Menopoz Tedavisi İstanbul
Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur. Menopoz sözcüğü Yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinden türemiştir. Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
Menopoz, tüm kadınlar için oldukça doğal bir süreçtir. Ancak menopoz döneminde yaşanan ateş basması, duygu değişimi gibi şikâyetler, her kadında farklı yoğunlukta olabilir. Ayrıca bazı kadınlar, normalden daha erken yaşta menopoza girerler. “Erken menopoz” olarak adlandırdığımız bu durum, kalp-damar hastalıkları ve kemik erimesi başta olmak üzere birçok riski de beraberinde getirmektedir.
Yazımızın devamında; menopoz, erken menopoz ve erken menopoz tedavisi hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Menopoz ile ilgili tüm merak ettikleriniz için ise Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Menopoz Nedir?
Menopoz; ilerleyen yaşa bağlı olarak rahmin doğurganlık özelliğini kaybetmesi ve bu süreçte yaşanan birtakım yan etkileri kapsayan, doğal bir süreçtir. Bu süreçte, yumurtalıkların faaliyeti giderek azalır. Buna bağlı olarak, östrojen üretimi de azalır. Rahim doğurganlık özelliğini yavaş yavaş kaybeder. Kadın vücudunda meydana gelen bu değişimler ise sert duygu geçişleri, sıcak basması, sık idrara çıkma ve kilo artışı gibi şikâyetlere neden olabilir.
Menopoz dönemi Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandırmasına göre üç döneme ayrılır:
- Pre-menopoz: Bu dönem, menopozun ilk belirtilerini vermeye başladığı dönemdir. Adet düzensizliği ile başlayan pre-menopoz şikâyetlerine, depresif ruh hâli, terleme ve uykusuzluk da eşlik edebilir. Pre-menopoz döneminin ne kadar süreceği ise kişinin yapısal özelliklerine bağlıdır. Bazı kadınlar, yalnızca 1-2 ay bu şikâyetleri yaşarlar. Bazı kadınlarda ise yıllarca sürebilir.
- Menopoz: En son adet kanamasının görülmesidir.
- Post-menopoz: Adet kanamaları tamamen kesildikten sonra, 2 yıl boyunca menopoz şikâyetleri devam edebilir. Şikâyetlerin şiddeti ve sıklığı giderek azalır. Post-menopoz süreci sona erdiğinde ise kadın, vücudunda yaşadığı değişimlere tamamen uyum sağlamış durumdadır.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopozun ilk belirtileri; kanamaların azalması ve düzensiz hâle gelmesidir. Menopoz süresi ilerledikçe, şikâyetler giderek artar bununla birlikte kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen diğer yan etkiler de görülmeye başlar.
Menopoz belirtileri:
- Adet düzensizlikleri
- Yumurtlamada azalma
- Ateş basmaları
- Aşırı terleme
- Depresif ruh hali
- Uyuyamama
- Gerginlik, sinirlilik
- İştah artışı
- Konsantrasyon güçlüğü
- Yüzde kızarma
- Nabızda artış
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Sıcak basması
- Öz güven azlığı
- Unutkanlık
- Dikkatsizlik
- Yorgunluk
- Cinsel istekte azalma
Menopozda Ateş Basması Ne Zaman Biter?
Menopoz belirtileri, her kadında farklı şiddette kendini gösterir. Bazı belirtiler, bazı kişilerde görülmeyebilir bile… Ancak menopoza giren birçok kadının ortak şikâyeti ateş basmasıdır.
Menopoza bağlı yaşanan ateş basmalarının ne kadar süreceği ise değişkendir. Bazı kadınlar ateş basması şikâyetini yalnızca kısa bir süre hissederler. Bazı kadınlarda ise menopozdan sonra bile devam edebilir. Menopoz ateş basmalarının en fazla 2-3 yıl sürdüğünü söyleyebiliriz.
Menopoz ve Erken Menopoz Ne Zaman Başlar?
Menopozun ilk belirtileri 40’lı yaşlardan itibaren kendini gösterebilir. Menopozun başlaması ise genellikle 50 – 51 yaşlarında olur. Ancak bazı kadınlarda, hem çevresel hem de genetik faktörlere bağlı olarak, erken menopoz görülebilir. 45 yaşın altında başlayan menopoz olguları erken menopoz kabul edilir ve kadının sağlığı için tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Erken menopoz: 45 yaşından önce oluşan menopoza erken menopoz denir. Sebebi belli olmayan durumlar, otoimmün hastalıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyonlar, çevresel nedenler, kürtaj ve düşükler, sık gebelik, aşırı şişmanlık, hipotiroidizm gibi sebeplerle oluşabilir.
Cerrahi menopoz: Bazı operasyonlar zamanından önce menopoza girmeye neden olabilir. Adet gören bir kadının yumurtalıkları cerrahi olarak çıkarılırsa adet kesilir ve menopoz gelişir. Radyasyon tedavileri menopoza yol açabilir. Kanser kemoterapileri esnasında görülen yumurtalık fonksiyon kayıpları çoğu zaman geri dönüşümlüdür.
Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda, 45 yaşından önce başlayan adet düzensizlikleri, sinirlilik ve ateş basması şikâyetleri erken menopoz şüphesi yaratır. Ancak kadının fizyolojisindeki başka rahatsızlıklar da erken menopoz belirtilerine neden olabilir. Bu nedenle erken menopozdan şüphelenen kadınların zaman kaybetmeden uzman bir jinekologa başvurması gerekir.
Erken Menopozun Zararları Nelerdir?
Erken menopoza giren kadınlarda, östrojen hormonu erkenden azalır. Oysaki kadının kemik, kalp-damar ve üreme sistemi sağlığını koruması için en az 50’li yaşlara kadar östrojen üretilmesi gerekir. Bu nedenle erken menopoz yaşayan kadınlarda kemik ve kalp-damar hastalıkları riski ciddi oranda artmaktadır.
Menopozda Beslenme Önerileri
- Östrojen yetmezliğine bağlı olarak metabolizma hızı yavaşlar ve kilo alımı başlar.
- Osteoporozdan korunmak için günlük 1500 mg kalsiyum alınmalıdır.
- E vitamini sıcak basmalarını ve halsizliği önleyebilir.
- D vitamini normal düzeyde tutulmalıdır.
- Tuz alımı kısıtlanmalıdır.
- Menopoz döneminde düzenli egzersiz yapılması önemlidir.
- Menopozda Yapılması Gerekenler
Menopoz döneminde özellikle ilk 2 yıl sık görülen sıcak basmalarına karşı hafif ve kat kat giymek gerekir. Böylece sıcak basması durumunda kıyafet azaltılabilir. Baharat ve kafeini azaltmak, sigara ve alkolden uzak durmak faydalıdır. Östrojen azlığına bağlı meydana gelen ağrılı cinsel birleşmeye karşı rahatlatıcı yağlar kullanılır. Düzenli cinsel ilişki sağlanması atrofiden korunmak için gereklidir. Osteoporozdan korunmak için günlük kalsiyum alımına dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Hekiminiz uygun görürse hormon replasman tedavisi uygulayabilir. Belli aralıklarla kemik yoğunluğu ölçümü (dansitometri) yapılmalıdır.
Hormon Replasman Tedavisi Nedir?
Hormon replasman tedavisi (HRT) östrojen takviye tedavisidir. Hastaya düzenli olarak östrojen ve progesteron içeren ilaçlar verilir. Hormon tedavisinin esas amacı, menopoza bağlı gelişen sıcak basması, terleme gibi şikayetleri gidermektir. Bununla beraber, menopozla birlikte artan osteoporoz ve kalp-damar hastalıkları sıklığı da azaltılabilir. Tedavi cinsel yaşam üzerinde de olumlu etki gösterir. Ağız kuruluğu, ağızda kötü tat ve diş çürüklerinde azalma olur.
İstanbul Menopoz Tedavisi
Menopoz, her kadının hayatının bir döneminde yaşayacağı, doğal bir süreçtir. Ancak bu süreci daha kolay geçirmek ve menopoz sıkıntılarını daha kolay atlatmak için bilinçli olmak önemlidir. Bunun için ise ilk aşama; menopoz belirtilerini tanımak ve zamanında fark etmektir diyebiliriz.
50’li yaşlardaki her kadının, menopoz belirtilerini fark ettiği anda jinekologa başvurması gerekir. Bu süreçte, rutin kontroller sırasında da doktor kadına menopoz hakkında bilgi verebilir. Menopozdan kaynaklanan bacak, kas ve eklem ağrılarını azaltmak ve kemik erimesine karşı önlem almak için D vitamini desteği tavsiye edilebilir. Ayrıca, sigaradan uzak, sağlıklı bir yaşam tarzı da menopoz şikâyetlerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Pre-menopoz ve post-menopoz dönemindeki rutin kontrolleri aksatmamak da kadının bir uzmandan destek alarak, bu süreci rahat geçirmesine yardımcı olur.
Menopoz, doğal süreci dışında, erkenden gerçekleştiğinde ise mutlaka tedavi gerekir. İstanbul’da erken menopoz tedavisi ve menopoz hakkında ayrıntılı bilgi almak için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.