Çikolata Kisti Tedavisi İstanbul

    Endometriozis, normalde rahim (uterus) içerisinde var olan dokunun, rahim dışında da gelişmesi durumudur. Rahim içerisindeki doku, ‘endometrium’ diye adlandırılırken, bu dokunun rahim dışında olması durumuna ‘endometriozis’ denir. Endometriozisin en sık yerleştiği dokular şunlardır: yumurtalıklar (overler), Fallop tüpleri, barsak ve rahimin çevresindeki karın zarı dokusu.

    Endometriozisin overde yerleşmiş ve kist oluşturmuş şekline ‘endometrioma’ denir. Kist içeriğindeki sıvının çikolata renginde ve akışkanlığında olması nedeniyle ‘çikolata kisti’ olarak da bilinir.

    Endometriozisi olan bazı kadınların hiç şikayeti olmazken, bazılarında ileri derecede ağrı, gebe kalamama gibi sorunlar görülebilir. Endometriozis için birçok tedavi seçeneği vardır. Endometriozis tedavisi, hastanın özelliklerine göre kişiselleştirilmelidir.

    İstanbul’da çikolata kistleri ve tedavisi hakkında tüm merak ettikleriniz için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

    Çikolata Kisti (Endometrioma) Nedir?

    Endometriozis, rahim içi dokusuna benzer dokununn rahim dışarısında bulunmasıdır. Bu durum, yumurtalıkta bulunup kist halini aldığında, bu kistler, çikolata kisti ya da endometrioma olarak adlandırılır.

    Çikolata Kisti Sebepleri

    Endometriozisin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Bugüne dek kabul edilmiş dört teori vardır. Bunlardan en yaygın görüleni, menstrüel kanın (adet kanının) ve kanla birlikte bir miktar rahim içi dokusunun geri akarak tüplere ve karın içi boşluğa ilerlemesi teorisidir. Böylece karın içerisine dökülen rahim içi dokusu, orada büyüyecektir. Buna ‘retrograd menstruasyon teorisi’ denir.

    Endometriozisle ilişkili genetik predispozisyon yaratan birçok mutasyon gösterilmiştir. Günümüzde, moleküler ve genetik çalışmalar, oldukça yoğun bir şekilde devam etmektedir.

    Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

    Bazı kadınlarda hiçbir semptom (şikayet) gelişmez. En sık görülen semptom pelviste (alt karın bölgesi) ağrıdır (özellikle menstrüel periyot ile gelen). Ağrılı adet siklusları, bazı kadınlarda zamanla kötüleşebilir.

    Endometriozisli kadınlarda ağrı şu durumlarda olabilir:

    • Menstrual periyottan hemen önce veya periyot esnasında.
    • Menstrüel periyotlar arasında, menstrüel periyotta ağırlaşan.
    • Cinsel ilişki esnasında ve/veya sonrasında.
    • İdrar yaparken veya dışkılama esnasında (özellikle adet döneminde).

    Elbette, pelvik ağrı başka birçok sebepten de kaynaklanıyor olabilir. Ağrının sebebini, yapacağımız muayene ile anlamamız mümkündür.

    Endometrioziste ağrının yanı sıra, gebe kalmada zorluk meydana gelebilir. Bunun sebebi, endometriozisin yumurtalıklara veya Fallop tüplerine zarar veren skar dokusu geliştirmesi olabilir. Gebe kalınırsa, endometriozisin gebeliğe bir zararı olmaz. Gebelik, çoğu zaman, endometriozise ait şikayetleri azaltır.

    Çikolata Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

    Şikayetlerinize göre hekiminiz, endometriozis tanısından şüphelenebilir. Bir kişide kesin olarak endometriozis tanısını koymanın tek yolu, alınan dokunun patolojide incelenmesiyle mümkündür. Bu her zaman ameliyat gerektiği anlamına gelmez. Yüksek derecede endometriozis tanısı şüphesine varmak, yapılan jinekolojik muayene ve ultrasonla mümkündür.

    Ameliyat olan kadınlarda, ameliyattaki bulgulara göre, endometriozisi hafif, orta ve ciddi olarak sınıflandırmaktayız. Ameliyat öncesinde hafif şikayetleri olan kadınlarda ciddi endometriozis bulunabilirken, tersi de mümkündür.

    Çikolata Kistleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Endometriozis için birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Sık kullanılan tedaviler şunlardır:

    • Doğum kontrol hapları
    • Non-steroid antiinflamatuar ilaçlar
    • Diğer hormon tedavileri (Progestinler, GnRHa)
    • Cerrahi (Laparoskopi)

    En iyi tedavi seçeneği, yaşınıza, şikayetlerinize, muayene bulgularınıza, ileride potansiyel gebelik planlarınıza göre sunulacaktır. Ameliyat veya ilaç tedavisi kararı verirken, ameliyat sonrası yumurtalık rezervinin bir miktar azalabileceğini, endometriozis/endometriomanın tekrarlayabilen hastalık olduğu ve tekrar ameliyat gerekmesi halinde yumurtalık rezervlerinde bir miktar daha azalma oluşabileceğini düşünerek hareket etmekteyiz.

    Medikal tedavi (ilaç tedavisi) önerdiysek, bunların faydası ve zararı, yan etkileri, ne sıklıkta ve sürede kullanılacağı konusundaki detaylı bilgileri vermekteyiz.

    Ameliyat seçeneği, şu durumlarda önerilebilir:

    • Özellikle belirli bölgede çok şiddetli ağrı, hassasiyet
    • İlaç tedavisine yanıt alınamaması
    • Gebe kalınamıyor ve endometriozisin bunun sebebi olduğu düşünülüyorsa
    • Çikolata kisti içerisinde kötü huylu tümör olma ihtimali mevcutsa
    • Ameliyatın amacı, endometriozis ve skar dokularını çıkarmaktır. Ameliyatı takip eden birkaç ay içerisinde hastaların %80-90’ında ağrı şikayetlerinde gerileme olacaktır.
    • Endometriozis ameliyatlarında hemen hemen daima laparoskopi (kapalı cerrahi) tercih etmekteyiz.

    Çikolata Kisti Kendiliğinden Küçülür Mü?

    Çikolata kistlerinin bazıları kendiliğinden küçülür. Ancak küçülmesi beklenen, ufak boyutlardaki çikolata kistlerinin mutlaka düzenli takip edilmesi gerekir. Doktorun gözlem ve değerlendirmesine göre, belirli aralıklarla (6 ayda bir ya da yılda bir) yapılan jinekolojik muayenelerle kistin küçülüp küçülmediği anlaşılabilir.

    Çikolata Kisti Tedavi Edilebilir Mi?

    Çikolata kistleri ve endometriozis, medikal veya cerrahi olarak tedavi edilebilir. Cerrahi tedavinin önerildiği hastalarıda laparoskopi tercih edilir.

    İstanbul Çikolata Kisti Tedavisi Fiyatları

    Çikolata kistleri, farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Genellikle gözlem yeterli olur. Ancak kistlerin endometriozis ile ilişkisini de dikkatlice incelemek gereklidir. Çikolata kistleri, gebeliği engellediği için bazı durumlarda da kısırlık tedavisinin önemli bir parçası hâline gelmektedir.

    İstanbul’da çikolata kistleri ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Bağlanın
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi