Yapışık Plasenta İstanbul
Yapışık plasenta, gebelik sırasında plasentanın (bebeğin eşinin) rahme anormal bir şekilde tutunması ile karakterize olan bir gebelik komplikasyonudur. Plasenta akreata olarak da bilinen bu sorun gebeliğin, riskli gebelik olarak sınıflandırılmasına neden olur. Düzenli takip ve özel bir sezaryen doğum planlaması gerektirir.
Yazımızın devamında ‘’Yapışık plasenta neden olur?’’, ‘’Yapışık plasenta belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Yapışık plasenta tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Yapışık plasenta tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Yapışık Plasenta Nedir?
Yapışık plasenta, plasentanın rahim duvarına normalden daha derin ve sıkı bir şekilde tutunduğu bir gebelik komplikasyonudur. Genellikle plasenta previa ile birlikte görülür. Plasenta previa akreata denilen bu durumda plasneta rahim ağzına yerleşmiş ve rahim duvarını tamamen tutmuştur. Normalde plasenta, rahim duvarına yüzeysel olarak yapışır ve doğum sırasında kolayca ayrılır. Ancak yapışık plasenta durumunda, plasenta rahim kas dokusuna veya bazen daha derin katmanlara kadar yapışır. Bazı durumlarda mesaneye girebilir.
Bu durum, doğum sırasında plasentanın ayrılmasında zorluk yaratabilir ve ciddi kanamalara neden olabilir. Plasenta previa gibi durumlar, yapışık plasenta riskini artırabilir, sıklıkla beraber görülürler. Yapışık plasenta genellikle gebelik takibi sürecinde teşhis edilir. Yapışık plasenta anne sağlığı için ciddi bir risk teşkil eder. Önlenebilir anne ölümlerinin en önemli sebebidir. Gerekli önlemler alınmazsa sezaryen esnasında aşırı kanama nedeniyle anne hayatını riske sokar. Bu yüzden rutin gebelik takibinde plasenta akreata, yapışık plasenta, plasenta previa saptanan kadınların, eş zamanlı olarak jinekolojik onkoloji takibine de girmeleri ve sezaryen esnasında yapışık plasenta ameliyatında jinekolojik onkolojiden faydalanılması, oldukça kritik bir öneme sahiptir.
Plasenta Akreata Nedir?
Plasenta akreata, plasentanın rahim duvarına normalden daha derin bir şekilde yapışması ile karakterize olan bir sağlık sorunudur. Normalde plasenta, doğum sonrasında rahimden kolayca ayrılırken, plasenta akreata durumunda bu ayrılma gerçekleşmez. Bu durum, doğum sırasında ciddi kanamalara ve sağlık risklerine neden olabilir. Plasenta akreata genellikle sezaryen doğum geçmişi olan kadınlarda veya rahimde skar dokusu bulunan kişilerde daha sık görülür. Aynı şekilde plasenta previa öyküsü olan bireylerde de plasenta akreata görülme riski daha yüksektir.
Yapışık Plasenta Neden Olur?
Yapışık plasenta nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Birden fazla sezaryen doğum yapmış olmak.
- Myomektomi (miyom ameliyatı) gibi rahmi ilgilendiren cerrahi operasyonlar.
- Plasenta previa öyküsü.
- Anne adayının 35 yaşından büyük olması.
- İkiz, üçüz (çoğul) gebelikler.
- Daha önceki gebeliklerde plasenta anormallikleri yaşamış olmak.
- Doğumsal rahim anormallikleri.
- Hormon dengesizliği.
Yapışık plasenta için risk faktörleri bu şekilde sıralanabilir.
Yapışık Plasenta Belirtileri Nelerdir?
Yapışık plasenta genellikle gebelik sırasında belirgin semptomlar göstermeyebilir. Rutin kontrollerde ultrason ile saptanır. Ancak aşağıdaki belirtiler varsa dikkat edilmelidir:
- Anormal vajinal kanamalar.
- Alt karın bölgesinde sık sık tekrarlayan veya süreklilik gösteren ağrı hissi. Ağrı şikayeti her bireyde görülmeyebilir.
Yapışık plasenta genellikle belirti vermeyen bir gebelik komplikasyonudur. Bu yüzden gebelik sürecinde düzenli ultrason uygulamaları son derece büyük bir öneme sahiptir. Hayati tehlike arz edebilecek bu durum saptandıktan sonra gebelerin yönlendirilen jinekolog onkologdan görüş almaları önerilir.
Yapışık Plasenta Tehlikeli Mi?
Yapışık plasenta, oldukça tehlikeli bir gebelik komplikasyonudur. Plasentanın rahme yapışması nedeniyle ilgili organ ve dokularda zorlanmalar, buna bağlı olarak ise kanamalar meydana gelebilir. Şiddetli kan kaybı, zamanında müdahale (kan transfüzyonu ve kanama kontrolü) gerçekleştirilmediği takdirde hem annenin hem de bebeğin yaşamını riske atabilir. Özellikle de plasenta perkreata (plasentanın rahmin kas tabakasına kadar tutunması, plasentanın rahme derin yapışması, bazı durumlarda mesaneye, üretere veya barsağa kadar girmesi) sezaryen esnasında kanama riskini arttırdığından dolayı oldukça tehlikelidir.
Plasenta Yapışıklığı Nasıl Anlaşılır?
Plasenta yapışıklığı genellikle gebelik sırasında yapılan rutin ultrason taramaları ile fark edilir. Ultrasonda plasentanın rahme anormal bir şekilde yapıştığı görülebilir Doppler ultrason, plasentanın kan akışını inceleyerek invazyon seviyesini belirleyebilir. Şüphe durumunda, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi daha detaylı görüntüleme yöntemlerine de başvurulabilir.
Plasenta yapışıklığının risk değerlendirme sürecinde, bireyin gebelik ve hastalık öyküsü de önemlidir. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi geçmişte rahim ameliyatı geçirmiş, sezaryen doğum yapmış ve plasenta previa deneyimlemiş bireylerde plasenta yapışıklığı daha sık görülebilir. Tanı konulduktan sonra, doğum planlaması dikkatli bir şekilde yapılmalıdır ve doktorlarının önerilerine dikkat etmelidir.
Yapışık Plasenta’da Normal Doğum Olur Mu?
Yapışık plasenta vakalarında normal doğum genellikle önerilmez. Plasentanın rahim duvarına sıkı yapışması, doğum sırasında ciddi kanamalara yol açabilir. Normal doğum esnasında plasentanın tam olarak ayrılmaması acil cerrahi müdahale ve kan transfüzyonu gerektirebilir. Bu nedenle, sezaryen doğum genellikle daha güvenli bir seçenek olarak tercih edilir. Sezaryen doğum sırasında uzman bir ekip hazır bulunur ve kan transfüzyonu gibi destekleyici tedbirler alınır. Özellikle plasenta perkreata durumunda, normal doğum imkansız hale gelir. Bu durumların cerrahisinde kanama durdurucu önlemlerin onkolojik prensiplerle alınması ve gereksiz kanamaların önlenmesi için jinekolog onkoloğun yönetimde olması önemlidir.
Yapışık Plasenta Tedavisi Var Mı?
Yapışık plasenta tanısı konulduktan sonra anne adayı riskli gebelik takibine alınır. Bu süreçte gebelik takibi gerçekleştiren doktor, 28. Haftadan itibaren takiplere jinekolog onkolğu da dahil eder. sezaryen planlaması ekip olarak gerçekleştirilir. Böylece doğumun güvenli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır. Gereksiz kanamaların önlenmesi, kan transfüzyon gereksiniminin azaltılması ve istenirse rahmin korunması için ekip çalışması önemlidir.
Yapışık Plasenta Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yapışık plasenta vakalarında erken teşhis oldukça önemlidir. Yapışık plasenta doğumdan önce teşhis edilirse gerekli önlemler alınabilir, ideal bir sezaryen planlaması yapılabilir. Doğum sırasında şiddetli bir kanamaya neden olmadan plasentanın ve bebeğin dünyaya gelmesi sağlanır. Bu süreçte kanama riski göz önünde tutularak kan transfüzyonu için hazır olunur. Rahmini korumak isteyen hastalarda bu durum, mümkün olabilmektedir.
İstanbul Yapışık Plasenta Tedavisi Fiyatları
Yapışık plasenta tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.