Konizasyon

Konizasyon, jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından, rahim ağzındaki kansere dönüşme riski taşıyan dokuları almak için yapılır. Smear testinde, prekanseröz lezyonlar tespit edildiğinde veya HPV testinde yüksek riskli HPV tipi pozitif olarak geldiğinde ilk olarak kolposkopi ve aynı esnada yapılan kolposkopik biyopsi ile kesin teşhis sağlanır. Akabinde ise konizasyon işlemi ile bölgedeki şüpheli doku alınabilir. Alınan doku patolojide incelenir.


Yazımızın devamında ‘’Konizasyon nasıl yapılır?’’, ‘’Konizasyon türleri nelerdir?’’, “LEEP, ileride hamileliği etkiler mi?” ve ‘’Sıcak konizasyonun avantajları nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Konizasyon ve sıcak konizasyon hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Soğuk Konizasyon Nedir?

Konizasyon, rahim ağzı kanserini önlemek için yapılan minimal invaziv bir tedavi uygulamasıdır. Bu uygulamanın temel amacı, ileride kansere dönüşebilecek tehlikeli dokuları rahim ağzından almak ve hastanın ileride daha ciddi tedavilere ihtiyaç duymasını önlemektir.

Konizasyon Türleri Nelerdir?

Konizasyon uygulamasının en sık tercih edilen iki türü vardır. Bunlardan ilki sıcak konizasyon yani Leep – Konizasyon, ikincisi ise (soğuk) klasik konizasyondur.

  • Sıcak Konizasyon (Leep)

Sıcak konizasyon, elektrokoter adı verilen özel bir cihazla, rahim ağzındaki şüpheli yapıların alınması için gerçekleştirilen işlemdir. Elektrokoterin oluşturduğu elektrik akımı, ısı enerjisi kullanarak bölgedeki şüpheli, kanser öncesi dokuların; minimal kanama ve riskle alınmasına olanak sağlar. Bu yüzden bistüri yani neşter ile yapılan soğuk konizasyona kıyasla daha avantajlıdır. Sıcak konizasyon Leep Konizasyon ismiyle de bilinir. Yaklaşık 5 dakikalık minör bir cerrahi işlemdir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Leep isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

  • Konizasyon

Konizasyon veya soğuk konizasyon, rahim ağzında yer alan ve kansere dönüşme riski bulunan dokuların alınması için gerçekleştirilen uygulamadır. Bu uygulamaya soğuk konizasyon denmesinin nedeni, işlemin ısı enerjisi yayın bir cihaz yerine bistüri ile yapılıyor olmasıdır. Soğuk konizasyon, LEEP işlemine göre daha uzun sürer. Yaklaşık 15-20 dakika sürebilir. Rahim ağzında dikiş atılması gerekir. Günümüzde konizasyon gereken hastaların hemen tamamında LEEP işlemi tercih edilmektedir.

Konizasyon tipleri bu şekilde sıralanabilir.

Konizasyon Neden Yapılır?

Konizasyon işlemi, HPV enfeksiyonları nedeniyle rahim ağzında gelişen kanser öncesi lezyonları almak ve kanser gelişimini önlemek amacıyla gerçekleştirilir. Rahim ağzı kanserinin önlenmesinde oldukça etkili bir uygulamadır.

Konizasyon şu durumlarda gereklidir:

  • CIN 2
  • CIN 3
  • HSIL
  • Rahim ağzında şüpheli kitle saptanması
  • Evre 1AI serviks kanserinde fertilite koruyucu tedavi

Sıcak Konizasyonun Avantajları Nelerdir?

LEEP yani sıcak konizasyonun avantajları arasında şunlar yer alır:

  • Sıcak konizasyon, elektrik akımının oluşturduğu ısı enerjisi ile yapılır. Bu sayede kanama minimaldir ve uygulama sonrasında da yara yakımı ile kanama sonlandırılabilir.
  • Doku hasarı minimaldir, bu yüzden hasta daha hızlı iyileşir.
  • LEEP, genellikle 5 dakikada tamamlanır.
  • Hasta işlemden kısa süre sonra taburcu olup evine dönebilir. Ofis şartlarında sedatif analjezi ile yapılabilir.
  • Ağrısız bir şekilde yapılır.
  • Komplikasyon riski düşüktür.
  • Tedavi sonrası ağrı şikayeti neredeyse yok denecek kadar azdır
  • Prekanseröz lezyonların son derece başarılı bir şekilde alınmasını sağlar ve böylece rahim ağzı kanseri gibi tehlikeli hastalıkları önler.

Sıcak konizasyonun avantajları bu şekilde sıralanabilir.

Konizasyon Ne Kadar Sürer?

Leep konizasyon işlemi genellikle 5 dakika içerisinde son bulur. Soğuk konizasyon ise biraz daha uzun sürebilir. Hastalar genellikle leep konizasyondan 2-3 saat kadar sonra günlük yaşamlarına dönüş yapabilirler.

Konizasyon Nasıl Yapılır?

Konizasyon işlemi, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi iki farklı şekilde yapılabilir. Öncelikle sıcak konizasyon (leep) işleminden bahsedeceğiz. Anestezi altında, ağrısız bir şekilde yapılan bu işlem sırasında, ilk olarak spekulum ile vajinal duvarlar aralanır. Daha sonra ise elekrokoter isimli araç kullanılarak şüpheli lezyon, bir koni halinde bölgeden çıkarılır. Kesi uygulanan bölge yine elektrokoter ile yakılır, kanama durdurulur ve dikişe gerek kalmaz.

Soğuk konizasyon işleminin neredeyse tüm adımları sıcak konizasyonunkiyle aynıdır. Bununla birlikte soğuk konizasyonda şüpheli lezyonu almak için elektrokoter değil bistüri (neşter) kullanılır. Aynı zamanda işlem tamamlandıktan sonra ilgili bölgeye dikiş uygulanır.

Konizasyon Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Konizasyon tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Yaklaşık 4 hafta boyunca cinsel perhiz önerilir.
  • Ağırlık kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
  • Enfeksiyon riski nedeniyle eğer kişi kokulu, anormal bir vajinal akıntı fark ederse doktoruna haber vermelidir.
  • Üç hafta boyunca havuza ve denize girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Ayakta duş alınabilir.
  • Doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Konizasyon sonrası doktor takibi aksatılmamalıdır.

Konizasyon tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

LEEP Konizasyondan Sonra İleride Gebelik Etkilenir mi?

Gebeliğin terme yani 39-40. haftaya ulaşmasını sağlayan etkenlerden biri de rahim ağzıdır. İleride gebelik istemi olan hastalarda LEEP işleminde derinlik kontrol edilerek gerçekleştirilmelidir. Bunu yapılan kolposkopide lezyonun haritalanması belirleyecektir. LEEP konizasyonda 12 mm ve altında derinlikte doku çıkarılan kadınların ileriki gebeliklerinde erken doğum ve düşük riskinde artış beklenmez. Hem literatür, hem de Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu’nun yayınladığı kendi serisinde bu bilgiyi bulabilirsiniz. İlgili yayın, sitemizdeki Yayınlar bölümünde mevcuttur.

Konizasyon Sonrası Takip

Konizasyon sonrası takip, düzenli kontroller, HPV testi ve Pap smear testleri ile yapılır. Kontrol aralıkları o hastanın patoloji sonucuna göre belirlenir. Gerektiğinde kontrollerde kolposkopi ile takip de yapılabilmektedir.

Konizasyon Tedavisi Fiyatları

Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu’nun LEEP ve konizasyon ile ilgili bilimsel çalışmalarına, sitemizdeki Yayınlar bölümünden ulaşabilirsiniz. Konizasyon ve sıcak konizasyon (leep – konizasyon) uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button