İstanbul Miyom Tedavisi
Miyom tedavisi, rahmin düz kas tabakasında ortaya çıkan, miyom isimli iyi huylu kitleleri; medikal veya cerrahi tekniklerle tedavi etmek için yapılır. Miyomlar, üreme çağındaki kadınların yaklaşık %40’ında görülen, genellikle iyi huylu tümör yapılarıdır. Her bir miyom, rahimde bulunan düz kas hücrelerinin birinin çoğalmasıyla meydana gelir. Miyomların %1 oranında kötü huylu tümörlere dönüşme riskleri vardır. Aslında bu risk, miyom zannedilen kitlenin sarkom denilen kanser türü olmasından kaynaklanır.
Miyomların aşırı büyümesi, gebelik ve adet düzeni ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bu nedenle kadın sağlığını olumsuz etkileyebilir. Aşırı büyük olan ya da konumu nedeniyle üreme sisteminde farklı sorunlara yol açan miyomların tedavisinde ise en başarılı yöntem cerrahidir. Laparoskopik ya da histeroskopik cerrahi ile yapılan miyom tedavilerinden sonra, hastalarımız kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilir ve sağlıklı bir üreme sistemine sahip olabilirler.
Yazımızın devamında, miyomlar ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz. Miyom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Miyom Nedir?
Miyomlar, uterus miyomu, rahim uru vb. isimlerle bilinen, genellikle iyi huylu ve belirti vermeyen bir yapıya sahip olan, yaygın kitlelerdir. Rahmin myometrium tabakası, düz kastan oluşmaktadır. Myomlar, rahimdeki düz kastan gelişen iyi huylu büyümelerdir. İyi huylu bir myomun kansere ilerleme olasılığı oldukça azdır. Ancak yine de bu risk gözetilerek miyomların düzenli aralıklara kontrol edilmesi gerekir.
Rahimde Miyom Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi rahimdeki miyomlar çoğu zaman belirti vermezler. Ayrıca farklı miyom türleri, rahimde farklı işlev bozukluklarına neden olabilirler. Bunları daha detaylı inceleyecek olursak:
- Intramural Miyom Belirtileri
Genellikle hiçbir belirti vermeyen, en zararsız kabul edilen ve en sık görülen miyomlardır. Rahmin kas dokusuna gömülü miyomlardır. Rahim içine bası yapmadıkları sürece kanamaya yol açmazlar. Belirti vermeleri için çok büyük boyutlara ulaşmaları gerekir. Bu durumda, adet kanamasının miktarının değişmesine, adetin normalden uzun ya da kısa sürmesine neden olabilir. Aynı zamanda rahmi büyüterek mesane ve barsak basısına yol açıp sık idrara çıkma, kabızlık, ishal gibi sorunlara yol açabilirler.
- Submuköz Miyom Belirtileri
Submuköz miyomlar diğer miyom türlerine göre daha fazla belirti verir. Submuköz miyomlar, rahim iç duvarına yerleşen miyomlardır. Dolayısıyla rahim iç duvarının bütünlüğünün bozulmasına neden olurlar. Bu durum anormal kanamalara, adet düzensizliğine yol açabilir. Ayrıca, doğrudan gebeliği etkiler. Erken doğum, düşük veya kısırlığa neden olan miyom türlerinin birçoğu bu miyomlardır. Eğer çift kısırlık tedavisi için tüp bebek ya da aşılama tedavisi düşünüyorsa, bu durumda önce submuköz miyomların çoğunlukla cerrahi ile çıkarılması gerekir.
Myomu olan birçok kadın, sağlıklı gebelik elde edebilirken, gebeliğin yerleşeceği endometrium dokusunda oluşmuş submuköz myomlar gebelik oluşmasını engelleyebilir veya oluşan gebelikte düşük veya erken doğum riskini artırabilir.
- Subseröz Miyom Belirtileri
Rahmin dış bölgesine doğru büyüyen miyomlardır. Dolayısıyla çoğu zaman adet düzeni ya da gebelik ile ilgili sorunlara neden olmazlar. Subseröz miyomların en belirgin özelliği; büyüdükçe karın ve kasık ağrısına neden olmasıdır. Mesane ve barsak basısı yapıp sık idrara çıkma, kabızlık, ishal gibi şikayetlere yol açabilirler.
Miyom Neden Oluşur?
Miyomların oluşma sebepleri kesin olarak bilinememektedir. Moleküler çalışamalarda altta yatan birçok genetik değişiklik gösterilmiştir. Miyomlarda östrojen ve porgesteron reseptörleri bulunmakta ve bu hormonlara cevap vermektedir. Buna dair bazı risk grupları belirlenebilir. Yine de, hiçir risk faktörü olmayan bir kadında da miyomlar gelişebilir.
Miyom Kimlerde Görülür?
Miyomlar, üreme çağındaki tüm kadınlarda görülebilir. Hatta rutin jinekolojik muayeneler sırasında en çok karşılaştığımız bulguların başında gelirler. Ancak bazı kadınlarda, miyom riskinin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Miyom gelişimi için risk faktörleri şunlardır:
- İlk adeti erken yaşta görmek
- Doğum yapmamış olmak,
- Aşırı kilo ve obezite,
- Fazla kırmızı et tüketimi
- Siyahi ırk
- Kronik stres
Bu risk faktörlerinin hiçbiri olmasa dahi, myom gelişebilir.
Miyom Tanısı Nasıl Konur? Miyomlar Ultrasonda Görülür Mü?
Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler. Bu nedenle rutin kontroller sırasında, ek bir tahlile gerek duymadan, miyom tanısı konulabilir. Ancak miyomların bulunduğu bölge tam olarak görüntülenemiyorsa ya da hekim miyomun durumunu daha detaylı değerlendirmek istiyorsa MR isteyebilir. Rahim içindeki subseröz myomlar için histeroskopi hem tanı hem de tedavi için uygulanabilir.
Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur? Miyomlar Tehlikeli Midir?
Miyomlar çok nadir kanseröz özellik gösterirler. Bu nedenle vücutta bulunmaları tehlikeli değildir. Ancak yapı olarak zararsız olsalar da boyutlarına ve bulunduğu bölgeye göre şikayetlere yol açabilirler. Bu durumda miyomların cerrahi uygulamalarla tedavi edilmesi gerekir.
Miyom Tedavisi Nasıl Olur?
Eğer miyomunuz herhangi bir şikayete açmıyorsa, tedavisiz takip edilebilirsiniz. Şikayete yol açan myomlar var ise bazı durumlarda gözlem yeterli olabilirken çoğu zaman tedavi öneririz. Miyom tedavisi, miyomun yol açtığı şikayeti yönetmeyi amaçlayabilir. Buna örnek olarak kanamaya yol açan miyomlarda kanamayı azaltıcı ilaç tedavileri veya ağrıya yol açan miyomlarda ağrı kesici kullanılması verilebilir. Bu ilaç tedavileri, genellikle geçici fayda sağlar. Ameliyatlarını ertelemek zorunda kalan hastaların tercih ettiği yöntemdir. Miyomların boyutlarını küçültmek için kullanılabilen ve hormonal değişikliklere yol açıp etki gösteren hormonlu spiral (Mirena), GnRH analogları ise geçici fayda sağlayabilir. Şikayete yol açan miyomları en kesin ve başarılı tedavisi ise cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi şeklini ise miyomların sayısı, boyutu, yerleşim yeri ve hastanın ileride gebelik istemi belirler. Myomlarınızın sayısı, boyutu ve yerleşim yeri ne olursa olsun, rahim korunarak miyomların tamamı tek ameliyatla alınabilir. Miyom alınması ameliyatına miyomektomi denilir. Miyomektomi, açık yöntem, laparoskopi, robotik cerrahi veya histeroskopi ile yapılabilir.
Intramural miyomların birçoğunda gözlem yeterlidir. Belli aralıklarla yapılan düzenli jinekolojik muayeneler ile miyomlar takip edilir. Her miyomun belli oranda büyüme hızı vardır.
Ancak submuköz gibi rahmin iç bölgesinde olan miyomlar, gebeliği engelleyebilir. Bu durum, kısırlığın nedeni olduğu gibi tedavi edilmediğinde kısırlığın ortadan kaldırılmasını da engeller. Dolayısıyla bu yapıdaki miyomların cerrahi ile alınması tercih edilir. Submuköz myomu olup gebe kalan kadınlarda, düşük ve erken doğum ihtimali artmıştır.
Miyom tedavisinde en sık kullanılan cerrahi yöntemler ise histeroskopi ve laparoskopidir. Bu yöntemler, “kapalı miyom ameliyatı” teknikleri olarak da bilinir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kapalı Miyom Ameliyatı isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Rahim Korunarak Miyom Ameliyatı İstanbul
Hem dünya genelinde hem Türkiye’de rahim alınmasının en sık sebebi miyomlardır. Bununla beraber, ileride gebelik isteyen veya rahmini herhangi bir sebeple korumak isteyen kadınlarda rahim korunarak sadece miyomlar alınabilir.
Miyomlar ne kadar çok olursa olsun, ne kadar büyük olursa olsun, rahim korunarak miyom ameliyatı güvenle yapılabilir. Bu ameliyatlardan 4-6 ay sonra sağlıklı gebelik elde edilebilir.
Miyom ameliyatlarında kanama riskini en aza indirmek için onkolojik prensiplere uygun teknikler kullanılabilir.
Rahmin içerisine gönderilen yüksek çözünürlüklü kamera ile rahim içerisi detaylı olarak incelenir. Miyom tespit edildikten sonra da çıkarılması için gerekli cerrahi müdahale yapılabilir.
Laparoskopi ile miyom ameliyatı ise karna açılan mikro deliklerden yapılır. “Laparoskop” adı verilen, yüksek çözünürlüklü cihaz, bu deliklerin birinden karın ve kasık bölgesine ulaşır ve cerrahi müdahale milimetrik kesilerden yapılmış olur.
Laparoskopide olduğu gibi karına üç milimetrik kesi ile ulaşılır. Laparoskopiden farklı olarak cerrah robotu kullnarak ameliyatı gerçekleştirir.
- Abdominal Miyomektomi (Açık AMiyom Ameliyatı)
Sezaryen kesi yerinde, mümkün olan en kısa kesi ile karın içerisine ulaşılır ve miyomlar çıkarılır.
Miyom Ameliyatından Sonra Gebe Kalabilir miyim?
Birçok kadın, miyomları varken gebe kalmaktadır. Bu durumda en olası senaryo, gebeliğin normal bir şekilde devam etmesidir. Nadiren miyomlarda dejenrasyon gelişip ağrılara yol açabilir. Miyomları olduğu bilinen ve gebe kalan kadınların üçte birinde gebelikte miyom boyutunda büyüme görülürken, geri kalan grupta değişim izlenmezi.
Rahim koruyucu miyom ameliyatlarından 4 veya en geç 6 ay sonra kendiliğinden sağlıklı gebelik elde edilebilir.
Miyom Tedavisi Fiyatları 2025
Miyom tedavisinde kullanılan kapalı ameliyat teknikleri, kişinin daha kısa sürede günlük yaşamına dönmesini sağlar. Açık miyom ameliyatlarında da mümkün olan en küçük kesi gerçekleştirilir. Jinekolojik sağlığı bozan ve üreme sistemi için risk oluşturabileceği düşünülen miyomların ihmal edilmemesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Miyom ameliyatlarının
İstanbul Miyom tedavisi ve miyom ameliyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.