Miyom Ameliyatı Sonrası Gebelik
Miyom ameliyatı olan hastalar, rahmin iyileşmesi için ihtiyaç duyulan sürenin ardından gebe kalabilirler. Miyomları alınan kadınların büyük çoğunluğu, ameliyattan sonra hamilelikte sorunsuz, doğal bir süreç geçirirler. Bununla birlikte miyom ameliyatı sonrası gebelik, geçirilen operasyonun detaylarına göre belli başlı riskler taşır. Bu risklerin düzenli olarak değerlendirilebilmesi, anne ve bebek sağlığının incelenebilmesi ve olası bir tehlike durumunda erken müdahalenin mümkün olabilmesi için düzenli doktor kontrolleri önemlidir.
Yazımızın devamında ‘’Miyom ameliyatı sonrası gebelik sürecinde gelişebilecek riskler nelerdir?’’, ‘’Rahim koruyucu miyom ameliyatının önemi nedir?’’, ‘’Miyom ameliyatı gelecekteki gebelikleri etkiler mi?’’ ve ‘’Miyom ameliyatı doğurganlığa zarar verir mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Miyom ameliyatı sonrası gebelik süreci hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Miyom Ameliyatı Gelecekteki Gebelikleri Etkiler Mi?
Miyom ameliyatı (miyomektomi), rahimdeki miyomların çıkarılmasını amaçlayan bir cerrahi işlemdir ve bu operasyon gelecekteki gebelikleri etkileyebilir. Miyomlar, rahim içerisinde yerleşmişse, embriyonun tutunmasını zorlaştırabilir. Bu miyomların alınması, ileride gebelik elde edilme şansını arttıracaktır. Rahim kas duvarında yerleşmiş miyomlar, büyüklüğüne ve yerleşim yerine göre oluşan gebelikte fetusa baskı yapıp deformasyona veya erken doğuma yol açabilir. Bu tarz miyomların ameliyatı, ilerideki gebeliklerin sağlıklı geçmesi için önemlidir.
Ameliyatın gelecekteki gebelikler üzerindeki etkisi, alınan miyomların sayısına, boyutuna ve rahimde bulundukları bölgeye göre değişebilir. Rahim iç duvarına derinlemesine yerleşmiş miyomların çıkarılması, rahim yapısının zedelenmesine yol açabilir. Ancak, deneyimli bir cerrah tarafından yapılan rahim koruyucu miyomektomi, bu riskleri en aza indirebilir. Özellikle embriyonun yerleşeceği endometrium dokusunun onarılması önemlidir. Aynı şekilde hastanın, operasyon sonrasında ideal bir iyileşme süreci geçirmesi de gelecekteki gebeliklerin, ilgili operasyondan ne kadar etkileneceğini değiştirebilir. Bu yüzden, miyom ameliyatı gibi operasyonlar sonrasında iyileşme sürecine özen göstermek çok önemlidir. Ameliyat sonrasında, çiftler rahmin iyileşmesi için bir süre gebelik denemelerini ertelemelidir.
Miyom Ameliyatı Sonrası Gebe Kalınabilir Mi?
Miyom ameliyatı sonrasında gebe kalmak mümkündür. Miyomektomi (miyom alma ameliyatı) sırasında rahim korunur. Doğurganlık için önemli olan dişi üreme sistemi doku ve organları alınmaz. Bu sayede hasta ameliyat sonrasında gebe kalabilir.
Myom ameliyatından 3 ila 6 ay sonra sağlıklı gebelik elde edilebilir. Miyom ameliyatı sonrası hamilelik için beklenmesi gereken kesin süre, hastanın ve çıkarılan miyomların özelliklerine göre cerrah tarafından belirlenir.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatının Önemi Nedir?
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, miyomların çıkarılması sırasında rahmin korunmasına odaklanan bir cerrahi operasyondur. Rahim koruyucu miyom ameliyatı sırasında rahim alınmaz, rahme zarar vermemeye özen gösterilir. Bu yöntem, özellikle çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlar tarafından tercih edilir. Rahmin korunması, bireyin doğurganlık potansiyelini korur ve gelecekte gebelik şansını artırır. Çocuk istemi olmayan ve rahmini korumayı isteyen kadınlarda da rahim koruyucu miyom ameliyatı yapılabilir.
Bu ameliyat genellikle robotik, laparoskopik veya histeroskopik yöntemler gibi minimal invaziv cerrahi yöntemlerle veya açık teknikle yapılır.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, açık, laparoskopik, robotik veya histeroskopik cerrahi teknikler kullanılarak yapılır. Laparoskopik yöntemde, karında küçük kesiler açılır, özel aletlerle miyomlar çıkarılır ve rahim dokusu korunur. Robotik cerrahi de hemen hemen aynı şekilde yapılır, ancak robotik kol ve kontrol sistemleri sayesinde ameliyat sırasında yapılan işlemler çok daha hassas bir şekilde gerçekleştirilebilir. Histeroskopik cerrahide ise vajinal yoldan iletilen bir kamera ve cerrahi aletler yardımıyla miyomlar rahim içinden alınır.
Miyom Ameliyatı Doğurganlığa Zarar Verir Mi?
Miyom ameliyatı, tecrübeli ellerde yapıldığında doğurganlık üzerinde olumlu etki vermesi beklenir. Miyomlar, rahimde bulundukları konuma göre bireyin gebe kalma şansını önemli ölçüde düşürebilirler. Bu da fiili olarak bireyin infertilite yani kısırlık sorunu deneyimlemesine neden olabilir. Bu durumda iyi planlanmış bir rahim koruyucu miyom ameliyatı ile miyomları almak ve yol açtıkları kısırlık sorununu ortadan kaldırmak mümkündür.
Miyom Ameliyatı Sonrası Gebelik Sürecinde Gelişebilecek Riskler Nelerdir?
Miyom ameliyatı sonrası gebelik sürecinde gelişebilecek riskler arasında şunlar yer alır:
- Ameliyat sonrasında gebelik için yeterince beklenmemişse veya rahim herhangi bir sebepten ideal bir şekilde iyileşmemişse erken doğum riski ortaya çıkabilir.
- Miyom ameliyatı sonrası plasenta previa ve plasenta akreata gibi yapışık plasenta problemleri daha sık görülebilir.
- Ameliyata bağlı gelişen rahim içi yapışıklık sorunu embriyonun tutunmasını zorlaştırarak gebelik şansını azaltabilir veya gebelik gerçekleşse bile düşük riski fazla olabilir. Bunun için rahim içi dokusunun titiz bir şekilde onarılması önemlidir.
- Miyom ameliyatı sonrasında bazı hastaların normal doğum yapması uygun olmayabilir, sezaryen doğum ihtiyacı gelişebilir.
Miyom ameliyatından sonra gebe kalan pek çok birey sağlıklı bir şekilde gebelik süreçlerini geçirir ve doğum yapabilirler. Ancak yine de birey miyom ameliyatı olmuşsa gelecekteki gebeliklerinde gebelik takibi veya riskli gebelik takibi gibi programlara katılması önemlidir.
Miyom ameliyatı sonrası gebelik süreci hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.