Rahim Sarkması İstanbul
Rahim sarkması, pelvik taban kaslarında ve bağ dokularda meydana gelen yıpranmalar sonucu rahmin (uterusun) ideal konumunu kaybetmesi, vajinal kanal boyunca sarkmasıdır. Rahim sarkması özellikle de zorlu normal doğumlar nedeniyle meydana gelmektedir. Cinsel ilişki sırasında ağrıya ve özgüven problemlerine neden olabilmektedir. Rahim sarkması ilerlediğinde iç organ olan rahimde ve vajinada yaralar gelişebilir. İdrar yoluna bası sebebiye böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. İlerleyici bir karakteristiğe sahip olduğu için tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir.
Rahim sarkmasının tedavisinde cerrahi tedavi yöntemini belirleyen en önemli şey rahmin alınıp alınmama kararıdır. Rahim alınacak hastalarda vajinal yolla ameliyat gerçekleştirilir. Vajinal histerektomi ile rahim alındıktan sonra kalan dokuların sarkamamsı için sakrospinöz fiksasyon, McCall kuldoplasti gibi teknikler uygulanır. Rahmini korumak isteyen hastalarda, günümüzde en sık laparoskopik rahim sarkması ameliyatı kullanılmaktadır. Bu ameliyatta rahim korunur; rahim ideal konumuna taşınır ve yeniden sarkmaması için doku onarım işlemleri gerçekleştirilir. İkinci operasyon genellikle ileride gebe kalma planı olan bireylere önerilir. Yazımızın devamında ‘’Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Laparoskopik rahim sarkması ameliyatının avantajları nelerdir?’’ ve ‘’Rahim sarkması belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim sarkması, tıp dilinde uterus prolapsusu olarak bilinen, genellikle pelvik taban kaslarının yıpranması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Pelvik organ sarkmaları arasında en çok karşılaşılanlardan biri olan rahim sarkması, ağrılı cinsel ilişkiye, idrar kaçırmaya ve vajinada dolgunluk hissine neden olabilir. Bu hastalık günümüzde vajinal, robotik ve laparoskopik cerrahi teknikler ile tedavi edilebilir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkmasının nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Sık sık ağırlık kaldırmak veya ağırlık kaldırma gerektiren bir işte çalışmak.
- Zorlu, çoğul normal doğumlar.
- İlerleyen yaş.
- Pelvik taban kaslarına zarar veren travmatik olaylar.
- Pelvik bölgeyi ilgilendiren cerrahi operasyonlar.
- Kronik öksürük ve kronik kabızlık.
- Hormon dengesizliği.
- Genetik etmenler.
Rahim sarkması için risk faktörleri bu şekilde sıralanabilir.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Vajinada dolgunluk ve basınç hissi.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi.
- İdrar kaçırma.
- Pelvik bölgede ağrı.
- Kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları.
- Fiziksel aktivite sırasında rahatsızlık hissi.
Rahim sarkmasının belirtileri bu şekilde sıralanabilir. İlerleyen rahim sarkması vakalarında rahim yani uterus, vajinadan çıkacak ölçüde sarkabilir.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Nedir?
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı, rahmi destekleyen dokuların onarıldığı ve rahmin ideal konumuna taşındığı, minimal invaziv bir cerrahi işlemdir. Bu operasyon, karın bölgesine uygulanan ve boyutları 1 cm’den bile küçük olan cerrahi kesilerle yapılır. Bu yüzden operasyonun iyileşme süreci hızlı ve konforludur.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatının avantajları arasında şunlar yer alır:
- Oldukça küçük kesiler ile yapılır. Bu yüzden sağlıklı dokularda meydana gelebilecek travma minimaldir.
- İyileşme süreci hızlıdır, hasta çok daha hızlı bir şekilde iyileşebilir ve günlük yaşamına dönebilir.
- Kanama riski azdır.
- İyileşme sürecinde enfeksiyon gelişim riski azdır.
- Küçük kesilerle yapıldığı için iz oluşumu minimaldir.
Kapalı rahim sarkması ameliyatının avantajları bu şekilde sıralanabilir.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı 1ila 3 saat kadar sürebilir. Operasyonun süresi, ameliyat sırasında yapılması planlanan işlemlere ve bu işlemlerin kapsamında göre değişiklik gösterebilir.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı, genel anestezi altında, ağrısız bir şekilde yapılır.
Bu operasyon, hastanın ileride gebe kalma planı olup olmadığına ve sarkma şikayetinin şiddetine göre iki farklı şekilde yapılabilir.
Bunlardan ilkinde, karın bölgesine uygulanan küçük kesiler yardımı ile rahim bölgesine özel bir kamera iletilir. Akabinde ise bu kameradan gelen anlık görüntüler ve bölgeye iletilen cerrahi araçlar yardımı ile rahim ideal konumuna yönlendirilir ve sarkmayı önlemek amacıyla pelvik dokular onarılır. Burada mesh kullanılarak rahmin asıldığı ve sarkmanın düzeltildiği ameliyata laparoskopik sakrohisteropeksi denir.
Diğerinde ise rahim, sarkmayı sonlandırmak amacıyla alınır. Kalan vajina dokusunun sarkmasını düzeltmek veya önlemek için mesh ile askı işlemi yapılır. Buna laparoskopik sakrokolpopeksi denir. Laparoskopik histerektomi, laparoskopik sakrokolpopeksi olarak da bilinen bu operasyon, genellikle ileride gebe kalma planı olmayan bireylere uygulanır. Rahim sarkması nedeniyle rahmi alınacak hastalar da en sık kullanılan diğer cerrahi yöntem de vajinal cerrahidir.
Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- Operasyondan sonraki ilk hafta boyunca hastanın istirahat etmesi önemlidir.
- İyileşme süreci tamamlanana kadar ağırlık kaldırılmamalı ve ağır işler yapılmamalıdır.
- İyileşme süreci son bulana kadar ağır ve yorucu sporlar yapılmamalıdır.
- Ameliyat bölgesinin hijyenine ve bakımına özen gösterilmelidir.
- Bol miktarda sıvı tüketilmeli, kabız olmamaya dikkat edilmelidir.
- Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
İstanbul Laparoskopik Rahim Sarkması Ameliyatı Fiyatları
Laparoskopik rahim sarkması ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.