İstanbul Laparoskopik Histerektomi

Laparoskopik histerektomi (Rahim Alınması), karın bölgesine uygulanan milimetrik kesiler yardımı ile rahmin güvenli bir şekilde alınmasına olanak sağlayan; halk arasında kapalı rahim alma ameliyatı gibi isimlerle de bilinen, modern bir cerrahi operasyondur. Bu operasyonda laparoskop adı verilen özel bir cihaz kullanılır. İlgili cihaz, gelişmiş bir kontrol ve görüntüleme teknolojisine sahiptir. Böylece cerrah, karın bölgesine uygulanan son derece küçük (0,4-1 cm) kesiler yolu ile ameliyatı uygulayacağı bölgeyi gözlemleyebilir ve özel cerrahi araçlarla bu bölgeye müdahale edebilir.

Laparoskopik histerektomi ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Laparoskopik Histerektomi Nedir?

Laparoskopik histerektomi veya kapalı rahim alınması; kadın hastalıklarını önlemek veya tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen cerrahi prosedürdür. Bu operasyon, günümüzde kanser hastalıklarından miyomlara; rahim sarkmasından anormal kanamalara kadar pek çok kadın hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Laparoskopik histerektomi, ameliyat sürecinin hızlı ve konforlu; iyileşme sürecinin ise kısa ve az komplikasyonlu olması nedeniyle açık cerrahi ile yapılan operasyonlara kıyasla daha çok tercih edilir.

Laparoskopik Histerektomi Nasıl Yapılır?

Kapalı rahim ameliyatı; genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle ameliyat sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmez. İşlem sırasında “laparoskop” adı verilen, ucunda ışık kaynağı olan, mikro kameralar kullanılır. Bu kameralar, karın bölgesinin içini net bir şekilde gösterdiği için büyük kesiler yapılmasına ve rahmin tamamen açılmasına gerek kalmaz. Laparoskopu karın bölgesine göndermek için ise göbek bölgesine 1 cm’lik bir kesi yapılır. Görüntüleme sırasında cerrahi işleme devam edebilmek için alt karın bölgesine iki tane milimetrik ince delik açılır. Bu bölgeden, uygun tekniklerle cerrahi müdahale yapılır.

Günümüzde, rahim alma ameliyatlarının birçoğu bu yöntemle yapılmaktadır. Yapılan kesilerden rahim güvenli bir şekilde çıkarılmakta ve işlem sonlandırılmaktadır.

Laparoskopik Histerektomi Kaç Saat Sürer?

Kapalı rahim ameliyatı; yapılacak işlemin komplikasyonuna göre değişmektedir. Rahmin alınması, farklı uzunlukta sürebilir. Ancak genel olarak rahmin alınması 30-60 dk arasında sürer diyebiliriz.

Rahmi Alınan Kadın Adet Görür Mü?

Rahim alındıktan sonra, yeniden adet görülmez. Kadın doğurganlığını kaybeder. Bu nedenle rahim alma, çoğunlukla ileri yaşta, yeniden bebek sahibi olmayı düşünmeyen hastalarımızda tercih edilmektedir. Ancak rahim kanseri vb. durumlarda, genç hastalarımıza da rahim alma ameliyatı yapılabilmektedir.

Laparoskopik Histerektomi Sonrasında Kanama Olur Mu?

Rahim alma ameliyatından sonra, kısa bir süre lekelenme tarzında az miktarda kanama olabilir. Genellikle günlük ped kullanmak yeterli olur. Eğer kanama miktarı fazla olursa veya doktorun bahsetmiş olduğu süreden daha uzun süre devam ederse mutlaka doktor ile görüşülmelidir.

Rahim Alınmasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kapalı rahim ameliyatı, yani laparoskopik histerektomi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Enfeksiyon riski düşüktür. Çünkü büyük yaraların iyileşmesi beklenmez. Ancak yine de enfeksiyon riskine karşı dikkatli olmak gerekir. Bu nedenle hastanın kişisel temizliğine özen göstermesi; tuvalet temizliğini vajinanın ön bölgesinden arkaya doğru yapması gerekir.
  • Kapalı rahim ameliyatından sonra iyileşme süresi kısadır. Bununla birlikte hastalar operasyondan sonra birkaç gün, ağır veya yorucu işler yapmadan dinlenmelidir.
  • Büyük kesiler yapılmadığı için ameliyat izi kalmaz ancak yine de ameliyat bölgesinin bakımına özen gösterilmelidir.
  • Hasta bir ay kadar denize veya havuza girmemelidir. En az altı hafta cinsel perhiz önerilir.
  • İyileşme sürecinin ideal bir şekilde devam edebilmesi ve sonlanabilmesi için bireyin, rutin kontrolleri aksatmaması gerekir.

Laparoskopik histerektomiden sonra dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde özetlenebilir.

Laparoskopik Histerektomi Riskli Midir?

Rahmi almak amacıyla gerçekleştirilen, laparoskopik histerektomi ameliyatı genel olarak güvenli ve düşük komplikasyonlu bir operasyon olarak kabul edilir. Bununla birlikte, tüm medikal ve cerrahi tedaviler gibi laparoskopik histerektominin de bazı riskleri mevcuttur. Bu riskler arasında kanama, operasyon sonrası enfeksiyon gelişimi ve ağrı yer almaktadır. Ağrı ve enfeksiyon gibi riskler, açık rahim alma ameliyatına kıyasla daha az olsa da yine de doktor; bu süreçler için ağrı kesici ve antibiyotik ilaç reçetesinde bulunabilir. Böylece hali hazırda son derece düşük olan riskler, büyük oranda önlenebilir.

İstanbul Laparoskopik Histerektomi Fiyatları

Laparoskopik histerektomi, günümüzde rahmin alınması amacıyla gerçekleştirilen en modern ve avantajlı cerrahi operasyonlardan biridir. İyileşme süreci hızlı ve komplikasyonları son derece sınırlı olan bu operasyon; pek çok rahim hastalığının tedavisinde ve önlenmesinde yoğun bir şekilde tercih edilmektedir.

Laparoskopik histerektomi İstanbul yani kapalı rahim alma ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button