Leep (Sıcak Konizasyon)

Leep konizasyon, rahim ağzı kanserine neden olma ihtimali bulunan öncü lezyonların alınması için yapılır. Bu uygulama sayesinde rahim ağzı kanserini önlemek mümkündür.

Yazımızın devamında ‘’Leep konizasyon nasıl yapılır?’’, ‘’Leep konizasyon ne kadar sürer?’’, ‘’Leep konizasyonun avantajları nelerdir?’’ “LEEP hamileliği etkiler mi?” “LEEP HPV’yi temizler mi?” ve ‘’Leep konizasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Leep konizasyon (sıcak konizasyon) hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Leep Nedir?

Leep (leep konizasyon veya sıcak konizasyon), rahim ağzındaki (serviksteki) kanser öncüsü, anormal lezyonları çıkarmak için yapılan tedavidir. Konizasyon işleminin modern bir versiyonu olan leep konizasyon, günümüzde rahim ağzı kanserinin önlenmesinde aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Leep konizasyon sedasyon anestezi altında yapılan, hızlı ve konforlu bir tedavidir.

Leep Neden Yapılır?

Leep uygulaması, prekanseröz yani kanser öncüsü lezyon saptanan dokuların alınması ve rahim ağzı kanserinin önlenmesi için yapılır.

Prekanseröz yapılar, zaman içerisinde tanı almamışsa kansere ilerleyebilir. Leep işlemi, rahim ağzında bulunan bu yapıların tamamen çıkarılmasına ve kanserin etkili bir şekilde önlenmesine yardımcı olur. Bu uygulama ile alınan dokular, patolojide incelenir ve sonuca göre gelecekteki takip ve tedavi süreçleri belirlenir.

LEEP, şu durumlarda gerekli olabilir:

  • CIN 2.
  • CIN 3.
  • HSIL
  • Evre IA1 serviks kanserinde doğurganlık koruyucu tedavi istemi.
  • Muayene esnasında rahim ağzında şüpheli kitle izlenmesi.

Leep Konizasyonun Avantajları Nelerdir?

Leep konizasyonun avantajları arasında şunlar yer almaktadır:

  • Anormal doku, bistüri yerine ısı enerjisi ile kesildiği için kanama miktarı fazla olmaz.
  • Hasta işlemden hemen sonra sonra evine dönebilir, hızlı iyileşir ve günlük yaşantısına döner.
  • Hastane yatışı gerektirmez.
  • Şüpheli lezyonun çevresindeki sağlıklı dokular tedavi işleminden minimal düzeyde etkilenir.
  • Çıkarılan doku parçası patoloji laboratuvarında incelenebilir.
  • Tedavi sonrası ağrı neredeyse yoktur.
  • Genellikle 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.
  • Kanser öncüsü dokuların, henüz kanser gelişmemişken alınmasını ve kanserin önlenmesini sağlar.
  • Dikiş gerektirmez.

Sıcak konizasyonun avantajları bu şekilde sıralanabilir.

Leep (Sıcak Konizasyon) Riskli Mi?

Sıcak konizasyon yani Leep konizasyon genel olarak güvenli bir işlemdir. Klasik konizasyon işleminin aksine komplikasyonları minimaldir. Bununla birlikte yine de leep konizasyona bağlı ağrı, enfeksiyon ve nadiren de olsa kanama gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu şikayetlerin varlığı durumunda tedaviyi gerçekleştiren doktor bilgilendirilmelidir.

Leep, Hamileliği Etkiler mi?

İleride elde edilecek gebelikte, gebeliğin ideal olan 39. haftaya ulaşması için rahim ağzının sağlıklı olması önemlidir. O yüzden LEEP yapılan kadınlarda ileride gebelik istemi de varsa rahim ağzının gereksiz kısaltılmasından kaçınılmalıdır. Birçok kadın, LEEP sonrasında sorunsuz bir şekilde hamile kalır ve sağlıklı gebelik süreci geçirir. LEEP yapacak hekimin kolposkopi ile lezyonu haritalaması ve lezyonu temiz olarak çıkarabileceği en az dokuyla işlemi tamamlaması önemlidir.

Leep (Sıcak Konizasyonla) Soğuk Konizasyon Arasındaki Fark Nedir?

Leep konizasyon yani sıcak konizasyon elektrokoter adı verilen özel bir cihazla yapılır. Bu cihaz elektrik akımının yol açtığı ısı enerjisi sayesinde dokuların kesilmesini sağlar. Leep konizasyonda, ısı enerjisi kullanılarak rahim ağzındaki şüpheli, kanser öncüsü lezyonlar alınabilir.

Soğuk konizasyon işleminde ise elektrokoter yerine bistüri yani neşter kullanılır. Leep konizasyonda uygulama sonrası dikiş işlemine gerek duyulmazken soğuk konizasyonda dikiş işlemine ihtiyaç duyulur.

Günümüzde human papilommavirüse bağlı gelişen rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonların tedavisi için hemen hemen her zaman LEEP konizasyon tercih edilir.

Leep (Sıcak Konizasyon) Ne Kadar Sürer?

Leep konizasyon, son derece hızlı ve minör bir tedavidir. Tedavi işlemi genellikle 5 dakika gibi oldukça kısa bir sürede tamamlanır.

Leep Konizasyon Nasıl Yapılır?

Leep konizasyon işlemi genellikle iki adımda yapılır. Bu adımların ilkinde genital bölge temizlenir ve vajinal duvarlar spekulum adı verilen metal araç ile aralanır. Böylece hedef bölge ile görsel temas sağlanabilir. Kolposkopi ve özel boyalarla lezyonun sınırları belirlenir. Akabinde ise elektrokoter cihazı ile, ısı enerjisi kullanarak hedef bölgedeki riskli dokular çıkarılır. Doku çıkarma işlemi yapıldıktan sonra hedef bölgelere kontrollü olarak ablasyon yapılarak hem kanama durdurulur, hem de ektoservikal cerrahi sınır tedavisi yapılır. Böylece leep konizasyon işlemi dikişe gerek kalmadan başarılı bir şekilde tamamlanmış olur.

Leep Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Olabilir?

Leep konizasyon işlemi sonrasında, dokuların ideal bir şekilde iyileşebilmesine olanak sağlamak ve olası enfeksiyon tehlikesini önlemek için hastalara bir süre cinsel ilişkide bulunmamaları tavsiye edilir. Hastalar, ilk birkaç günlük iyileşme sürecinin ardından farklı cinsel aktivitelerde bulunabilirler ancak vajinal penetrasyon 4 hafta boyunca tavsiye edilmemektedir.

Leep Sonrası Adet Düzensizliği Olur Mu?

Leep tedavisi sonrasında adet düzensizliği gelişmesi beklenmez. Çünkü tedavi sırasında adetle ilişkili olan dokulara veya hormon dengesine müdahale edilmez. Bununla birlikte leep tedavisi süreci, diğer tüm tedaviler gibi hastalar için stresli olabilir. Bu da adet kanamalarının bir süre gecikmesine neden olabilir. Eğer leep tedavisinden sonra adet kanaması bir ay içerisinde normalde dönmezse doktorla iletişime geçilebilir.

Leep ile HPV Tedavi Olur mu?

LEEP, HPV’nin viral yük olarak en fazla bulunduğu ve lezyona yerleştiği bölgeyi çıkarır. LEEP ile çıkarılmamış ve henüz lezyon gelişmemiş alanlarda HPV devam edebilir. Bununla beraber, LEEP sonrası takip eden HPV testlerinin temiz gelme olasılığı anlamlı olarak artmaktadır.

Leep Konizasyon Fiyatları

Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu tarafından HPV, kolposkopi ve LEEP hakkında yayınlanmış bilimsel makalelere sitemizdeki Yayınlar bölümünden ulaşılabilmektedir. Leep konizasyon (sıcak konizasyon) hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button