Yumurtalık Kisti Tedavisi İstanbul

    Kistler, vücudun farklı bölgelerinde bulunan, içi su ya da yağ dolu keseciklerdir. Yumurtalıklardaki kistler ise kadınlarda en sık görülen kist türlerinden biridir. Üreme çağına giren her kadında, yumurtalık kisti görülme riski vardır. Bu kistler, genellikle iyi huyludur. Kanseröz özellik göstermezler. Ancak büyüyen kistler, yumurtalıkların sağlıklı çalışmasını engelleyebilir ve gebe kalma sorunlarına yol açabilir. Ya da adet düzenlerini, kanama miktarını ve sıklığını etkileyebilir. Bu nedenle yumurtalık kistlerinin doğru değerlendirilmesi ve uygun tedavi yöntemine karar verilmesi önemlidir.

    İstanbul’da yumurtalık kistleri hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

    Yumurtalıklarda Kist Neden Olur?

    Yumurtalıklarda kist birçok nedenle ortaya çıkabilir. Özellikle adet dönemlerinden önce, kadın üreme sistemi, içerisinde su olan birçok kesecik üretir. Bu kistler, her kadında görülür ve adet sonrasında kendiliğinden kaybolurlar. Ancak yumurtalık kistlerinin bazıları sert bir yapıya sahiptir ve içi yağ vb. farklı sıvılarla doludur. Özellikle doğum yapmamış kadınlarda ya da ailesinde kist öyküsü olan kadınlarda yumurtalık kisti görülme olasılığı artabilir.

    Fizyolojik kistler; yukarıda da bahsettiğimiz gibi içi su dolu olan, zararsız kistlerdir. Genellikle adet dönemlerinden önce oluşur ve kanama olduktan sonra yok olurlar. Nadiren tedavi edilmesi gerekecek kadar büyük boyutlara ulaşır, rahatsızlık verirler.

    Patolojik kistler ise fizyolojik kistlerden farklı olarak ilaç tedavisine yanıt vermeyen, büyüme eğiliminde olan kistlerdir. Patolojik kistler tespit edildikten sonra, mutlaka tedavi ve takip edilmelidir. Çünkü bu kistler aşırı büyüdüklerinde, gebe kalma ile ilgili sorunlara neden olabilir ve adet düzenini olumsuz etkileyebilirler.

    Yumurtalık Kistleri Kendiliğinden Geçer Mi?

    Fizyolojik kistlerin neredeyse tamamı, adet döneminden sonra, kendiliğinden geçer. Ancak patolojik kistlerin bazıları kalıcı olabilir. Bazıları ise yaşam biçimindeki değişiklikler, hormonların düzenlenmesi vb. etkenlere bağlı olarak geçebilir.

    Yumurtalıklarda Kist Hamile Kalmayı Engeller Mi?

    Yumurtalıklarda kist olması, gebeliği engelleyebilir. Bu nedenle yumurtalık kistleri tedavi edilmediğinde kısırlık riski taşırlar diyebiliriz. Yumurtalık kistleri, genellikle küçük boyutlardadır ve nadiren cerrahi gerektirirler. Ancak kistlerin fallop tüpleri tıkaması ve yumurtlamayı engellemesi durumunda gebe kalmak zorlaşabilir. Bu durumda, yumurtalık kistlerinin cerrahi ile çıkarılması en etkili çözüm olacaktır.

    Ameliyat Edilmesi Gereken Yumurtalık Kistleri Hangileridir?

    Basit Kistler: Basit kistler, kanseröz özellik göstermeyen, çoğunlukla iyi huylu kistlerdir. Ancak vücutta kaldığı süre boyunca adet düzenini bozabilir, gebeliği riske atabilirler. Bu nedenle cerrahi ile çıkarılması tercih edilebilir.

    Çikolata Kistleri (Endometrioma): Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen bu kistler, genellikle endometriozis rahatsızlığına bağlı olarak gelişir. Endometriozis, rahim içerisindeki endometrium sıvısının rahim dışına taşmasıyla gelişen bir rahatsızlık olduğu için gebeliği engelleyebilir. Eğer çikolata kistleri nedeniyle gebelik engelleniyorsa, kistlerin cerrahi ile çıkarılması gerekebilir.

    Dermoid Kistler: Bu kistler, sert yapıları nedeniyle kanser şüphesi yaratan kistik yapılardır. Eğer kanseröz özellik gösteriyorlarsa ya da aşırı büyüklerse, cerrahi ile alınması tavsiye edilir. Kanseröz özellik göstermeyen ancak dermoid kist kapsamında değerlendirilen kistlerin ise mutlaka düzenli olarak takip edilmesi gerekir.

    Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?

    Yumurtalık kistleri, genellikle aşırı büyüyene kadar hiçbir belirti vermezler. Bu nedenle jinekolojik muayene sırasında, tesadüfen fark edilebilirler. Patolojik kistler ise kişinin yaşam kalitesini düşüren bazı belirtiler gösterebilirler. Bunlar;

    • Şiddetli karın ve kasık ağrısı
    • Bel ağrısı
    • Karında şişlik, hazımsızlık
    • Kasık bölgesinden yapılan muayenede ele kitle gelmesi

    Yumurtalık Kistlerinin Sebepleri Nelerdir?

    Over kistlerinin birçok olası sebebi vardır. Sık görülen bazı sebepler şunlardır:

    Ovulasyon (yumurtlama) veya Gebelik: Ovulasyon, düzenli adet gören kadınlarda her ay, bir overden yumurtalık salınımıdır. Bunun olması için, o overde, folikül denen, içi sıvı dolu kese büyür. Bazı durumlarda, folikül büyümesine rağmen yumurta salınmaz ve onun yerine kist oluşur. Diğer ihtimalde, yumurta salındıktan sonra, kadın gebe kalırsa, gebeliğin bazı hormonları sayesinde folikül kisti kaybolmaz ve haftalar boyunca kalabilir. Burada bahsettiğimiz iki kist çeşidi de zararsızdır ve zamanla kendiliğinden kaybolur.

    Polikistik Over Sendromu (PKOS): Bu durumda, yumurtalığın her ay bir tane büyük folikül geliştimesi beklenirken, birçok küçük küçük foliküller gelişir. Bunlar, genellikle kendiliğinden gerilemez ama tedavi edilmesi veya cerrahi olarak çıkarılması da gerekmez. Polikistik over sendromu olan kadınlar, kistlerinden bağımsız olarak öneri ve tedavilerle takip edilirler.

    Dermoid Kistler: Bunlar, özellikle 20’li yaşlarda sık görülen kistlerdendir. İçerisinde diş, kıl, yağ dokusu bulunabilen, 2-3 cm’den 15-20 cm aralığında büyüklüklere ulaşabilen kistlerdir. Hastanın genel sağlığına zararı yoktur. İçerisinden kötü huylu tümör çıkma ihtimali oldukça düşüktür (<%1). Kendiliğinden gerileme ihtimali gözardı edilebilir seviyelerde düşüktür. Dolayısıyla hastanın özelliğine göre, cerrahi önerebilmekteyiz. Standart cerrahi olarak laparoskopik kistektomi (kapalı yönetmle sadece kistin çıkarılması) uygulamaktayız.

    Endometrioma (Çikolata Kistleri): Endometriozis, Endometrioma (Çikolata Kislteri) ile ilgili detaylı bilgileri, sitemizde ilgili bölümden alabilirsiniz.

    Kanser: Genel söyleyecek olursak, tüm over kistleri içerisinde malignite (kanser) gelme ihtimali, 1/100’ün altındadır. Özellikle, menopoz döneminde olan veya ailesinde over kanseri hikayesi olan kadınlarda bu risk biraz daha fazladır. Yapılan muayane ve ultrasonografi ile, kanser veya ara tümör şüphesi uyandıran kistleri, diğer iyi huylu olup tedavi bile gerektirmeyen kistlerden ayırmak mümkündür.

    Yumurtalık Kistleri Tedavi Edilebilir Mi? Nasıl Tedavi Edilir?

    Over kistleri, daha önce de belirttiğimiz gibi, çoğu zaman herhangi bir belirtiye yol açmaz. Rutin jinekolojik muayeneniz esnasında ultrason ile anlaşılabilir. Nadir durumlarda, ultrasona ek olarak MR veya Tomografi istemekteyiz.

    Kist saptadığımız hastalarımızın bazılarında, kanser şüphesini daha iyi değerlendirmek için kan testleri isteyebilmekteyiz (CA-125, CA 15-3, CEA, CA 19-9, ß-hcg gibi).

    Hastanın özellikleri, semptomları ve kistin özelliklerine göre (boyutu, görünümü, Doppler akımı,…) şu yöntemler önerilebilir:

    Takip etmek: Yumurtalık kistlerinin birçoğu tedavi gerektirmez. Belirli aralıklarla doktorunuz takibe çağırabilir. Kistinizin boyutu aynı kalabilir, küçülebilir veya kist tamamen kaybolabilir.

    Doğum kontrol hapları: Bu, aslında biraz eski kalmış ve güncel hayatta hastalarımıza, kist nedeniyle pek önermediğimiz bir tedavi yöntemidir. Bunda amaç, ovulasyonu (yumurtlama) baskılamak ve yeni folikül gelişimini baskılamaktır. Böylece, var olan kistin takibinde yeni gelişen kist kafa karıştırmayacaktır. Sadece basit kist takibi nedeniyle doğum kontrol hapları önermemekteyiz.

    Cerrahi: Gerileme ihtimali neredeyse olmayan, uzun süredir gerilemeyen büyük kistlerde veya ara tümör/kanser şüphesi doğuran kistlerde veya gebe kalınmasını olumsuz etkilediğini düşündüğümüz durumlarda ameliyat önerebilmekteyiz. Altın standart cerrahi seçeneğimiz, laparoskopidir (kapalı ameliyat). Günümüzde, derin ameliyat kesileri olmadan yapılan bu işlemler sayesinde, hastalarımız kısa sürede günlük yaşama dönebilmektedir. Laparoskopi ile ilgili detaylı bilgileri, sitemizde ilgili yerden alabilirsiniz.

    İstanbul Yumurtalık Kisti Tedavisi

    Yumurtalık kistleri, basit jinekolojik sorunlar olarak görülse de tedavi süreci oldukça önemlidir. Eğer kist çıkarılacaksa, cerrahın bu alanda uzman olması ve yumurtalık kistlerinin yapısını iyi tanıması gerekir. İstanbul’da yumurtalık kisti tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.


    Doktora Bağlanın
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi