HPV Aşısı İstanbul

    Servikal kanserlerin hemen hemen tamamında en önemli etken, yüksek riskli HPV’nin persiste enfeksiyonudur. HPV 16 ve 18, dünya genelinde servikal kanserlerin %70’ine yol açarken, diğer yüksek tiplerden tip 31, 33, 45, 52 ve 58, ek olarak serviks kanserlerinin %20’inde etkendir. Bunun yanı sıra, HPV 16 ve 18, anal kanserlerin %90’ında etkendir. Orofaringeal, vulvar ve vajinal kanserlerde de HPV’nin önemli rolü vardır. HPV’ye bağlı en sık izlenen lezyonlar olan ve hastaları sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal olarak da oldukça etkileyen genital siğillerin de %90’ında HPV 6 ve -11 izole edilmektedir

    HPV’ye bağlı hastalık yükünü azaltmak amacıyla, günümüze dek üç çeşit HPV aşısı geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur. Güncel HPV aşıları, proflaktik özellikte olup, rekombinan teknoloji ile üretilmektedir. Terapötik HPV aşıları üzerindeki gelişmeler devam etmekte olup, deneysel aşamadadır.

    HPV aşısı İstanbul, genellikle erken yaşlarda uygulandığında en başarılı sonuçları verir. Ancak HPV ile enfekte olduğu tespit edilen kadınlarda da, cinsel yaşam devam ederken, diğer HPV türlerine karşı koruma sağlamak açısından önemlidir. HPV aşısı hakkında en çok merak edilenlere yazımızın devamında yer vereceğiz. HPV aşısı İstanbul için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

    HPV Aşısı Nedir?

    HPV aşısı; içerisinde canlı virus bulunmayan ve vücudun HPV’nin bazı türlerine karşı bağışıklık kazanmasını sağlayan bir aşıdır. HPV’ye bağlı gelişen rahim ağzı kanseri, genital siğil, vulva ve vajina kanserleri, ağız, dil, gırtlak kanserini azaltmanın önemli bir yoludur. HPV aşısı, halk arasında “rahim ağzı kanseri aşısı” olarak da bilinmektedir.

    Piyasada üç çeşit HPV aşısı mevcuttur:

    Bivalan aşı (CervarixTM) [HPV tip 16 (20 μg) ve 18 (20 μg) için VLP içerir];

    Kuadrivalan aşı (GardasilTM) [HPV tip 6 (20 μg), 11 (40 μg), 16 (40 μg) ve 18 (20 μg) için VLP içerir]

    Nanovalan aşı (Gardasil-9TM) [HPV tip 6 (30 μg), 11 (40 μg), 16 (60 μg), 18 (40 μg), 31 (20 μg), 33 (20 μg), 45 (20 μg), 52 (20 μg) ve 58 (20 μg) için VLP içerir].

    Dünya genelinde bu üç aşı da kullanımda olsa da, her ülkede üç alternatif bulunmamaktadır. Ağustos 2020 itibariyle ülkemizde bivalan ve kuadrivalan HPV aşıları mevcutken, nanovalan aşıların da gelmesi için çalışmalar devam etmektedir.

    HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

    HPV aşısı, ülkemizde henüz ulusal aşılama programına girmemiştir. Aşının ulusal aşılama programına alındığı ülkelerde, Advisory Committee on Immunization Practices ve DSÖ önerileriyle uyumlu olarak, 11-12 yaşında rutin HPV aşılaması önerilmektedir. 9 yaşında HPV aşısına başlanabilir. Daha önce aşılanmamış veya aşı serisini tamamlamamış olan 13-26 yaşındaki kişilere catch-up aşılama önerilir. Bu öneriler, ABD ve Avrupa’da geçerlidir.

    27-45 yaş arası erişkinlerde kişisel risk faktörleri ve aşıdan alabilecekleri olası faydalar göz önüne alınarak HPV aşılaması önerebilir.

    Aşı tercihi, sık tartışılan ve sorulan bir konudur. Öncelikle, her üç aşının her yerde bulunmadığını belirtmek gerekir. Ağustos 2020 itibariyle ülkemizde nanovalan aşı bulunmamaktadır. Nanovalan aşının koruma sağlayıp bivalan ve kuadrivalan aşının sağlamadığı 5 ek HPV tipinden dolayı, varlığı durumunda kadınlarda nanovalan aşı tercih edilebilir. Erkeklerde ise nanovalan aşının kansere karşı ek koruma yapıp yapmayacağı belirsizdir.

    HPV Bulaştıktan Sonra Aşı Yapılabilir Mi?

    HPV bulaştıktan sonra da aşı yapılabilir. Ancak bu noktada önemli olan enfekte olunan HPV türünün saptanmasıdır. Eğer kadında HPV’nin yalnızca tek bir türü saptanmışsa, diğer HPV türleri için aşının yapılması gerekir. Böylece cinsel yaşam devam ettiği sürece kadın diğer HPV türlerine karşı kendini koruyabilir.

    HPV Aşısı Kaç Kez Yapılır?

    HPV aşısı, 6 ay içerisinde 3 kez uygulanır. 9-15 arasında ise iki doz yeterlidir. Bu süreçte enjeksiyon dönemlerine dair bilgi doktor tarafından hastaya detaylı olarak açıklanır.

    Hamilelik Döneminde HPV Aşısı Yapılır Mı?

    HPV aşı şemasına gebelikte başlanmamalıdır. Aşılama başlanıp ilk doz sonrası gebe kalan kadınlarda, kalan aşılama şemasına gebelik bitimini takiben devam edilebilir. Aşı yapıldığı dönemde gebe olduğu farkedilen kadınlar için HPV aşısının gebelikte kötü sonuçlara yol açıp açmadığı önem kazanır. HPV aşısı uygulanan ve uygulanmayan gebelerin gebelik sonuçları karşılaştırıldığında, iki grup arasında doğum defekti, düşük, erken doğum, düşük kilolu doğum ve ölü doğum açısından anlamlı fark izlenmemiştir

    HPV Aşısı Ne Kadar Süre Korur?

    HPV aşısı, 7 yıl boyunca etkisini devam ettirir. 7 yılın sonunda HPV 16 ve HPV 18’e karşı oluşmuş antikor seviyeleri koruyuculuğunu sürdürmektedir. İlerleyen yıllarda gelecek çalışmalarla bu konu netlik kazanacaktır. Bu konuda gerekli yönlendirmeler, düzenli jinekolojik muayeneler sırasında yapılabilir ve hastalar muayene bulgularına göre doktorundan bilgi alabilir.

    HPV Aşısı Güvenilir Mi?

    İkili, dörtlü ve dokuzlu olmak üzere üç çeşit HPV aşısı mevcuttur. HPV aşıları, Amerika’da ilaçların piyasaya sunulmasını denetleyen, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylı bir aşıdır. Dünya Sağlık Örgütü, HPV aşısının fayda-zarar oranını fayda lehine olduğunu deklare etmiştir. Bu nedenle etkinliği ve faydaları onaylıdır. Yapılan tüm araştırmalar, HPV aşısının genital lezyonlara ve rahim ağzı kanserine karşı etkin koruma sağladığını; ciddi bir yan etki söz konusu olmadığını göstermektedir. En sık görülen sistemik yan etkiler, baş ağrısı, ateş, bulantı ve yorgunluk olmuştur. Lokal yan etkiler, nanovalan aşıda daha sık rastlanılmış olup, her iki grupta da lokal yan etki olarak en sık ağrı, şişlik, eritem ve kızarıklık görülmüştür. Lokal yan etkilerin %90’ından fazlası hafif veya orta derecede gelişmiştir.

    HPV Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

    HPV aşısı uygulandıktan sonra ciddi yan etkiler görülmez. Genellikle enjeksiyona bağlı olarak, uygulama yapılan bölgede kızarıklık, şişkinlik ve kızarıklık olabilir. Hafif baş ağrısı görülebilir. Bunların dışında, aşı uygulamasından sonra ciddi bir yan etki görüldüğünde, zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Olası alerjik reaksiyon açısından, aşı öncesi, hekim tarafından yumurta alerjisi, kauçuk alerjisi gibi bazı özel durumlar sorgulanır.

    İstanbul HPV Aşısı Fiyatları 2024

    HPV aşısı fiyatları İstanbul hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Bağlanın
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi