Sezaryen Doğum İstanbul

    Sezaryen doğum İstanbul; bebeğin anne karnından cerrahi yöntemle çıkarıldığı doğum yöntemidir. Normal doğum gibi, âni gelen bir doğum sancısıyla gerçekleşmez. Uzman jinekologlar tarafından planlanır ve belirlenen günde doğum gerçekleştirilir.

    Sezaryen doğum da tıpkı normal doğum gibi sağlıklı bir doğum yöntemidir. Kişinin genel sağlık durumu, gebelik süreci ve annenin tercihleri de değerlendirilerek, sezaryen doğum kararı alınabilir. Bu karar; hem psikolojik hem de fiziksel hazırlık sürecini de kapsar. Bu nedenle, annenin, kaçıncı haftada sezaryen doğum yapılacağı ve sezaryen sonrası süreç hakkında bilgilendirilmesi oldukça önemlidir.

    Yazımızın devamında, sezaryen doğum hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. İstanbul’da sezaryen doğum hakkında tüm merak ettikleriniz için ise Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

    Sezaryen Doğum Nedir?

    Sezaryen doğum; karın ve rahim bölgesine yapılan kesilerden bebeğin çıkarılması yani doğumun cerrahi yöntemle yapılmasıdır. Sezaryen doğum anestezi altında yapıldığından, ameliyat süresince anne ağrı hissetmez. İşlem sırasında epidural veya spinal anestezi yapılır ve belden aşağısı tamamen uyuşuk hâle getirilir. Gerekli görüldüğü durumlarda genel anestezi de yapılabilir.

    Sezaryen doğum; gebelik sürecini takip eden doktorun, annenin sağlığını da göz önünde bulundurarak, karar verdiği bir doğum yöntemidir. Ancak bazı durumlarda, normal doğum sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle de sezaryen doğuma geçiş yapılabilir. Bu nedenle sezaryen doğum ve normal doğum arasında kıyaslama yapmak yerine; anne ve bebeğin sağlığını ön planda tutarak, uygun doğum yöntemine karar vermek gerekir.

    Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

    Gebelik süreci, anne ve bebeğin sağlık durumunun sürekli değerlendirildiği ve  kaydedildiği bir süreçtir. Kadın doğum uzmanı, annenin fizyolojik yapısındaki değişimleri, kan değerlerini, bebeğin sağlık durumunu düzenli olarak takip eder. Eğer bu süreçte, doğum ânını etkileyebilecek, riskli bir durum görürse, sezaryen doğuma karar verebilir. Bazı durumlarda, anne adayı normal doğum yerine sezaryen doğum yapmayı da tercih edebilir. Ya da normal doğum esnasında yaşanan komplikasyonlar nedeniyle doğum sezaryenle sonuçlanabilir.

    Tıbbî açıdan, normal doğum yerine sezaryen doğumu tercih etmemize neden olan durumlar:

    • Bebeğin uygun pozisyonda olmaması yani başının vajina girişine yakın olmaması
    • İri bebek doğumları
    • Bebeğin normal doğum ağrılarını kaldıramayacak durumda olması
    • Annede, doğuma engel olan ya da doğumla bebeğe geçen hastalıkların/enfeksiyonların olması
    • Normal doğum sırasında oluşabilecek komplikasyonlar
    • Plasentanın doğumdan önce ayrılmış olması
    • Annenin rahim ameliyatı geçirmiş olması ve vajinanın doğum yapmaya müsait durumda olmaması
    • Doğum kanalını tıkayan ve doğumu engelleyen miyomların varlığı
    • Normal doğum süresinin uzaması ve anne hayatını riske atması
    • Leğen kemiğinin dar olması nedeniyle normal doğum yapılamaması

    Sezaryenle Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

    Sezaryen doğum planı doktorlar tarafından belirlenir. Bu nedenle normal doğum sancısını beklemeden, doktorun uygun gördüğü bir tarihte sezaryen ameliyatı yapılabilir. Ancak bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için elbette gelişimini tamamlamış olması gerekir. Bebeğin büyüme süreci, ay ay doktor tarafından takip edilir ve sezaryen kararı alınırken bu bilgiler dikkate alınır. Ancak genel olarak söyleyecek olursak; hamileliğin 39. haftasında sezaryen yapılır diyebiliriz.

    Kaç Kez Sezaryen Doğum Yapılabilir?

    Sezaryen doğum, güvenilir bir doğum yöntemi olsa da cerrahi bir işlemdir. Dolayısıyla cerrahi müdahale sayısı arttıkça, kişinin ameliyat sonrası toparlanması da zor olmaktadır. Bu nedenle sürekli olarak sezaryenle doğum yapmak, özellikle çok sayıda çocuk sahibi olacak kişiler için, doğru bir karar olmayabilir. Bu durumda, kişinin mutlaka doktoruna danışması; sezaryen planlaması hakkında konuşması gerekir.

    Sezaryenle Doğum Sonrası: Sezaryenle Doğum Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

    Günümüzde, sezaryen doğum ve normal doğum arasındaki karşılaştırmalar oldukça popüler bir hale gelmiştir. Ancak bu iki yöntem arasında bir kıyas yapmadan önce, her bir doğum yönteminin kendine göre bazı avantaj/dezavantajları olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Bu noktada önemli olan; anne ve bebeğin sağlığıdır.

    Sezaryen doğum; normal doğumdan farklı olarak cerrahi bir müdahaledir. Dolayısıyla annenin iyileşmesi, kendini toparlaması için zamana ihtiyacı vardır. Uzman bir jinekologun tavsiyeleri sayesinde, bu süreç de oldukça kolay bir şekilde atlatılabilir. Sezaryenden sonra;

    • Karın bölgesine yapılan kesinin bakımına mutlaka özen gösterilmelidir. Rahim içerisinde yapılan kesiler eriyerek, kendiliğinden kaybolur. Ancak annenin yara bölgesini temiz tutması, kendini enfeksiyonlardan koruması önemlidir.
    • Kesi bölgesine düzenli olarak pansuman yapılmalıdır.
    • Dikişler kesinlikle zorlanmamalıdır. Bunun için ağır kaldırmaktan ve yoğun aktiviteden uzak durmak gerekmektedir.
    • Anne, aklındaki tüm soruları jinekologuna sormalı ve bu süreçte uyulması gerekenler konusunda doğru bilgiyi uzmanlardan almalıdır.

    İstanbul Sezaryen Doğum

    Sezaryen doğum; alanında uzman ve deneyimli hekimler tarafından yapılmadığında, “sezaryen skarı” gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle basit bir işlem olarak düşünülmemeli; mutlaka doğru bir şekilde planlanmalıdır. İstanbul’da sezaryen doğum ve gebelik hakkındaki tüm sorularınız için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Bağlanın
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi