Rahim Sarkması Tedavisi İstanbul
Rahim (Uterus) sarkması, pelvis taban kaslarının ve ligamentlerin gerilmesi ve zayıflamasının bir sonucu olarak rahime yeterli desteği sağlayamadığında ortaya çıkar. Bu durumda rahim aşağı doğru kayar veya vajinadan dışarı çıkar.
Rahim sarkması her yaştaki kadında ortaya çıkabileceği gibi, sıklıkla bir veya birden fazla vajinal doğum yapmış menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda görülmektedir. Pelvik taban kasların zayıflaması sonucu uterusun sarkması şu nedenlerden kaynaklanabilir:
- Gebelik ve doğum sırasında destek bağ dokusunun zarar görmesi
- Yerçekimi etkisi
- Östrojen eksikliği
- Yıllarca tekrarlayan zorlamalar
Eğer hafif derece rahim sarkması var ise genellikle tedaviye gerek yoktur. Fakat eğer rahim sarkması sizi rahatsız ediyor ve normal hayatınızı engelliyorsa, tedaviden fayda görebilirsiniz.
Rahim sarkmasının tedavisinde ise sarkmanın şiddetine göre farklı tedavi yaklaşımları benimsenebilir. Rahim sarkması İstanbul hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim sarkması; rahmin zamanla aşağı doğru kayması ve kasık bölgesine baskı yapması durumudur. Genellikle fazla sayıda doğum yapmış olmak, ikiz ya da iri bebek doğurmak nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ancak genetik nedenlerle ya da yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Rahim sarkması, çoğunlukla 30’lu yaşlardan sonra ortaya çıkar. Doğum nedeniyle zorlanan kas ve dokular, yaşlanmayla birlikte iyice güçsüzleşir. Bunun sonucunda rahim olduğu bölgeden aşağı doğru sarkarak, vajinaya doğru kayar. Eğer sarkma çok ilerlerse, vajina girişinden bile görünecek hâle gelebilir. Bu durumda rahim sarkması tedavisi için en etkili yol cerrahi olacaktır.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması, aşama aşama ilerleyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle başlangıçta herhangi bir belirti vermeyebilir. Ancak ilerledikçe, kasık ve vajina bölgesinde dolgunluk hissine neden olabilir. Bununla birlikte;
- Vajinal kanama
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- İdrar kaçırma
- İdrarı yaparken zorlanma
- Bağırsak ve hazım sorunları
- Vajinal akıntının çoğalması
- Bel ağrıları
- Sanki küçük bir topun üzerinde oturuyormuş gibi veya vajinandan dışarı bir şey çıkacakmış gibi hissetmek
- Rahmin vajinadan sarkması gibi şikâyetlere de yol açabilir.
Rahim Sarkmasının Nedenleri Nelerdir?
Rahim sarkmasını engellemek mümkün değildir. Bu nedenle genç yaşlarda önlem almak zordur. Her kadında, rahim sarkması görülebilir. Doğum yapmış kadınlarda risk daha fazla olsa da, dokuların yapısına bağlı olarak, çocuk sahibi olmamış kadınlarda da rahim sarkabilir.
Rahim sarkmasının yaygın nedenleri:
- Tek seferde birden fazla bebek doğurmak, iri bebek doğurmak
- Normal doğumla bebek sahibi olmak
- Aşırı kilolu olmak
- Obezite
- Sık sık ağır yük kaldırmak
- Birden fazla doğum yapmak
- Yaşın ilerlemesi
- Menopoza bağlı östrojenin azalması, dokuların zayıflaması
- Kronik kabızlık ve öksürük
Rahim Sarkması Nasıl Anlaşılır?
Kişi rahim sarkmasından şüphelendiğinde mutlaka uzman bir jinekologa başvurmalıdır. Çünkü rahim sarkması tanısı kadın doğum uzmanları tarafından konulabilir. Jinekolojik muayene, çoğu zaman sarkmayı teşhis etmek için yeterlidir. Hasta ıkındığında vajina bölgesine baskı olup olmadığını kontrol eder. Yapılan diğer kontrol ve muayenelerle birlikte rahim sarkması tanısı konulabilir. En önemlisi de sarkmanın şiddeti tespit edilebilir. Çünkü rahim sarkması tedavisinde esas belirleyici olan, hastanın şikayetleri ve sarkmanın şiddetidir.
Komplikasyonlar
Rahim sarkmasının muhtemel komplikasyonları aşağıdakileri kapsar:
Ülserler: Şiddetli rahim sarkması durumlarında, vajinal bölge rahmin aşağı inişiyle beraber dışarı çıkarak iç çamaşıra sürtünebilir. Bu durum bazı vakalarda vajinada ülserlere (yara) yol açabilir. Nadir vakalarda da ülserler enfekte olabilirler.
Diğer pelvik organların sarkması: Eğer rahminiz sarkıyorsa diğer pelvik organlar olan mesane ve rektum da sarkıyor olabilir. İdrar yapmayı zorlaştıran ve idrar yolu enfeksiyonu riskini artıran sarkmış mesane (sistosel) vajinanın ön duvarında çıkıntı oluşturur. Rektum üzerindeki bağ dokusunun zayıflığı, bağırsak hareketlerini zorlaştırabilecek rektum sarkmasına (rektosel) neden olabilir.
Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim sarkması tedavisinde farklı yaklaşımlar benimsenebilir. Eğer rahim sarkması hafif şiddetliyse, çoğu zaman egzersiz yeterlidir. Hastanın yaşam biçiminde yapacağı değişimler, düzenli spor ile rahim sarkması engellenebilir. Bu süreçte, eğer kronik kabızlık ya da öksürük şikâyetleri söz konusuysa, bu rahatsızlıkların da tedavi edilmesi gerekir.
Rahim sarkması tedavisinde belirleyici olan faktörlerden biri de hastanın gebelik planlarıdır. Eğer hasta gebe kalmayı planlıyorsa vajinal halka ile rahim sarkması tedavi edilebilir.
Vajinal Halka (Peser) Nedir?
Bu alet vajinanızın içine yerleştirilir ve rahminizi yerinde tutar. Geçici veya kalıcı tedavi için kullanılan peserler çeşitli şekil ve boyutlarda olmaktadır. Doktorunuz sizi ölçerek size en uygun peseri seçecektir. Peseri nasıl çıkarıp temizleyip tekrar takacağınızı öğreneceksiniz. Bazı peserleri akşam çıkarıp sabah takabilirsiniz ama bazı peserler takıldığı yerde uzun süre kalabilmektedir. Fakat vajinal peserler ileri rahim sarkmalarında küçük bir kullanım alanına sahiptir. Peserler vajinal dokuyu yaralayabilir ve seksüel birleşmenin engellenmesine neden olabilir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Nedir?
Hasarlanmış ve zayıflamış pelvis taban dokusunu onarmak için bazen karından müdahale gerekmesine rağmen cerrahınız sizi vajinal yoldan ameliyat edebilir. Sarkmanızın onarımı kendi dokularınızın bir yerden bir yere transferini veya sentetik materyallerlerin pevis organlarınızı desteklemek için zayıflamış pelvis taban yapılarına yerleştirmesini kapsayabilir.
Sakrokolpopeksi, Histeropeksi, Sakrospinoz fiksasyon: Cerrahınız size, rahminizi almak anlamına gelen histerektomi ameliyatını önerebilir. Bazı durumlarda kapalı ameliyat (Robotik veya laparoskopik cerrahi) mümkün olabilir. Bu tür cerrahi, küçük karın cildi kesileri üzerinden, özel cerrahi aletler ve cerraha karın içinde kılavuzluk eden ışıklı bir kamera (laparoskop) kullanılarak yapılır. Doktorunuz sizin durumunuza göre size uygun ameliyatı ve cerrahi yaklaşımı önerecektir. Her ameliyatın avantaj ve dezavantajları mevcuttur ve bunlar için cerrahınızla karar vermeniz gerekecektir.
Eğer ilerde gebelik planınız varsa rahim sarkması ameliyatları için uygun bir aday olmayabilirsiniz. Çünkü gebelik ve bebeğin doğumu rahminizi destekleyen dokular üzerinde gerim oluşturacağı için onarım ameliyatının faydalarını geriye çevirecektir. Ayrıca büyük sağlık sorunları olan hastalarda ameliyat riskleri, ameliyatın faydasını gölgede bırakabilir. Bu tür durumlarda rahatsız edici belirtilerden kurtulmak adına peser kullanımı sizin için en iyi tedavi seçeneği olabilir.
Yaşam Tarzı ve Evde Uygulanabilir Çözümler
Durumunuzun şiddetine bağlı olarak kendi başınıza yapabileceğiniz aşağıdaki önlemler rahim sarkmanıza karşı fayda sağlayabilir:
- Kegel egzersizleri yapmak
- Yüksek lifli gıdalar yiyerek ve fazla sıvı alarak kabızlıktan korunmak
- Ikınmaktan ve ağır kaldırmaktan kaçınmak
- Öksürüğünüzü kontrol altında tutmak
- Eğer obez veya fazla kiloluysaniz kilo vermek
Kegel Egzersizleri
Kegel egzersizleri rahim mesane ve bağırsağınıza destek olan pelvis taban kaslarınızı sıkılaştırır. Güçlü bir pelvis tabanı rahim sarkmasıyla ilgili semptomları azaltır ve pelvis içindeki organlarınıza daha iyi destek sağlar.
Kegel egzersizi yapabilmek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Pelvis taban kaslarınızı (idrarını durdurmak için kullandığınız kaslarınızı) sıkın (kasın).
- Sıkma işlemini 5 saniye boyunca devam ettirin, sonra 5 saniye gevşek bırakın. Eğer bu çok zor olursa başlarda 2 saniye sıkıp, 3 saniye gevşeyin.
- 10 saniye kasılı tutabildiğiniz zamana kadar çalışmaya devam edin.
- Bu egzersizi her seferinde 10 defa, günde 3 set olarak yapın.
Kegel egzersizleri en iyi bir terapistle ve biyolojik geribildirimlerle (biofeedback) beraber uygulandığında daha başarılı olmaktadır. Biyolojik geribildirim, sizin doğru kasları ideal şiddetle uygun süre kastığınızı izleyen aletlerin kullanımını kapsar.
Bir sefer doğru yöntemi öğrendiğinizde, istediğiniz herhangi bir zamanda, kegel egzersizlerini oturuyorken veya kanapede dinleniyorken ihtiyatlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Rahim Sarkmasını Önleme
Rahim sarkması her zaman önlenemese de eğer aşağıdakileri yaparsanız riskinizi azaltabilirsiniz:
Kegel egzersizlerini düzenli bir şekilde yapmak: Bu egzersizler özellikle doğum sonrası etkilenen pelvik taban kaslarınızı güçlendirebilir.
Kabızlığı önleme ve tedavi etmek: Fazla miktarda sıvı alın; meyve, sebze fasulye ve tam tahıllı gevrekler gibi yüksek lifli yiyecekleri yiyin.
Ağır kaldırmaktan kaçınma ve ağır kaldırırken doğru yöntemi kullanmak: Bir şey kaldırıyorken, bel ve sırtınız yerine bacaklarınızı kullanın.
Öksürüğü kontrol altına almak: Sigara içmeyin ve kronik öksürük veya bronşit için tedavi alın.
Rahim Sarkması İstanbul: İdeal kilonuzu ve eğer ihtiyacınız varsa kilo verme stratejinizi belirleyin.
İstanbul Rahim Sarkması Tedavisi
Rahim sarkması, tedavi edilmediği sürece ilerleyen özelliktedir. Bu nedenle hafif şiddetli rahim sarkması vakalarında bile, düzenli takip oldukça önemlidir. Yaşı daha genç ve sarkması hafif olan hastalarımızda, takip ve egzersiz ile rahmin sarkması ciddi ölçüde yavaşlatılabilir. Ancak yaşı ve sarkması ilerlemiş hastalarımızda en başarılı sonuçlar cerrahi ile alınmaktadır. İstanbul’da rahim sarkması ameliyatı fiyatları ve rahim sarkması tedavisi hakkında tüm merak ettiklerinizi Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu’na danışabilirsiniz.