İstanbul Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, bireyin rahmini ve doğurganlık potansiyelini koruyarak; rahim miyomlarını almak amacıyla gerçekleştirilen operasyondur. Myomektomi olarak tanımlanır. Rahim, doğurganlık potansiyeli ve gebelik süreci için oldukça önemli bir organdır. Bu yüzden herhangi bir cerrahi tedavi kapsamında rahim alınırsa bireyin gelecekte gebe kalması mümkün olmaz.
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, miyomların; rahmin alınmasına gerek kalmadan myometrium tabakasından çıkarılmasına olanak sağlar. Böylece birey iyileşme sürecini tamamladıktan sonra gebe kalabilir. Yazımızın devamında ‘’Rahim koruyucu miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim koruyucu miyom ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Rahim koruyucu miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Rahim koruyucu miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Nedir?
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, rahmi almadan yalnızca miyomların çıkarıldığı cerrahi bir müdahaledir. Bu operasyon miyom isimli kitlelere sahip olan kadınların doğurganlık potansiyellerini korurken, aynı zamanda miyomlara bağlı deneyimlenen şikayetleri gidermek amacıyla gerçekleştirilir.
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, miyomların yerleşim yeri, sayısı ve büyüklüğüne bağlı olarak farklı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Operasyon sırasında robotik cerrahi, laparoskopi, histeroskopi veya açık cerrahi yöntemler kullanılabilir.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Neden Yapılır?
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, miyomlara bağlı deneyimlenen şiddetli pelvik ağrı, aşırı adet kanamaları vb. şikayetleri; rahme zarar vermeden tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilir.
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, genellikle ilaç tedavilerinin yetersiz kaldığı ve miyomların, hastanın yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürdüğü durumlarda tercih edilir. Miyomlar, boyutlarına, sayılarına ve yerleşim yerlerine göre bireyin ciddi şikayetler deneyimlemesine neden olabilirler. Bu şikayetler arasında gebe kalmakta güçlük de yer alır.
Rahim koruyucu miyom ameliyatı sayesinde rahme veya doğurganlık için önemli olan diğer organlara zarar vermeden miyomları almak mümkün olur. Böylece hasta, iyileşme sürecini tamamladıktan sonra sağlıklı bir şekilde gebe kalabilir.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Laparoskopik tekniklerle yapılan rahim koruyucu miyom ameliyatı genellikle 2 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Bununla birlikte operasyonun süresi; miyomların sayısına, büyüklüğüne ve yerleşim bölgesine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahim koruyucu miyom ameliyatı şu gibi cerrahi teknikler ile yapılabilir:
Laparoskopi, rahim koruyucu miyom ameliyatları sırasında en çok tercih edilen tekniktir. Hasta, laparoskopik rahim koruyucu miyom ameliyatı sırasında genel anestezi altındadır ve ağrı hissi deneyimlemez. Operasyon sırasında oldukça küçük cerrahi kesiler (0,4-1 cm) kullanılarak miyomlar, rahme zarar vermeden çıkarılırlar. Böylece bireyin iyileşme sürecinin ardından hamile kalması mümkün olur.
Miyom ameliyatlarında sık tercih edilen bir diğer yöntem ise histeroskopidir. Rahim içine yerleşmiş ve kanamalara yol açan miyomlarda uygun bir yöntemdir. Bu operasyonda, vajina içerisinden rahme ulaşılır ve rahme zarar verilmeden miyomlar alınır. Karın bölgesine kesi uygulanmadığı için operasyon sonrası iz oluşumu görülmez ve iyileşme süreci oldukça konforludur.
- Abdominal (Açık) Miyom Ameliyatı
Abdominal yani açık miyom ameliyatı olarak da bilinen bu teknik, günümüzde yalnızca aşırı büyük veya fazla sayıdaki miyomların alınması için tercih edilmektedir. Bu operasyon sırasında karın bölgesine 6-12 cm büyüklüğünde bir kesi uygulanmakta ve bu kesi yoluyla rahmin alınmasına gerek kalmadan miyomlar bulundukları bölgeden çıkarılmaktadır. Miyomun çıkabileceği en küçük kesi ile ameliyat yapılır. Birçok durumda mini kesiler (4-6 cm) ile miyomlar çıkarılabilir. Açık miyom ameliyatının iyileşme süreci, kesinin büyüklüğüne göre histeroskopik ve laparoskopik yöntemlerin iyileşme süreçlerine kıyasla daha uzun olabilir. Mini kesilerde ameliyat sonrası dönem konforlu olup aynı gün taburculuk mümkündür.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Sonrası Hamile Kalınır Mı?
Rahim koruyucu miyom ameliyatı sonrasında hamile kalmak mümkündür. Bu operasyon sırasında, rahim veya doğurganlık için önemli olan diğer organlar alınmaz. Böylece hastanın iyileşme sürecinin ardından gebe kalması mümkün olur. Bununla birlikte operasyondan sonra gebelik denemeleri için en az 3 ila 6 ay kadar beklenmesi tavsiye edilir. Çünkü operasyon sırasında her ne kadar rahim alınmamış olsa bile miyomların alınabilmesi için rahme sınırlı bir müdahale şarttır. Bu yüzden de sağlıklı bir gebelik için rahmin, ameliyattan sonra ideal bir şekilde iyileşmesi beklenmelidir.
Miyom Ameliyatında Rahim Alınması Gerekir mi?
Miyomların sayısı, boyutu, yerleşim yeri ne olursa olsun, rahim korunarak miyomların tamamı alınabilir. İleride gebelik istemi olan kadınlarda veya herhangi bir sebeple rahmini korumak isteyen kadınlarda, rahim korunabilir. Gerektiğinde 200’ün üzerinde miyom çıkarılıp rahim korunarak ileride gebelik elde edilebilmektedir.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Rahim koruyucu miyom ameliyatının iyileşme süreci, geçirilen operasyonun türüne ve kapsamına göre değişiklik gösterebilir.
- Laparoskopik Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Laparoskopik tekniklerle yapılan rahim koruyucu miyom ameliyatı sonrasında hastalar, ameliyat sonrası erken dönemi konforlu geçirirler. Aynı gün veya ertesi gün tabucru olabilirler. Genellikle iki üç gün içerisinde, kademeli olarak günlük yaşamlarına dönüş yapabilirler. Operasyon sırasında kullanılan cerrahi kesiler küçük olduğu için iyileşme süreci sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi minimaldir.
- Histeroskopik Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Histeroskopik rahim koruyucu miyom ameliyatı, hastalara oldukça konforlu bir iyileşme süreci vaat etmektedir. Aynı gün taburculuk mümkündür Genellikle hastalar, operasyondan sonra 1 gün içerisinde, ağır ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak şartı ile günlük yaşamlarına dönebilmektedirler.
- Abdominal Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Abdominal rahim koruyucu miyom ameliyatının iyileşme süreci, alternatif tekniklerin sunduğu iyileşme sürecinden biraz daha uzun olabilir. Küçük kesiyle yapılan açık miyomektomi ameliyatı sonrası süreç konforludur. Ameliyattan sonraki gün taburculuk mümkündür. Daha büyük kesilerde hastanede iki gün yatış gerekebilir. Hastaların genellikle 4-5 gün içerisinde, yine kademeli olarak günlük yaşamlarına dönüş yapmaları mümkündür.
Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Rahim koruyucu miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- Operasyon sonrası bir süre ağırlık kaldırılmamalı, zorlayıcı sporlardan ve ağır işlerden kaçınılmalıdır.
- Ameliyat bölgesinin hijyenine ve bakımına özen gösterilmelidir.
- 1 ay boyunca denize ve havuza girilmemelidir.
- Ameliyat sonrasında en az 1 ay boyunca cinsel ilişki önerilmemektedir.
- Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Rahim koruyucu miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
İstanbul Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Fiyatları
Rahim koruyucu miyom ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.