Miyom Ameliyatı ve Kullanılan Cerrahi Teknikler
Miyom ameliyatı kapsamında tercih edilen pek çok cerrahi uygulama vardır. Ameliyatın bu uygulamalardan hangisiyle gerçekleşeceği doktor tarafından, hasta ile birlikte kararlaştırılmaktadır. Ancak bu uygulamalardan bahsetmeden önce miyomların ne olduğundan, neden meydana geldiklerinden ve nasıl tedavi edilebildiklerinden bahsetmemiz gerekir.
Miyom Nedir?
Miyomlar, myometrium isimli rahim tabakasında oluşan, iyi huylu kitlelerdir. Halk arasında myom, miyom, rahim uru veya rahimde ur olarak bilinen bu kitleler çoğu zaman belirti vermeden meydana gelirler. Büyüklükleri ve yerleşimleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda gebe kalmada güçlük, ağrılı regl kanamaları ve karında şişlik gibi son derece rahatsız edici şikayetlere yol açabilirler.
Myomektomi Ameliyatı Nedir? Miyomektomi Nedir?
Myomektomi, miyom ameliyatının tıp bilimindeki ismidir. Bu ameliyat sayesinde hastalar rahimlerinde yer alan miyomlardan kurtulabilir ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilirler. Myomektomi ameliyatı pek çok farklı yöntemle yapılabilmektedir. Yazımızın devamında bu ameliyatın hangi durumlarda gerekli olduğundan ve hangi yöntemlerle yapılabileceğinden detaylı olarak bahsedeceğiz.
Miyom Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Miyomlar, farklı tedavi uygulamalarına yanıt vermiyorlarsa; büyümeye ve hastayı rahatsız etmeye devam ediyorlarsa miyom ameliyatı yapılabilir. Miyom ameliyatı yapılması gereken durumlar hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden rahminde miyom olduğundan şüphelenen kadınlara, tedavi seçeneklerinin değerlendirilebilmesi için miyom ameliyatı konusunda uzman bir doktorla görüşmeleri önerilir.
Miyom Ameliyatı Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Miyom ameliyatı gerektiren durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:
- Miyomlar sebebiyle ağrılı adet kanaması deneyimleniyorsa.
- Miyom belirtileri bireyin gündelik yaşamını etkilemeye başlamışsa.
- Miyomun boyutu büyükse.
- Miyomun büyüme hızı fazlaysa.
- Gebe kalmada güçlük gibi sorunlar gözlemleniyorsa.
Miyom ameliyatı gerektiren durumlar bu şekilde özetlenebilir.
Miyom Ameliyatında Kullanılan Cerrahi Teknikler Nelerdir?
Miyom ameliyatı şu gibi cerrahi tekniklere yapılabilmektedir:
- Açık miyom ameliyatı veya bir diğer ismiyle abdominal myomektomi.
- Kapalı miyom ameliyatı yani laparoskopik miyomektomi.
- Histeroskopik miyomektomi yani histeroskopi miyom ameliyatı.
- Histerektomi veya halk arasında bilinen ismiyle rahim aldırma ameliyatı.
Bu uygulamaların detaylarından ve nasıl yapıldıklarından yazımızın devamında detaylı olarak bahsedeceğiz.
Açık Miyom Ameliyatı Nedir? Abdominal Myomektomi Nasıl Yapılır?
Açık miyom ameliyatı, boyutça büyük olan (mesela 10 santimetreden büyük) veya sayıca fazla olan (mesela 3’den fazla) miyomların alınması amacıyla tercih edilebilen cerrahi operasyondur. Bu operasyon karnın alt bölgesine atılan yatay bir cerrahi kesi yardımıyla yapılmaktadır. Hastalar, genel anestezi altında oldukları için açık miyom ameliyatı sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar. Açık miyom alma ameliyatı genelde 1 saat içerisinde tamamlanır ve hastalar özel bir odaya alınırlar. Genelde 1 gece kadar hastanede misafir edilirler. Ertesi gün ise herhangi bir sağlık engeli yoksa taburcu edilirler.
Kapalı Miyom Ameliyatı Nedir? Laparoskopik Myomektomi Nasıl Yapılır?
Kapalı miyom ameliyatı, genellikle boyut olarak 10 santimetreden küçük, miktar olarak da 3 veya 3’den az sayıda olan miyomların alınması için yapılan gelişmiş bir operasyondur. Uygun hastalarda, daha büyük ve daha fazla sayıdaki miyomlar için kapalı miyom ameliyatı yapılabilir. Bu operasyon laparoskopik miyomektomi ismiyle de bilinmektedir. Açık miyom ameliyatına kıyasla çok daha hızlı ve sorunsuz bir iyileşme süreci vardır. Karın bölgesine atılan, boyutları 4 milimetre ile 10 milimetre arasında olan 3 farklı kesi yardımıyla yapılmaktadır. Atılan kesilerin boyutu küçük olduğu için kapalı miyom ameliyatı sonrasında kayda değer bir ameliyat izi kalmamaktadır. Hastalar, kapalı miyom ameliyatı sırasında anestezi altındadır bu yüzden ağrı hissi duymazlar. 1 ila 2 saat kadar süren ameliyatın ardından 1 gece boyunca dinlenmeleri için özel bir odaya alınırlar. Ertesi gün ise taburcu edilirler.
Histeroskopik Miyomektomi Nedir? Histeroskopi Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histeroskopik miyom ameliyatı, rahmin iç takasında bulunan miyomların (submüköz miyomların) alınması için kullanılan gelişmiş bir tekniktir. Bu operasyon vajina yoluyla gerçekleşmektedir yani vücudun görünür bir bölgesine kesi atılmaz. Diğer miyom ameliyatlarına göre daha kısa sürede tamamlanır, işlemler çoğu zaman yarım saat gibi kısa bir sürede bitmiş olur. Histeroskopik myom ameliyatının ardından hastalar, kısa bir dinlenme sürecinin ardından aynı gün taburcu edilirler.
Histerektomi Nedir? Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histerektomi, rahim alma ameliyatı veya rahim aldırma ameliyatı olarak da bilinen cerrahi uygulamadır. Eğer miyomlar kötü huylu olma riski taşıyorsa veya birey ileride hamile kalmayı planlamıyorsa ve rahimini aldırma isteği varsa histerektomi ameliyatıyla miyomlardan tamamen kurtulası mümkündür. Vajina yoluyla veya karına atılan kesiler yoluyla gerçekleşebilen bu uygulama sayesinde rahim tamamen alınır. Böylece aşırı kanama, şiddetli ağrı ve benzer belirtiler hızla ortadan kaybolur. Histerektomi ameliyatı olan kişilerde miyom oluşumu tekrarlamaz.
Miyom Ameliyatı Fiyatları 2024
Miyom ameliyatı, yazımızda bahsetmiş olduğumuz gibi pek çok farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin her biri, farklı avantajlara ve özel kullanım alanlarına sahiptir. Doktorunuz, sizin için en iyi cerrahi yöntemi belirleyecek, sizinle birlikte ameliyatın hangi yöntemle yapılacağına karar verecektir. Miyom ameliyatı ücreti hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu gibi kadın hastalıkları alanında uzman bir isimden randevu alabilirsiniz.