Robotik Rahim Alma Ameliyatı (Rahim Alınması)

Robotik rahim alma ameliyatı, rahmi ilgilendiren hastalıklar durumunda, genellikle gelecekte gebelik planı olmayan bireylere uygulanan operasyondur. Robotik rahim alma ameliyatı sayesinde karında büyük kesi olmadan, çevre dokulara en az seviyede müdahale ederek rahmi almak, ilgili rahim hastalığını tedavi etmek ve tekrarlama riskini önlemek mümkün olur.

Yazımızın devamında ‘’Robotik rahim alma ameliyatının avantajları nelerdir?’’, ‘’Robotik rahim alma ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Robotik rahim alma ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Robotik rahim alma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Robotik rahim alma ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Nedir?

Robotik rahim alma ameliyatı, rahim hastalıklarının ilerleyerek bireye daha fazla zarar vermesini önlemek amacıyla yapılan, modern bir operasyondur. Robotik rahim alma ameliyatı, rahmin oldukça küçük cerrahi kesilerden, cerrahın yönettiği hassas robotik kollar yardımı ile alınmasını sağlar.

Robotik Histerektomi Neden Yapılır?

Robotik histerektomi, çeşitli kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Rahmi ilgilendiren bazı hastalıklar, medikal tedavilere yanıt vermeyebilir veya yayılma, vücudu daha tehlikeli şekilde etkileme riskine sahip olabilirler. Bu durumda rahmin alınması gerekebilir. Bazı ilerleyici veya tekrar etme riski bulunan rahim hastalıkları da ilgili riskleri önlemek ve gebelik planı olmayan bireylerin yaşam kalitesini kalıcı bir şekilde iyileştirmek için rahim alınarak tedavi edilebilir.

Rahim Hangi Durumlarda Alınır?

Rahim şu gibi hastalıklar durumunda alınabilir:

  • Rahim kanseri.
  • Rahim ağzı kanseri.
  • Yumurtalık kanseri.
  • Tekrarlayan rahim zarı iltihapları.
  • Rahim sarkması.
  • Miyom ve endometrial polip gibi kitleler.
  • Medikal tedavilere cevap vermeyen anormal kanama.

Rahim bu durumlarda alınabilir. Bu hastalıkların bazılarını rahmi koruyarak da tedavi etmek mümkündür. Eğer bireyin gelecekte gebe kalma planı varsa ve ilgili hastalık rahmin tamamen alınmasını gerektirmiyorsa rahim koruyucu bir operasyonla miyom, polip, adenomyozis ve rahim sarkması gibi hastalıkları tedavi etmek mümkündür. Aynı zamanda rahim kanseri, yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri gibi kanser hastalıkları da uygun evrelerde özel operasyonlarla doğurganlık korunarak tedavi edilebilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Doğurganlık Koruyucu Kanser Ameliyatları isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Robotik Rahim Alma Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Robotik rahim alma ameliyatının avantajları bu şekilde sıralanabilir.

  • Rahim, robotik cerrahinin sunduğu minimal invaziv işlemlerle, bölgedeki diğer doku ve organlara zarar vermeden alınabilir.
  • Karın bölgesine uygulanan oldukça küçük kesilerle yapılır. Dolayısıyla da iz oluşumu minimaldir. Bu yüzden özellikle de açık ameliyata göre estetik avantajı mevcuttur.
  • İyileşme süreci hızlı olduğu için bireyler kısa sürede iş ve sosyal yaşamlarına dönüş yapabilirler.
  • Ameliyat sonrası ağrılar azdır.
  • Komplikasyon riski minimaldir.

Robotik histerektominin avantajları bu şekilde sıralanabilir.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Robotik rahim alma ameliyatı genellikle 1 saat içerisinde tamamlanmış olur. Doktorunuz size özel bir ameliyat planlaması yaptıktan sonra rahim alma ameliyatının tahmini süresi hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik rahim alma ameliyatı sırasında hasta genel anestezi altına alınır. Bu yüzden bilinci kapalıdır ve ağrı hissi duymaz. Ameliyat sırasında karın bölgesine açılan ortalama 0,7 cm (bazı durumlarda daha küçük) kesiler yardımı ile pelvik bölgeye cerrahi araçlar ve kamera gönderilir. Bunlar robotik kollar yardımı ile cerrah tarafından yönetilirler. Böylece cerrah, aynı açık ameliyatlarda olduğu gibi yüksek bir hareket kabiliyeti ve hassaslıkla rahmi bulunduğu bölgeden alır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Robotik rahim alma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir:

  • Bir süre hastada vajinal akıntı olabilir. Akıntının rengi ve kıvamı kişiden kişiye değişebilir ancak akıntıya kötü koku ve kaşıntı gibi şikayetler eşlik ediyorsa doktora danışılmalıdır.
  • Vajina içerisine yabancı bir cisim yerleştirilmemeli ve en az 4 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Genital bölgenin ve operasyon bölgesinin hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Rahmi alınan bazı kadınlarda, yumurtalıklar da alındıysa menopoz sürecine yönelik ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Bu konuda doktorun verdiği önerilere dikkat edilmelidir.
  • Ağır işler yapılmamalı ve ağılık kaldırılmamalıdır.
  • Ayakta duş alınmalıdır.
  • 1 ay denize ve havuza girilmemelidir.

Robotik histerektomi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bunlardır. Hastalar, iyileşme süreçlerinin ideal bir şekilde tamamlanabilmesi ve olası komplikasyonların önlenebilmesi için doktorun önerilerine özenle uymalıdır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Cinsellik

Robotik rahim alma ameliyatı sonrasında hastalar yaklaşık 4 ila 6 hafta boyunca cinsel ilişkide bulunmamalıdır. Cinsel ilişki, henüz iyileşmemiş olan ameliyat bölgesinin zarar görmesine veya enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Rahim alındıktan iki ay geçtikten sonra, sağlıklı ve işlevsel bir cinsel yaşam devam edecektir. Hem kadın hem de partneri, rahim alınmış olması nedeniyle cinsel yaşamda farklılık hissetmeyecektir.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları

Robotik rahim alma ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Doktora Sorun!
Call Now Button