Gebelik Öncesi Danışma İstanbul

    Gebelik, anne için yepyeni bir süreç, farklı bir yolculuktur. Erken gebelik belirtileri ya da gebelik rahatsızlıkları, birçok kadın için benzer olsa da her kadın, kendine özgü bir gebelik süreci yaşar. Çünkü her kadının üreme sistemi, yumurta rezervlerinin durumu, mevcut sistemik hastalıklar ya da potansiyel stres kaynakları farklıdır. Bu nedenle gebelik öncesinde, gebeliği etkileyebilecek tüm bu faktörlerin teker teker değerlendirilmesi oldukça önemlidir.

    Gebelik öncesi danışma, kadının genel sağlık durumunun, kalıtsal hastalıklarının ve gebeliği riske atabilecek durumların değerlendirilmesini sağlar. Böylece gebelik dönemini daha rahat, daha sağlıklı ve daha bilinçli geçirmek mümkündür. Gebelik öncesi danışma İstanbul için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

    Gebelik Öncesi Danışma Nedir?

    Gebelik öncesi danışma İstanbul; gebe kalmayı düşünen ya da gebeliğin ilk dönemlerinde olan kadınların sağlık durumunun değerlendirilmesi ve gebelik sürecindeki olası risklere karşı bilinçlenmesi için yapılır.

    Gebelik fizyolojik bir olaydır. Tekrarlayan düşük vakalarıyla ya da sistemik rahatsızlıklardan kaynaklanan gebelik sorunlarıyla sık sık karşılaşırız. Bunların birçoğu öngörülebilir sorunlardır. Ancak gebelik öncesinde, -varsa- kadının geçmiş gebelik öyküsünün ve kalıtsal hastalıklarının değerlendirilmesi gerekir. Özellikle tekrarlayan düşük vakalarında, gebelik öncesi danışma hizmeti daha fazla önem kazanmaktadır. Çünkü tekrarlayan düşüklerin birçoğu üreme sistemindeki sorunlardan kaynaklanır. Bu sorunların tamamen tedavi edilip edilmediği ise ancak düzenli kontrollerle anlaşılabilir.

    Gebelik Öncesi Danışmada Ne Yapılır?

    Gebelik öncesi danışma; kadının gebe kalma sürecini etkileyebilecek rahatsızlıkların tespit edilmesi için yapılan bir dizi testi içerir. Bu süreçte aynı zamanda kadının geçmiş sağlık öyküsü, kan değerleri, kilosu, genetik yatkınlığı olan rahatsızlıklar da incelenir. Kadında strese neden olabilecek ve gebelik dönemini riske atabilecek çevresel koşullar değerlendirilir. Eğer gerekirse, bu koşullarda düzenlemeler önerilebilir. Çünkü gebelik, hem yapısal hem de çevresel birçok faktörden etkilenir.

    Gebelik Öncesi Danışmada Anamnez

    Anamnez; tıbbî öykü anlamına gelir. Yani doktorun hastayı tanımak için sorduğu tüm soruları kapsar. Gebelik öncesi danışmanın ilk aşaması da anamnezdir. Doktor aşağıdaki başlıklara alacağı cevapları değerlendirerek, hasta hakkında daha detaylı bilgi edinebilir.

    • Yaş
    • Gebelik özgeçmişi: Geçirilmiş gebelik dönemi, tekrarlayan düşük olup olmadığı , luteum yetersizliği, uterus anomalileri vb.
    • Soy geçmişi: Anne, baba ve kardeşler başta olmak üzere yakın akrabalardaki kalıtsal hastalıklar
    • Hasta özgeçmişi: Enfeksiyonlar, kalıtsal hastalıklar, sistematik rahatsızlıklar (şeker, tansiyon vb.), ameliyatlar, üreme sistemi sorunları, kronik hastalıklar
    • Hastanın yaşam alışkanlıkları: Sigara ve alkol kullanımı, ilaç ya da keyif verici madde bağımlılığı
    • Hastayı etkileyen çevresel koşullar: Beslenme, çalışma koşulları, uyku düzeni vb.

    Gebelik Öncesi Danışmada Yapılan Tetkikler Nelerdir?

    Doktor, anamnez sorularını tamamladıktan sonra aklında bazı sorular oluşur. Bu sorular, gebeliği engelleyebilecek risklere dair bazı kuşkulardır. Eğer risk söz konusu değilse bile, gebelik sürecini güven altına almak için bazı kontrollerin yapılması gerekir. Bunlar:

    • Fizik muayene: BMI, kan basıncı, akciğer, kalp ve damar hastalıkları
    • Jinekolojik muayene: Smear testi, ultrason görüntülemesi
    • Laboratuvar tetkikleri

    Gebelik Öncesi Danışmada Riskli Gebeliğin Değerlendirilmesi

    Gebelikte 35 yaş ve üzeri dönem, riskli gebelik dönemi olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte tekrarlayan düşükler, radyasyona maruz kalma ya da tüplerdeki sorunlara bağlı olarak da gebelik, “riskli gebelik” olarak tanımlanabilir. Gebelik öncesi danışma, gebeliğin riskli gebelik sınıfına girip girmediğini anlamak için de oldukça önemlidir. Gebelik öncesi danışma ile;

    • Gebelik sürecinde yaşanabilecek sorunların saptanması ve riskli gebeliğe karşı önlem alınması
    • Doğumdan hemen sonra bakıma alınması gereken bebeklerin tespit edilmesi
    • Gebelik sürecinde, düşük riskinin minimuma indirilmesi sağlanabilir.

    Riskli Gebelik Grupları Nelerdir?

    • İlk 3 ayda radyasyona maruz kalınan gebelikler
    • Tekrarlayan düşük olguları
    • Önceki doğumda ya da önceki doğumdan olan çocukta görülen anomaliler
    • Ultrason görüntülemesinde üreme sisteminde aşırı büyük miyom, polip ya da patolojik doku bulunan gebeler
    • Yakın akrabalarda kalıtsal hastalıkların olması
    • Epilepsi, hipertansiyon, şeker, kan uyuşmazlığı vb. hastalığı olanlar
    • Vajinal enfeksiyonu olanlar

    Gebelik Öncesi Danışmanlıkta Kilo Takibi

    Gebelik öncesi danışmanlığın önemli bir amacı da gebelik sürecinde alınması gereken kilo konusunda anne adayına bilgi vermektir. Çünkü gebelik döneminde alınması gereken kilonun aşılması ya da normal değerlerin altında kalması, bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.

    Gebelik döneminde;

    • Zayıf kadınların 12,5 – 18 kg
    • Normal kilodaki kadınların 11,5 – 16 kg
    • Kilolu kadınların 7 – 11,5 kg alması sağlıklı kabul edilir.

    İstanbul Gebelik Öncesi Danışmanlık

    Gebelik öncesi danışmanlık sürecinde başvuracağınız doktorun sizin ihtiyaçlarınızı doğru analiz etmesi, hasta öyküsünü doğru değerlendirmesi ve eksiksiz olarak tüm tahlilleri yaptırması önemlidir. Gebelik öncesi danışma; özel kadın doğum merkezlerinde, polikliniklerde, hastanelerde verilebilir. Önemli olan doktorunuza güvenmeniz ve gebelik süreci ile ilgili tüm sorularınıza yanıt alabilmenizdir.

    Gebelik Öncesi Danışmanlık İstanbul hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Bağlanın
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi