Robotik Çikolata Kisti Ameliyatı

Robotik çikolata kisti ameliyatı, çikolata kistlerini ve endometriozisi tedavi etmek için, farklı cerrahi tekniklerle yapılabilen bir operasyondur. Endometriozis nedeniyle yumurtalıklarda oluşan çikolata kistleri, bazı kadınlarda ara kanamalara, ağrılı adet dönemlerine, ağrılı cinsel ilişkiye ve kısırlık gibi sorunlara yol açabilirler. Bu durumda tedavi edilmeleri gerekir.

Günümüzde çikolata kistleri, robotik cerrahi gibi güncel teknolojilerle ve iyileşme süreci kısa olan tekniklerle tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Robotik çikolata kisti ameliyatının avantajları nelerdir?’’, ‘’Robotik çikolata kisti ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Robotik çikolata kisti ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Çikolata kisti belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Robotik çikolata kisti ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kisti, tıp dilinde endometrioma olarak bilinen; yumurtalıklarda oluşan içi kahverengi sıcak çikolata gibi akışkan kıvamda sıvı içeren kistlerdir. Endometriozis ise çikolata kisitni oluşturan aynı hastalığın pelvik boşlukta, sinirler ve bağlar üzerinde, barsak üzerinde veya fallop tüplerinde bulunabildiği hastalıktır. Çikolata kistleri, endometriozis hastalığı nedeniyle ortaya çıkarlar. Zaman içerisinde (konumlarına da bağlı olarak) büyüyerek veya yayılarak dişi üreme sistemi doku ve organlarına zarar verebilirler. Kronik pelvik ağrıya, adet döngüsü bozulmasına yol açabilirler. Çikolata kistleri; bireyde normalden daha ağrılı adet kanamalarına, ilişkilerin ağrılı olmasına, kısırlığa vb. sorunlara yol açabilirler.

Çikolata Kisti Neden Olur?

Çikolata kistleri, endometriozis adı verilen hastalık nedeniyle meydana gelirler. Endometriozis ise rahim içinde her ay adet kanıyla atılan endometrium dokusunun, rahim dışı bir bölgede gelişim göstermeye başlaması sonucu ortaya çıkar.

Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kisti belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Normalden daha ağrılı geçen adet kanamaları. Bazı hastalarda adet sancıları, ağrı kesici ile bile hafiflemeyecek ölçüde şiddetli olabilir.
  • Karın, bel ve pelvik bölgede ağrı.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
  • Dışkılama esnasında ağrı.
  • İdrar yaparken ağrı, yanma.
  • Anormal, ara kanamalar.
  • Adet kanamalarının normalden şiddetli olması.
  • Kısırlık.

Çikolata kisti bazı hastalarda belirti vermeden de var olabilir. Eğer bahsi geçen belirtiler, bireyin günlük yaşamını etkileyecek şekilde hissediliyorsa, birey çikolata kistleri nedeniyle gebe kalmakta güçlük çekiyorsa veya çikolata kisti içerisinde yumurtalık tümörü (borderline over tümörü veya over kanseri) şüphesi varsa tedavi gerekli olabilir.

Robotik Çikolata Kisti Ameliyatı Nedir?

Robotik çikolata kisti ameliyatı, cerrahın kontrol ettiği, oldukça gelişmiş bir robotik cerrahi sistemi ile yapılan, laparoskopik operasyonlara benzeyen bir ameliyattır. Robotik cerrahi, cerraha dokulara özenli ve dikkatli bir şekilde müdahale etme fırsatı yaratır. Laparoskopide olduğu gibi robot yardımlı kapalı cerrahide de karın içerisine milimetrik kesilerle ulaşılır. Cerrah robotun kollarına pozisyon verdikten sonra, robotun içerisine oturarak 3 boyutlu gözlem ile tuşlar yardımıyla robotun kollarını kullanır. Çikolata kistleri gibi kitleler, laparoskopideki gibi daha yakından izlenebilir. Çevre dokulara zarar vermeden, güvenli bir şekilde almak mümkün olur.

Robotik Çikolata Kisti Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Robotik çikolata kisti ameliyatının avantajları arasında şunlar yer alır:

  • Açık cerrahiye kıyasla daha küçük kesilerle yapılır.
  • Cerrah, robotik kol ve kontrol sistemi sayesinde, aynı açık cerrahide olduğu gibi bölgeye kapsamlı ve hassas bir şekilde müdahale edebilir. Ancak açık cerrahinin aksine bu işlemler oldukça küçük kesilerden yapılırlar.
  • Kanama riski azdır.
  • Çevre dokularda gerçekleşebilecek travma minimaldir.
  • Laparoskopide olduğu gibi, dokuları daha yakından görme avantajı sağlar.
  • Enfeksiyon riski düşüktür.
  • İyileşme süreci hızlıdır.
  • Ameliyat sonrası ağrılar minimaldir.

Robotik çikolata kisti ameliyatı hasta için oldukça konforlu ve avantajlı bir operasyondur.

Robotik Çikolata Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Robotik çikolata kisti ameliyatının süresi; çikolata kistinin ne kadar yayılmış ve derinde olduğuna göre değişebilir. Sadece çikolata kisti olan hastalarda ameliyat süresi ortalama 1 saat iken, derin pelvik endometriozisi olan hastalarda operasyon genellikle 2 ila 3 saat içerisinde tamamlanmış olur.

Robotik Çikolata Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik çikolata kisti ameliyatı, pek çok yönüyle laparoskopik ameliyatlara benzetmektedir. Bu operasyonda da hasta genel anestezi altındadır ve ağrı hissetmez. Operasyon sırasında doktor, hastanın karın bölgesine 0,5 – 1 cm arasında cerrahi kesiler uygular. Ancak bu kesilerden bölgeye iletilecek olan cerrahi araçlar ve kamera, robotik kontrol sisteminin kollarına entegre edilmiştir. Bu sayede doktor, vücut içi hareket kabiliyeti oldukça yüksek olan robotik kolları, özel bir bilgisayar ile kontrol ederek hedef bölgeye müdahale edebilir ve çikolata kistlerini bulundukları bölgeden güvenli bir şekilde alabilir. İlgili işlem tamamlandıktan sonra, karın bölgesine atılan küçük kesiler estetik dikiş uygulamaları ile kapatılır ve ameliyat sonlandırılır.

Çikolata kisti ameliyatında, hem tekrarlamayı önlemek hem de yumurtalık dokularının sağlığını gözetmek için iki noktaya dikkat edilmelidir:

  1. Çikolata kisti tamamen çıkarılmalı ve yumurtalık içerisinde endometriomaya ait doku bırakılmamalıdır.
  2. Kist yumurtalıktan ayrıştırılırken en kibar cerrahi teknikler kullanılmalı ve sağlam yumurtalık dokusuna zarar verilmemelidir.

Çikolata kisti ameliyatına giren hastada derin endometriozis de varsa, derin endometriozis dokuları tamamen çıkarılmalıdır. Bu ancak onkolojik cerrahi prensiplerle gerçekleştirilebilir. Çikolata kisti çıkarılıp derin pelvik endometriozis dokuları çıkarılmayan hastaların orta süreçte aynı derecede ağrı şikayetleri nüksetmektedir.

Endometrioma yönetiminde diğer bir önemli nokta da, kist içerisinde olası bir kanser veya ara tümör bulunma ihtimalidir. Bu durum, muayenelerle ve gerekirse yapılacak ek testlerle anlaşılabilir. Çikolata kisti nedeniyle ameliyat olacak hastada eğer yumurtalık kanseri riski varsa, bu cerrahinon jinekolog onkolog tarafından yapılması, kistin ameliyat esnasında patlatılmaması ve ameliyatta hızlı patoloji (frozen section) çalışılması hayati derecede önemlidir.

Çikolata Kistinde CA 125 Ne Kadar Yükselir?

Endometriomada CA-125’in yüksek gelmesi beklenir. Jinekolojide sıkça kullanılan tümör markerı olan CA 125, bir glikoprotein olup birçok durumda yükselebilir. Yumurtlama, menstruasyon, gebelik gibi fizyolojik durumlar dahi CA 125’i az da olsa yükseltebilir. Bunun dışında CA 125 birçok iyi huylu hastalıkta da yükselir.

Özellikle derin endometriozisi olan çikolata kisti hastalarında ya da her iki yumurtalıkta da çikolata kisti bulunan ve “kissing ovaries” görünümüne yol açmış yapışık yumurtalık kistlerinde CA 125, binli seviyelerin üzerine dahi çıkabilir. Bu durum, kanser olduğu anlamına gelmez.

Çikolata kisti hastalarında kanser riski yapılacak muayene ile belirlenir.

Robotik Çikolata Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çikolata kisti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Özellikle de ilk bir hafta boyunca düzenli olarak dinlenilmeli, yorucu işler yapılmamalıdır.
  • İlk bir ay boyunca denize veya havuza girilmesi önerilmez. Ayakta duş alınması önerilir
  • 4 ila 6 hafta boyunca cinsel ilişki önerilmez.
  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, önerilen dozlarda ve önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. Antibiyotik reçete edilyse erken bırakılmamalıdır.
  • İlk 4 hafta boyunca 8 kilonun üzerinde ağırlık kaldırılmamalıdır.
  • Ameliyat bölgesinin hijyenine dikkat edilmelidir. Bu konuda cerrahın ameliyat sonrası yazılı ve sözel önerileri takip edilmelidir.
  • Kanama, ağrı, yara yerlerinde kızarıklık, morarma, bulantı, kusma gibi şikayetlerin görülmesi durumunda verilmiş olan acil telefonundan iletişime geçilmelidir.
  • Rutin doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Robotik çikolata kistinin iyileşme süreci, laparoskopi ameliyatında olduğu gibi kısa ve konforludur. Bununla birlikte yine de bahsetmiş olduğumuz noktalara dikkat edilmesi önemlidir.

Robotik Çikolata Kisti Ameliyatı Fiyatları

Robotik çikolata kisti ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button