Rahim Ağzı Kanseri İstanbul

    Tıp dilinde serviks kanseri olarak bilinen rahim ağzı kanseri İstanbul, kadınlarda sık görülen kanser türlerinden biridir. Rahmin “serviks” adı verilen, alt kısmında meydana gelen bu kanser türü, genellikle tedavi edilebilir. Erken tanı için kadınların düzenli jinekolojik muayeneyi aksatmaması oldukça önemlidir. Rutin kontrollerde yapılan HPV testi ve PAP-Smear testi sayesinde, rahim ağzında kanser hücrelerinin varlığı, erken dönemlerde anlaşılabilir. Kadınlarda görülen rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık %95’inden fazlası, HPV’den kaynaklanır.

    Rahim ağzı kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilir ve İstanbul’da, Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu’ndan randevu alabilirsiniz.

    Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri) Nedir?

    Serviks bölgesi; vajinayı rahme bağlayan, boyun şeklindeki bölgedir. Bu bölgedeki dokularda meydana gelen ve çoğalan kanser hastalığına ise rahim ağzı kanseri denmektedir.

    Serviks kanseri, Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olup, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmasına rağmen hala kadınlar serviks kanseri nedeniyle ölmektedir. Serviks kanseri Türkiye’de en sık görülen 8. kanser türüdür.

    Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    Rahim ağzı kanserinin yaygın görülen belirtisi; nedeni bilinmeyen vajinal kanamalardır. Vajinal kanamalar ara kanama şeklinde olabilir. Cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz döneminde görülebilir. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrı, anormal yapıdaki vajinal akıntılar ve adet döngüsünün bozulması da rahim ağzı kanserinin diğer belirtileridir.

    Hastalık ilerledikçe; yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, sırt ağrıları, idrar yollarında tıkanma, kilo kaybı ya da dışkı kaçırma sorunları da görülebilir. Bu şikayetler, kanser dışında birçok sebepten de kaynaklanabilir. Anormal vajinal kanama olması durumunda hekiminize danışmanızı öneririz.

    HPV (Human Papilloma Virüs) Nedir?

    HPV, dokuda epitelyal yüzeylere ilgisi olan (epiteliotropik), küçük, kılıfsız, deoksiribonükleik asit (DNA) virüsüdür. İnsan türüne özgü olması nedeniyle ‘Human’ Papillomavirüs adını almaktadır. HPV dışındaki papillomavirüsler ise birçok hayvanda hastalık oluşturabilmektedir..

    HPV, dünyada en sık cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Her yıl, 80 milyonun üzerinde kişiye HPV bulaşmaktadır. Son zamanlarda HPV’nin neden olduğu enfeksiyon sıklığında belirgin bir artış görülmektedir.

    Dünya genelinde, yıllık 570.000 yeni tanı almış olgu sayısı ve 311.000 ölüm sayısı ile serviks kanseri, kadınlar arasında dördüncü sıklıkta görülen kanserdir. Neredeyse tüm serviks kanseri olguları, HPV’ye bağlı gelişmektedir. HPV 16, tüm olguların yaklaşık %50’sinden sorumluyken, HPV 18, %20’sinden sorumludur. Diğer yüksek riskli HPV tiplerinden tip 31, 33, 45, 52 ve 58, ek olarak olguların %19’una yol açmaktadır

    HPV’nin 200’den fazla çeşidi bulunur. Bunlardan bazıları kanser açısından yüksek riskli bazıları ise düşük risklidir. En çok kansere dönüşen HPV türleri ise 16 ve 18’dir. HPV 6 ve 11 sıklıkla genital siğillere neden olur ancak kanser yapma riski daha azdır. HPV dışında;

    • Sigara kullanımı
    • Tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar
    • Zayıf bağışıklık sistemi
    • Ailede rahim ağzı kanseri öyküsü olması
    • A ve C vitamini eksikliği de rahim ağzı kanserine yol açabilir.

    Rahim Ağzı Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

    Jinekolojik muayene sırasında, belli aralıklarla yapılan PAP – Smear testleri ve HPV testi, rahim ağzı kanserini taramanın en etkili yoludur. HPV testi veya PAP – Smear testlerinde şüpheli sonuç olması durumunda ise  kolposkopi ve gerekirse biyopsi ile daha detaylı tanı sürecine geçilir.

    Rahim Ağzı Kanseri Tedavi Edilebilir Mi?

    Serviks kanseri, birçok şekilde tedavi edilebilir. İdeal olan tek tedavi seçeneğinin kullanılmasıdır. Genel olarak bakacak olursak, serviks kanserinde tedaviyi şu şekilde başlıklandırabiliriz:

    Cerrahi Tedavi

    Konizasyon: Anormal hücreleri yok etmek için serviksten koni şeklinde bir doku parçası çıkartılır. Bu doku parçası mikroskop altında incelenerek kanser hücreleri aranır. Hem tanı hem de erken evre tümörlerde tedavi amacıyla uygulanır.

    Trakelektomi

    Çocuk istemi olan kadınlarda, rahim ağzı (serviks), etrafdokular (parametrium), vajinanın bir kısmı ve ilgili lenf nodlarının çıkarıldığı ameliyat türüdür. Serviks kanseri nedeniyle ameliyat edip (trakelektomi) takiplerinde gebelik, canlı doğum ve sağlıklı bebek elde ettiğimiz olgu serimize Yayınlar kısmından ulaşabilirsiniz.

    Histerektomi

    Rahim ve bazı olgularda yumurtalıklar ve/veya lenf düğümleri cerrahi olarak çıkartılabilir. Hastalığın evresine göre farklı cerrahi yöntemler uygulanabilir.

    Radikal histerektomi; Rahim, rahim etrafı dokusu (parametrium), vajenin bir kısmı ile tüpler ve ilgili lenf nodları çıkarılır.

    Radyoterapi

    Ameliyata uygun olmayan olgular için veya tedavi edildikten sonra yinelenmişse (rekürren kanser) radyoterapi önerilebilir. Bu işlem yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanserli alanların bölgesel olarak tedavi edilmesidir. Erken evre kanserlerde de kür (kanserli dokunun tamamen ortadan kaldırılması) sağlamak için kullanılabilir.

    Kemoterapi

    Radyoterapi planlanan hastalarda, dokunun tedaviye cevabını arttırmak için normal dozun 1/3’ü seviyesinde, haftalık olarak uygulanır.

    İstanbul Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri

    Rahim ağzı kanseri, yaygın bir hastalık olduğu için kadınların korkusudur. Ancak tedbir sayesinde engellenebilir ve tedavi edilebilir. HPV taraması, HPV aşısı yaptırmak, sigaradan uzak, sağlıklı bir yaşam sürmek; rahim ağzı kanserini engellemenin temel koşullarıdır. HPV aşısı ve belli aralıklarla HPV/smear testi yaptırılarak serviks kanseri tamamiyle elimine edilebilir.

    Serviks yani rahim ağzı kanseri tedavisi İstanbul için daha fazla bilgi almak isterseniz, Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Bağlanın
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi