Hafta Hafta Gebelik İstanbul

    Gebelik süreci; kadının vücudunda birçok değişimin olduğu, kadının ruhsal ve fiziksel olarak bu değişimlere adapte olmaya çalıştığı bir dönemdir. Bu nedenle anne adayının da gebeliğin tüm dönemlerinde yaşanan değişimler ve riskler hakkında bilinçli olması önemlidir.

    Gebelik döneminde yaşanan bu değişimler; 1. trimester, 2. trimester ve 3. trimester olmak üzere 3 gruba ayrılır. Her bir trimester, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. 1. trimester’da, bebeğin gelişimi oldukça yavaş ilerlerken, 2. ve 3. trimester’da hız kazanır. Bu süreçte düzenli gebelik kontrollerinin yapılması ve bebeğin gelişim sürecine uygun yönlendirmenin sağlanması da oldukça önemlidir.

    Yazımızın devamında, gebelik sürecinde yaşanan gelişim evrelerini bulabilirsiniz. İstanbul’da, hafta hafta gebelik hakkında daha fazla bilgi almak için ise Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

    Birinci Trimester Dönemi (Gebeliğin İlk 14 Haftalık Dönemi) Nedir?

    Birinci trimester dönemi; embriyonun rahme tutunduğu, gebeliğin başladığı ve annenin gebeliği öğrendiği dönemdir. Bu dönemde fetüsün gelişimi oldukça yavaştır. Ancak gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için bu süreç oldukça önemlidir. Çünkü düşük riskinin fazla olduğu, özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda sıkı takip edilmesi gereken bir dönemdir.

    Gebeliğin 4. haftası; en hassas dönemlerden biridir. Bu dönemde temel organ gelişimi başlamıştır. Dolayısıyla annenin vücuduna giren her şey bebeği etkileyecektir. 5. haftayla birlikte plasenta gelişir ve bebek besinlerden tam verim alarak, büyümeye hazırlanır.

    6. haftadan itibaren ise anne vücudundaki hormonal denge değişmeye başlar. Böylece anne hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini gebeliğe hazırlamaya başlar. 12. haftadan itibaren ise göbek büyümeye başlar ve gebelik dışarıdan bakıldığında anlaşılabilir.

    Bu dönem, ense kalınlığı da bakılarak kromozomal hastalıkların taramasının yapıldığı dönemdir.

    İkinci Trimester (Gebeliğin 14 – 28 Haftalık Dönemi) Nedir?

    İkinci trimester, gebeliğin ikinci 14 haftasını kapsar. Bu dönemde anne gebeliği tamamen kabullenir. Aynı zamanda erken gebelik belirtileri de azalmaya başlar. Bu nedenle anne fiziksel olarak biraz daha rahatlar. Süt kanalları da bu dönemde gelişir ve annenin göbeği iyice belirginleşir.

    İkinci trimester’daki en önemli gelişmelerden biri; bebeğin uzuvlarının gelişmesidir. Bebek, mimiklerini de kullanmaya başlar. Bu nedenle dört boyutlu ultrason çekilmesi için de en ideal dönemdir. Bebek, 17. haftadan itibaren yaklaşık 100 – 150 gram ağırlığa ulaşır. Boyu ise 15 cm’dir. Duyma, dokunma ve tat alma becerisi de bu dönemde gelişir.

    İkinci trimester’ın sonlarına doğru, anne karnındaki bebek dış dünyayı tamamen algılayabilir. Sesleri duyabilir. Hatta annenin kahkahalarını bile algılayabilir. Ciğer ve solunum fonksiyonları gelişmeye başlar ve anne bebeğin hareketlerini hissedebilir. Dikkatli bakıldığında, bu hareketler karından bile görünebilir. Bu nedenle ikinci trimester’ın çiftler için de heyecan verici bir dönem olduğunu, bebekle güçlü bir bağ kurulduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda, bebeğin bu hızlı gelişim sürecinde, Down sendromu vb. önemli kromozomal rahatsızlıkların da tanısı konulabilir.

    Üçüncü Trimester (Gebeliğin Son Dönemi) Nedir?

    Üçüncü trimester; gebeliğin 25. haftasından başlar ve 40. haftaya yani doğuma kadar devam eder. Bu süreçte, bebek, yaşamsal faaliyetlerini devam ettirecek, önemli fonksiyonları kazanır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi güçlenir. Bu, bebeğin dış dünyaya hazır olması için oldukça önemlidir.

    Üçüncü trimester’ın başlangıcında, bebek yaklaşık 700 gram ağırlığındadır. Boyu ise 36 cm’i bulmuştur. Bu nedenle anne de hızlı bir şekilde kilo almaya ve göbek belirginleşmeye devam eder. Bebeğin ciğer gelişimi neredeyse tamamlanır. Yağ hücreleri gelişir.

    Üçüncü trimester, annenin bebeği net bir şekilde hissettiği ve güçlü bir bağ kurduğu dönemdir. Çünkü bu dönemde, bebek, anne karnında tıpkı yeni doğmuş bir bebek gibi hareket edebilir.

    Üçüncü trimester’da doğum yöntemine de karar verilir. Bu karar, anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Sezaryen doğumun mu yoksa normal doğumun mu daha sağlıklı olduğuna karar verebilmek için gebelik düzenli olarak takip edilmelidir.

    Üçüncü trimester’ın sonu olan 39 – 40. haftalar ise doğum haftasıdır. Bu süreçte eğer normal doğum yapılacaksa, doğum sancısının başlaması beklenir. Sezaryen doğumlarda ise, bebeğin gelişimi takip edilerek, en sağlıklı doğum tarihi belirlenir.

    İstanbul’da hafta hafta gebelik ve gebelik takibi hakkında tüm sorularınız için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Bağlanın
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi