Kolposkopi İstanbul
Kolposkopi; özellikle rahim ağzı kanserinin ve kanser öncesi lezyonlarının (CIN 1, 2, 3) tanı sürecinde oldukça önemli olan, rahim ağzı ve vajinanın detaylı olarak görüntülenmesini sağlayan bir işlemdir. Kolposkopi, “kolposkop” adı verilen, özel bir büyüteç ile yapılır. Işıklı bir büyüteç olan bu alet sayesinde, özel boyalar da kullanılarak rahim ağzı ve vajina dokuları çok daha yakından incelenebilir ve şüpheli alanların saptanması sağlanır. Kolposkopi sırasında şüpheli bölgelere rastlanılırsa, biyopsi ile bölgeden doku örneği alınır ve rahim ağzı kanseri veya öncü lezyonunun kesin tanısı konulabilir.
Kolposkopi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Kolposkopi Nedir?
Serviksin (rahim ağzı) ayrıntılı olarak incelenmesi ile kanser öncüsü durumlar ve kanser çok erken dönemde tespit edilebilmektedir.
Kolposkopi; serviks, vulva ve vajina dokularının detaylı olarak incelenmesini sağlayan, özellikle rahim ağzı kanserinin tanı sürecinde önemli rol oynayan bir işlemdir. Kolposkopi yapılırken kullanılan kolposkop; rahim ağzı ve vajina dokularını 6 – 40 kata kadar büyütme özelliği olan, özel bir büyüteçtir. Kolposkopide HPV’nin etkilediği transformasyon zonuna bakılır. Vaskuler ve yüzeyel olası değişiklikler, kolposkop ile değerlendirilir. İşlem sırasında bölgeye sürülen asetik asitin de yardımıyla, bölgedeki patolojik dokuların net bir şekilde görünmesi sağlanır. Genellikle HPV testi veya PAP smear testinde anormal sonuçlar gözlenen hastaların tanı sürecinde kolposkopi incelemesi ve gerektiğinde kolposkopi esnasında biyopsi yapılır.
Hangi Hastalıklarda Kolposkopi Yapılır? Kolposkopi Endikasyonları Nelerdir?
Kolposkopi; özellikle HPV testi pozitif gelen veya smear sonucu anormal olan hastalarda, rahim ağzı kanseri veya öncü lezyonlarının varlığını değerlendirmek için yapılır.
Ancak kolposkopinin jinekolojik muayenelerde farklı kullanım amaçları da söz konusudur.
Kolposkopi Neden Yapılır?
Kolposkopi şu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilir:
- Rahim ağzı kanseri, kanser öncüsü lezyonları ve vulvadaki lezyonların değerlendirilmesi.
- ASCUS, LSIL, ASC-H, HSIL gibi smear anormalisinde rahim ağzında olası CIN lezyonlarının araştırılması.
- HPV tip 16, 18 ve diğer yüksek riskli HPV tipleri görülen hastalarda, rahim ağzının incelenmesi.
- Vulvadaki pre-/kanser açısından şüpheli alanların incelenmesi.
- Cinsel ilişki sonrası tekrar eden kanamalarda rahim ağzının incelenmesi.
- Daha önce kolposkopik biyopsi ile CIN 1 tanısı konulmuş ve takibe bırakılmış hastaların takip edilmesi.
- LEEP yapılacak hastalarda işlemden hemen önce lezyonun sınırlarını belirlenmesi
Kolposkopi, kadın hastalıklarının tanı koyma, değerlendirme, tedavi ve tedavi sonrası süreçlerinde oldukça yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır.
Kolposkopide Anestezi Yapılır Mı?
Kolposkopi, ağrısız ve acısız bir işlemdir. Çoğu zaman lokal ya da genel anestezi gerektirmez. Kolposkopi esnasında alınabilecek biyopsi işlemi saniyelik olup ağrısı tolere edilebilir. Bununla birlikte hastanın fobisi varsa veya istemi durumunda sedatif analjezi uygulanabilir. Bu durumda hasta hiçbir şey hissetmeyecektir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi öncesinde idealen vajinaya krem, ovül gibi maddeler uygulanmamalıdr. Mümkünse adet dönemi haricinde kolposkopi yapılmalıdır.
Hekiminiz, zaten olası gebelik durumunu ve kan sulandırıcı ilaç (aspirin, kumadin, vb.) kullanımı olup olmadığını soracaktır. Yine de öncesinde hekiminize bu konularda bilgilendirme yapmanız önerilir.
- Hasta jinekolojik muayene masasına alınarak vajinaya spekulum uygulanır.
- Rahim ağzı kolposkop ile büyütülmüş şekilde gözlemlenir.
- Yeşil filtre ile rahim ağzının damarlanma yapısı değerlendirilir. Vaskuler ve yüzeyel özelliklere bakılır.
- Seyreltilmiş asetik asit solüsyonu uygulanarak rahim ağzındaki hücrelerin çoğalma eğiliminde olduğu, protein yapımının arttığı bölgeler belirlenir.
- Varsa, kanser öncüsü veya kanser lezyonlarından şüphelenilen bölgeler haritalanır. En riskli olduğu düşünülen alandan biyopsiler (küçük doku örnekleri) alınır. Rahim ağzının vajene bakan kısmı (ektoserviks) ve rahmin içine doğru olan kısım (endoserviks) örneklenebilmektedir (endoservikal küretaj – ECC). Lezyon görülmemesi durumunda biyopsi alınmasına gerek olmayacaktır.
- Biyopsi esnasında hafif şiddette kramp şeklinde bir kasık ağrısı olabilmektedir. Bu ağrı genellikle kısa sürede kaybolur.
- Alınan dokular patolojik inceleme için gönderilir.
Kolposkopik incelemede alınan doku örneklerinde CIN 1, CIN 2, CIN 3 veya LSIL, HSIL gibi sonuçlar veya rahim ağzı kanseri saptanabilir. CIN 2, CIN 3 veya HSIL saptanan hastalarda LEEP konizasyon gibi görece basit minör cerrahi tedavi işlemi gerekebilir. Rahim ağzı kanseri saptanan hastalarda ise ek değerlendirmeler yapılıp o hastaya özel ideal tedavi yöntemi belirlenir.
Kolposkopi Hamileyken Yapılır Mı?
Hastalarımızın kolposkopi ile ilgili en sık sorduğu sorulardan biri de budur. Gebelikte kolposkopi, güvenle yapılabilir. Ancak hamile hastalarımıza, kolposkopi sırasında endoservikal küretaj (ECC) yapılmaz.
Endoservikal küretaj; kolposkopi sırasında, şüpheli dokulardan örnek alınmasını sağlayan bir yöntemdir. “Küret” adı verilen bir tıbbî aletle, endoservikal kanalın kazınmasını, kazının dokunun da incelenmesini sağlar. Ancak hamilelerde bu işlem, gebeliğe zarar verebileceği için tercih edilen bir yöntem değildir.
Önceden veya gebeliği esnasında CIN 2 veya CIN 3 saptanan hamile kadınlar, gebelikleri süresince belli aralıklarla kolposkopiye alınırlar.
Kolposkopiden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kolposkopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- Hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilmektedir.
- Hafif kramp şeklinde kasık ağrısı olabilir, genellikle kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer. Parasetamol gibi basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Eğer biyopsi alındıysa, cinsel ilişkiden 1 hafta kadar kaçınılmalıdır.
- Ayakta duş şeklinde banyo hemen yapılabilir.
Kolposkopi yaptıran hastalar, doktorlarının uygulama sonrası ile ilişkili önerilerine önem vermelidir.
Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Kolposkopi işleminin hemen ardından doktorunuz, uygulama sırasında elde ettiği bulguları sizinle paylaşabilir. Kolposkopi subjektif bir işlemdir, yapan hekimin deneyimi ve bilgisine göre değişir. Daha yüksek dereceli bir lezyonun atlanmaması ve doğru yerden biyopsi alınması için kolposkopinin deneyimli bir hekim tarafından binokuler kolposkop kullanılarak yapılması önem taşır.
Kolposkopi sırasında biyopsi alınmışsa biyopsi incelemesinin sonuçları, örneklerin gönderildiği laboratuvarın yoğunluğuna göre 3 ila 7 gün içerisinde çıkar. Kliniğimizde alınan biyopsi sonuçları çıktığı gün hastaya iletilir. Aynı gün, sonuç için doktorla görüşme sağlanır.
İstanbul Kolposkopi Fiyatları
Kolposkopi, özellikle HPV’ye bağlı gelişen rahim ağzı kanseri, kanser öncüsü CIN vakalarında oldukça önemli bir tanı yöntemidir. PAP smear testinden veya HPV testinden elde edilen sonuçlar, kanser taramasıdır. HPV testinin pozitif gelmesi veya smearde anomali saptanması, kansere gidebilecek lezyonun göstergesi olabilir. Bu şüphenin doğrulanması ve lezyon tipinin tespit edilmesi için kolposkopi yapılması gerekir.
Kolposkopi İstanbul uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.