Gebelik Takibi İstanbul
Gebelik takibi; gebelik boyunca hem annenin hem de bebeğin sağlığının çeşitli testlerle ölçülmesini sağlayan süreçtir. Gebelik, kadın bedeni için tamamen yeni bir deneyimdir. Aynı zamanda bazı riskleri de beraberinde getirir. Gebelik şekeri vb. ciddi rahatsızlıklar, teşhis edilmediğinde, gebeliği olumsuz etkileyebilir. Ayrıca gebeliğin sağlıklı bir gebelik olup olmadığını anlamak için dış gebelik ihtimalinin de en başta ortadan kaldırılması gerekir. Dış gebelik ve gebelikle ilgili daha pek çok sorun, gebelik takibi sayesinde erkenden tespit edilebilir. Eğer gebelik riskli gebelik sınıfına giriyorsa, bu dönemde gebelik takibi daha da fazla önem kazanır. Bu süreçte bebeğin gelişimi de değerlendirilir ve olası sorunların, doğumdan önce tespit edilmesi sağlanır. Bu, özellikle Down sendromu gibi kromozomal hastalıkların ya da gelişimsel sorunların tespit edilmesinde oldukça önemlidir.
Yazımızın devamında gebelik takibinin hangi aylarda yapıldığından ve bu süreçte yapılan işlemlerden söz edeceğiz. İstanbul’da gebelik takibi için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Gebelik Takibi Nedir?
Gebelik takibi İstanbul, gebeliğin ilk ayından başlayarak, son ayına kadar devam eden, anne ve bebeğin sağlığını çeşitli açılardan değerlendiren muayenelerdir. Gebelik takibinin amacı; anne ve bebeğin sağlık durumunu ölçmek, gebeliğin sağlıklı geçmesini sağlamaktır. Bu esnada anne adayı da bebeğin sağlığı, gelişimi ve ay ay gebelikte yaşananlar konusunda daha bilinçli hâle gelir. Özellikle doğumdan önce, bebeğin tüm iç organlarının gelişip gelişmediğini anlamak, cinsiyetini öğrenmek ve olası sağlık sorunlarının önüne geçmek için gebelik takibi oldukça önemlidir. Böylece anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atan birçok duruma erkenden müdahale edilebilir; riskli gebeliklerde düşük ihtimali minimuma indirilebilir.
Gebelik Takibi Neden Yapılır?
Gebelik takibi, her gebe kadına yapılan, rutin bir süreçtir. Ancak bu süreçteki dinamikler bazı kadınlar için farklı olabilir. Çünkü riskli gebelik grubunda değerlendirilen bir kadının daha yakından takip edilmesi gerekebilir. Gebelik takibinde yapılan rutin kontrollere ek olarak, farklı testler de istenebilir ve düşük riski değerlendirilir.
Bu süreçte;
- Annenin genel sağlık durumu
- Gebelik şekeri
- Gebelik tansiyonu
- Gebelik sürecinde beslenme
- Bebeğin kalp-damar sağlığı
- Bebeğin büyüme ve gelişmesi
- Bebeğin suyu
- Bebeğin uzuv gelişimi
- Bebeğin iç organlarının gelişimi
- Down sendromu vb. kromozomal rahatsızlıklar
- Yarık dudak vb. gelişimsel sorunlar vb. daha birçok değerlendirme yapılır.
Gebelik Takibi Ne Zaman Yapılır?
Gebelik takibi, kabaca 3 aşamada yapılır diyebiliriz. İlk aşama; gebeliğin ilk 14 haftası içerisinde yapılan kontrollerdir. İkinci aşama; 16 – 18. haftalar arasında yapılır. Üçüncüsü ise 20 – 24. hafta arasında yapılır. Bu süreçten sonra, doğuma kadar, düzenli aralıklarla kontroller devam eder. Özellikle sezaryen doğum yapacak hastalarda bu kontroller daha sık olabilir.
Düşük riski olan hastalarımızda ise, kontroller, özellikle gebeliğin ilk 3 – 6 ayında, daha sık olabilir.
Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?
Gebelik takibinin 1. aşamasında: Annenin genel sağlık durumu kontrol edilir. Eğer varsa metabolizma hastalıkları öğrenilir. Şeker, tansiyon vb. hastalıkların olup olmadığına bakılır. Gebelik haftası hesaplanır. Annenin kan basıncı, nabzı ölçülür ve diğer temel ölçümler tamamlanır. Gebeliğin ilk 14 haftasında bebeğe ikili tarama testi de yapılır. Böylece Down sendromu ihtimali değerlendirilir.
Gebelik takibinin 2. aşamasında: Gebelik devam ederken, annenin sağlık durumundaki değişimler de kontrol edilir. Bebek, 2D ve 3D ultrasonla görülebilir. Üçlü tarama testi yapılır ve anne adayına gerekli bilgiler verilir.
Gebelik takibinin 3. aşamasında: 4 boyutlu ultrason için en ideal zaman 3. aşama kontrollerin olduğu zamanlardır. Bu nedenle çift dilerse, dört boyutlu ultrason çektirebilir ve bebeklerinin mimiklerini net bir şekilde görebilir. Bebeğin uzuvları ve gelişimi incelenir. Annenin genel sağlık durumu değerlendirilir. Eğer gerekli görülürse şeker yüklemesi yapılabilir.
Bu süreçten sonra, gebeliğin son anlarına kadar düzenli olarak kontroller devam eder. Bebeğin hareketleri takip edilir ve doğum pozisyonuna yaklaşıp yaklaşmadığına bakılır. Bu süreçte doğum yöntemine de karar verilir. Bebeğin kalp atışlarını kontrol etmek için NST adı verilen bir test yapılabilir.
İstanbul Gebelik Takibi Fiyatları
Gebelik takibi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve anne adayının yaşayacağı fiziksel değişimlere hazırlıklı olabilmesi için önemlidir. Bebeğin doğumdan sonra sahip olma riski olan hastalıkların birçoğu, gebelik takibi sayesinde öngörülebilmektedir. İstanbul gebelik takibi fiyatları için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.