Rahim Kanseri İstanbul

Rahim kanseri, endometrium olarak isimlendirilen rahim iç zarının kanseridir. Rahim, alt kısımda vajinaya uzanan serviks (rahim ağzı) ve üst kısımda istmus, korpus ve fundus adı verilen bölgelerden oluşur. Rahimin iç tabakasını döşeyen dokuya endometrium denir.. Endometriumu kalın bir kas tabakası çevreler. Bir kadının adet döngüsünde endometriumda değişiklikler olur. Siklusun sonunda endometrium dökülür ve adet oluşur. Bu döngü, kadın hayatında menopoza kadar devam eder. Hemen hemen tüm endometrium kanserleri endometriumun salgı yapan hücrelerinden oluşur ki bu kanser türüne endometrium adenokarsinomu denir. Rahim kanseri, laparoskopik ameliyat (kapalı ameliyatla rahmin alınması, lenf bezlerinin alınması) ile tedavi edilebilir.

Endometrium kanseri yani rahim kanseri hakkında daha fazla bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Rahim Kanseri Nedir?

Endometrium kanseri olarak da bilinen rahim kanseri, rahmin iç kısmında görülen kanserdir. Endometrium; rahimin iç bölgesi anlamına gelir. Rahim iç yüzünü döşeyen dokudur. Her ay, adet döngüsü sırasında endometrium yani rahim duvarı kalınlaşır. Adet kanamasıyla birlikte ise dökülür ve normale döner. Bu duvarın adet kanaması olmasına rağmen incelmemesi ya da aşırı kalınlaşması nedeniyle adetleri etkilemesi ise önemli olabilir. Rahim duvarının kalınlaşması, rahim kanseri veya endometrium hiperplazisi göstergesi olabilir.

Rahim Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Rahim kanseri genellikle orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkar. Ancak hiçbir belirti vermeden, sessizce ilerleyebilir. Erken dönem belirtilerinin başında ise vajinal kanama gelir. Özellikle nedeni bilinmeyen ara kanamalar, rahim ve rahim ağzı kanseri şüphesini akla getirmektedir. Her 10 endometrium kanserli kadından 9’unun değişik tiplerde anormal kanamaları olur.

Kırklı yaşlardaki kadınlarda anormal kanamalar, menopozda ise lekelenme tarzı dahi olsa en ufak kanamalar, rahim kanserinin erken bulgusu olabilir.

Rahim Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Rahim kanserinin nedenini kesin olarak tespit etmek mümkün değildir.  Endometriumdaki hücrelerin DNA’sındaki değişikliklerle endometrium kanseri oluşumu başlar. Bazı kadınların, genetik yapısı ya da yaşam şekli nedeniyle risk altında olduğunu söyleyebiliriz. Rahim kanseri riskini arttıran faktörler şunlardır:

  • İleri yaş.
  • Erken yaşta adet görmeye başlamak.
  • Geç menopoza girmek.
  • Aşırı kilo ve obezite.
  • Diyabet (Şeker hastalığı).
  • Gebe kalmamış olmak
  • Polikistik over.
  • Meme kanseri tedavisi amacıyla tamoksifen kullanımı.
  • Ailede meme, barsak ve rahim kanseri öyküsü olması.

Rahim kanseri için risk faktörleri bu şekilde sıralanabilir.

Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Eğer bir kadında kanama düzensizliği, aşırı kanama, menopozda kanama gibi şikayetler varsa doktoruna başvurmalıdır. Doktor, risk faktörleri, şikayetleri ve aile hikayesini alır. Pelvik muayene yapar. Kanserden şüphelenilirse altta yatan tanının anlaşılması için endometrial dokudan örnek alınmalı ve mikroskop altında incelenmesi gerekir. Bu biyopsi muayene esnasında ağrısız bir şekilde alınabilir.

  • Endometrial Biyopsi

Biyopsi, doktorun ofisinde alınabilir. İnce flexible bir tüp yardımıyla rahim içerisine girip vakum yaratılarak doku örneklemesi yapılır.

  • Histeroskopi

Bu yöntem doktora rahim içerisine bakma olanağı verir. Doktor ince bir teleskopla rahim içerisine girerek ve rahim içerisini serum fizyolojik ile doldurarak anormal kanamaya neyin sebep olduğunu anlamaya çalışır. Eğer gerekirse biyopsi de alınabilir. Anestezi altında yapılan yaklaşık 10-20 dakikalık bir işlemdir.

  • Dilatasyon ve Küretaj (D&C)

Biyopsi doktora kanser olup olmadığını net olarak gösteremeyecek kadar az ise D&C yapılmalıdır. Bu yöntemde rahim ağzı genişletilir ve özel aletlerle rahim içi doku kazınarak örnek alınır. Anestezi altında yapılır. Dokuların incelenmesi: Alınan dokular mikroskop altında incelenerek kanserli dokular bulunmaya çalışılır.

Rahim Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Endometrium kanserinin ne derece yayıldığını daha iyi görmek için MR, tomografi vetya PET-CT gibi ek görüntüleme yöntemi istenir.  Bu şekilde ameliyat öncesi klinik evreleme yapılır. Endometrium kanseri, en sık evre 1’de tanı alır. Evrenin yanı sıra, hastanın yaşı, ek medikal problemleri de tedavi seçiminde rol oynar.

Rahim kanseri, özet olarak şöyle evrelendirilir:

  1. Evrede sadece rahimdedir. Metastaz yapmamıştır. Bu nedenle tedavi süreci de kolaydır.
  2. Evrede serviks yani rahim ağzı bölgesine yayılmıştır. Ancak lenf bezlerine yayılım söz konusu değildir.
  3. Evrede kanser, lenf bezlerine veya fallop tüplere ve yumurtalıklara yayılmıştır.
  4. Evrede ise rektum ve bağırsaklar da etkilenmiştir. Dolayısıyla kanser vücudun birçok bölgesine yayılmış olabilir.

Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Endometrium kanseri tanısı konulduktan sonra başlıca 4 tedavi seçeneği vardır. Cerrahi, radyoterapi, hormonal tedavi ve kemoterapi. Cerrahi tedavi birçok endometrium kanserinde ana tedavi yöntemidir. Birçok endometrium kanseri hastası, sadece ameliyatla tedavi edilebilir. Ancak bazen bu tedavi yöntemlerinin kombinasyonu kullanılabilir. Tedavi seçimi kanserin evresine göre değişir.

  • Cerrahi Tedavi

Endometrium kanseri tedavisinde değişik cerrahi tedavi yöntemleri vardır. Temel cerrahi yaklaşım serviks, uterus, overler ve tüplerin çıkarılmasını ve lenf bezlerinin çıkarılmasını içeren cerrahi yöntemdir ki buna histerektomi ve bilateral salpingooforektomi denir. Lenf nodlarına yayılımı araştırmak için sentinel lenf nodu cerrahisi, pelvik ve paraaortik lenf nodu diseksiyonu da yapılır. Cerrahi işlemlerin tamamı, laparoskopik, robotik veya açık yöntemle yapılabilir. Geleneksel olarak tüm lenf bezlerinin çıkarılması yerine ilk tutulma ihtimali yüksek olan lenf bezleri olan sentinel lenf bezlerinin çıkarılması, hastaya daha az zarar vermekte ve lenf tutulumunu tanımada daha başarılı olmaktadır. Buna dair klinik çalışmalarım, Yayınlar kısmında bulunmaktadır.

  • Radyoterapi

Radyoterapi yüksek enerjili ışınlar sayesinde kanserli hücrelerin öldürülmesidir. Vücut dışında uygulanabileceği gibi (eksternal radyoterapi), tümör dokusunun hemen yanında da uygulanabilir (brakiterapi).

  • Kemoterapi

Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan ilaçlardır. Ameliyat sonrası patolojik incelemede lenf nodlarında veya rahim dışında tümör saptanan hastalara kemoterapi önerilir.

  • Hormonal Tedavi

Hormonal tedavide progesteron benzeri ilaçlar kullanılır. Çocuk istemi olup en erken safhada rahim kanseri tanısı alan kadınlar, histeroskopiyle tümörün çıkarılmasını takiben yüksek doz progesteron tedavisiyle yaklaşık %88 oranında tümörden kurtulabilirler. Bu hastaların %60’ında gebelik elde edilebilmektedir. Bununla ilgili yayınlarıma, Yayınlar kısmından ulaşılabilir.

Rahim Kanseri Tedavisi Sonrası Takip

Tedavi sonrası takipler çok önemlidir. Takipler, ilk 2 yılda 3 ayda bir, 2-5. yıllar arası 6 ayda bir, 5. yıldan sonrada da yıllık yapılır.

Rahim kanseri tedavisi ve rahim kanseri tedavisi fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button