, sahip olduğunuz hastalığın türüne ve ilerleme durumuna göre tamamen size özel bir tedavi planlaması hazırlayacak; bahsi geçen uygulamaların da yardımıyla kanserle olan mücadelenize destek olacaktır.
Cerrahi tedavi sonrası yönetimde jinekolog onkolog hastanın takibini yapar. Ek tedavi gereken hastaların ilgili branşlara ve hekimlere yönlendirmesini yapar ve tedavi süresince multidisipliner iletişimde bulunmaya devam eder.
Jinekolog Onkolog Hangi Testleri Yapar?
Jinekolog onkologlar, jinekolojik kanserlerin teşhis sürecinde pek çok uygulamaya başvurabilir. Bu uygulamalardan bazıları şunlardır:
- Pap Smear Testi: Rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan tarihsel bir testtir
- HPV Testi: Human Papilloma Virüsü varlığını kontrol etmek ve servikal kanser (rahim ağzı kanseri) taramasını değerlendirmek için yapılan, günümüzde standart olan testtir.
- Transvajinal Ultrason: Yumurtalık, rahim ve pelvik anormalliklerini tespit etmek için kullanılan uygulamadır.
- Endometrial Biyopsi: Rahim içi dokudan örnek almak ve laboratuvarda incelemek için yapılan uygulamadır.
- Kan Testleri: CA-125 gibi tümör belirteçleri çeşitli kanser hastalıklarının teşhis ve takibi sürecinde sıklıkla kullanılır.
- MR ve CT Tarama: Kanserin yayılım durumunu ve tümörün yerini belirlemek için kullanılan uygulamalardır. Ameliyat öncesi hazırlık sürecinde veya tedavi sonrası takiplerde istenebilir.
- Kolposkopi: Rahim ağzı ve vajinal dokuların mikroskop ile incelenmesine olanak sağlayan bir uygulamadır.
- PET-CT: Jinekolojik kanser tanısı konulmuş hastalarda tüm vücudu yayılım açısından değerlendiren bir görüntüleme yöntemidir. Kanser tedavisi sonrası nüks şüphesinde de kullanılır. Kanser hücrelerinin metabolik aktivitesini incelemek amacıyla gerçekleştirilen, oldukça gelişmiş bir görüntüleme uygulamasıdır.
Jinekolog onkolog bu gibi testler ve görüntüleme uygulamalarını kullanarak kanser hastalıklarını teşhis edebilir, evreleme çalışması yapabilir ve elde ettiği bulgularla hastası için özel tedavi planlamaları gerçekleştirebilir.
Jinekolog Onkolog Muayenesi Ne Kadar Sürer?
Jinekolog onkolog muayenesi genellikle 30 dakika içerisinde tamamlanır. Bazı durumlarda dosya değerlendirmesi bir saati bulabilir. Hastanın MR, BT veya PET gibi filmleri jinekolog onkolog ve birlikte çalıştığı radyoloji ekibiyle beraber değerlendirilir. Ameliyat yapacak jinekolog onkoloğun görüntüleri kendisinin değerlendirebilmesi önemlidir.
Jinekolog Onkolog Muayenesi Nasıl Olur?
Jinekolog onkolog muayenesi, detaylı bir hasta öyküsü alınarak başlar. Hastanın belirtileri, aile öyküsü ve önceki sağlık sorunları sorgulanır. Daha sonra fiziksel muayene yapılır. Eğer bu değerlendirmeler sonucunda şüpheli bir durum fark edilirse ileri teşhis uygulamalarına başvurulur. Bu uygulamalardan gelecek olan sonuçlara göre farklı teşhis uygulamalarına başvurulabilir veya tedavi sürecinin planlama aşamasına geçilebilir.
İstanbul Jinekolog Onkolog Muayene Ücreti
Jinekolojik kanserler ve tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.