Robotik Kapalı Miyom Ameliyatı

Robotik kapalı miyom ameliyatı, rahim tabakasında meydana gelen miyom gibi iyi huylu kitleleri, laparoskopik ve robotik cerrahi teknikler kullanarak almak amacıyla yapılır. Robotik miyom ameliyatı, gelişmiş robotik kol kontrol ve kamera sistemleri sayesinde, rahmin miyomlardan detaylı ve başarılı bir şekilde arındırılmasına olanak tanır.

Yazımızın devamında ‘’Robotik kapalı miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Robotik kapalı miyom ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Robotik miyom ameliyatının avantajları nelerdir?’’ ve ‘’Robotik miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Robotik miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Miyom Nedir?

Miyom, rahmin myometrium tabakasındaki kas hücrelerinin anormal bir şekilde büyümesi ve kümeleşmesi sonucu meydana gelen, iyi huylu kitledir. Miyomlar, oldukça yaygın görülür. Üreme çağındaki kadınların %30-40’ında miyom mevcuttur. Birçok kişide belirti vermedikleri için teşhis edilmeleri güçtür. Belirti verdikleri durumda, çeşitli cerrahi teknikler kullanılarak bulundukları bölgeden alınabilirler.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi kadınların önemli bir kısmında belirti vermezler. Bu yüzden de genellikle rutin kontroller, gebelik takibi vb. uygulamalar sırasında tesadüfen fark edilirler. Ancak bazen miyomlar, sayıları, konumları ve büyüklükleri nedeniyle şu gibi belirtilere neden olabilirler:

  • Normalden uzun süren adet kanamaları.
  • Adet sancılarının normalden şiddetli olması.
  • Kanama fazlalığı nedeniyle anemi.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
  • Sık idrara çıkma.
  • Kabızlık.
  • Bel ve kasık ağrıları.
  • Pelvik bölgede yumru.
  • Karın şişliği.

Miyom belirtilerini deneyimleyen bireyler, kesin teşhis için doktorları ile görüşmelidir. Çünkü bu belirtilerin önemli bir kısmı farklı kadın hastalıklarında da görülmektedir.

Robotik Miyom Ameliyatı Laparoskopi İle Mi Yapılır?

Robotik miyom ameliyatı, laparoskopik teknikte olduğu gibi vücut içerisine, küçük kesiler yardımı ile iletilen özel bir kamera ve cerrahi araçlarla yapılır. Ancak operasyonun laparoskopiden farkı, ilgili araçların özel robotik kollar ve kontrol sistemi yardımı ile cerrah tarafından dışarıdan kontrol ediliyor olmasıdır.

Robotik Miyom Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Robotik miyom ameliyatının avantajları arasında şunlar yer alır:

  • Robotik kollar, kamera ve kontrol sistemi; operasyonu gerçekleştiren cerraha miyomlara detaylı olarak müdahale etme fırsatı tanır. Böylece rahim, başarılı bir şekilde miyomlardan temizlenebilir.
  • Laparoskopide olduğu gibi operasyon, 1 santimetreden bile küçük olan cerrahi kesiler yardımı ile yapılır. Bu yüzden ameliyat sonrasında karın bölgesinde kozmetik sonuç, açık ameliyata göre daha iyidir.
  • Operasyon küçük kesilerle yapıldığı için operasyona bağlı gelişebilecek enfeksiyon riski düşüktür, hastalar iyileşme sürecinde daha az ağrı hissederler.
  • Operasyon sonrasında hastalar hızlı bir şekilde iyileşir ve günlük yaşamlarına dönebilirler.

Robotik miyom ameliyatı, açık ameliyata kıyasla çok daha kısa ve konforlu bir iyileşme süreci vaat eder. Bununla birlikte operasyonun uygulanma sürecine dair avantajları da dikkate değerdir.

Robotik Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Robotik miyom ameliyatı genellikle 1,5 ila 3 saat kadar sürmektedir. Bununla birlikte robotik miyom ameliyatının süresi; miyomların büyüklüğüne, sayısına ve bulundukları konuma göre değişebilmektedir.

Robotik Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik miyom ameliyatı, laparoskopik miyom ameliyatı ile benzer şekillerde yapılır. Operasyonun ilk aşamasında hastaya genel anestezi uygulanır. Böylece operasyon sürecinde hasta uyku halinde olur, ağrı deneyimlemez ve yapılan işlemleri hissetmez. Sonrasında ise operasyon bölgesi antiseptik solüsyon ile temizlenir.

Operasyon sırasında karın bölgesine genellikle 3 veya 4 adet, boyutları 0,5 – 1 cm boyutlarında olan kesi uygulanır. Bu kesilerden, robot kollara entegre edilmiş olan kamera ve ilgili cerrahi araçlar miyomların bulunduğu bölgeye yönlendirilir. Akabinde ise cerrah, ekrana gelen anlık, üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde miyomların tam konumunu tespit eder ve robotik kol kontrol sistemi ile dikkatli bir şekilde miyomları alır. Myomlar, özel torbalar içerisinde karın içinde yayılmadan küçültülüp 1 cm delikten dışarı çıkarttırılırlar. Operasyonun son aşamasında, karın bölgesine atılan küçük kesiler kapatılır ve ameliyat sonlandırılır.

Robotik Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?

Robotik miyom ameliyatı sonrası hafif kanamalar görülmesi normaldir. Kanama şikayeti genellikle birkaç gün içerisinde geçer. Ancak kanama uzun süredir devam ediyorsa ve/veya kanamanın miktarı fazla ise değerlendirilmesi için doktor ile görüşülmelidir.

Robotik Miyom Ameliyatı Sonrası Gebe Kalınabilir Mi?

Robotik miyom ameliyatı sonrası gebe kalmak mümkündür. Bu operasyon, myomektomi yani miyom çıkarma ameliyatıdır, dolayısıyla da rahim veya doğurganlık için önemli olan diğer organlar alınmamaktadır.

Bununla birlikte robotik miyom ameliyatı yaptırmış olan hastalara, rahmin ideal bir şekilde iyileşebilmesi adına, gebelik için en az 4-6 ay beklemeleri tavsiye edilir.

Robotik Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Robotik miyom ameliyatı sonrasında hastalar genellikle bir günlük hastane yatışının ardından taburcu edilirler. Hastane yatışı sırasında operasyon sonrası ağrılar kontrol altına alınır, hastanın gerekli kontrolleri gerçekleştirilir ve hasta operasyon sonrası süreç hakkında bilgilendirilir. Taburcu olan hastalar genellikle 3 ila 7 günlük bir dinlenme sürecinin ardından, bahsedeceğimiz noktalara dikkat etmek kaydıyla, kademeli olarak günlük yaşamlarına dönebilirler. Robotik miyom ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Ameliyat sonrasında özellikle de ilk hafta yatarak istirahat edilmelidir.
  • Ağır ve zorlayıcı işler yapılmamalı, ağırlık kaldırılmamalı ve önerilmeyen sportif aktivitelerde bulunulmamalıdır.
  • Ameliyat bölgesinin hijyenine ve bakımına özen gösterilmeli, dikiş bölgeleri zorlanmamalıdır.
  • En az bir ay boyunca denize veya havuza girilmesi önerilmez. Ayakta duş alınması önerilir.
  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar önerilen şekillerde kullanılmalıdır.
  • Rutin doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Robotik miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

Robotik Miyom Ameliyatı Fiyatları

Robotik miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button