Miyom Ameliyatında Rahim Alınır Mı?

    Miyom ameliyatı sırasında rahim alınmaz. Miyomlar, rahmin myometrium isimli tabakasında oluşan kitlelerdir. Bu kitlelerin vücuttan alınması için rahmin de alınmasına gerek yoktur. Günümüzde miyom ameliyatları, rahme ve benzer önemli organlara zarar vermeden gerçekleştirilebilmektedir. Bu amaçla yapılan operasyonlar halk arasında rahim koruyucu miyom ameliyatı olarak da bilinmektedir. Bununla birlikte eğer bireyler miyomların tekrarlama riskinden tamamen kurtulmak istiyorsa ve ileride gebe kalmayı planlamıyorlarsa rahim, sahip olduğu miyomlarla birlikte tamamen alınabilmektedir. Bahsetmiş olduğumuz durum tamamen hastanın kendi inisiyatifindedir. Yazımızın devamını inceleyerek rahim koruyucu miyom ameliyatı, miyomlar ve miyom ameliyatının kapsamı hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

    Miyom Nedir?

    Miyom, halk arasında rahim uru, rahimde ur ve miyom gibi isimlerle de bilinen iyi huylu kitledir. Bu kitleler rahmi meydana getiren myometrium isimli kas tabakasında oluşurlar. Çoğu zaman bir şikâyete sebep olmadıkları için tesadüfen teşhis edilirler. Ancak bazı hastalar miyomlara bağlı olarak ara kanamalar, şiddetli adet kanamaları ve şiddetli adet sancısı gibi belirtiler deneyimleyebilirler. Miyom tedavisi kapsamında yapılan uygulamalar cerrahi işlemler içerir ve genel olarak miyom ameliyatı ismiyle bilinirler.

    Miyom Ameliyatı Nedir?

    Miyom ameliyatı, rahmin myometrium tabakasında meydana gelen miyomların alınması amacıyla yapılan cerrahi operasyondur. Bu operasyon pek çok farklı cerrahi teknikle yapılabilmektedir. Bu tekniklere örnek olarak şunlar verilebilir.

    • Açık miyom ameliyatı veya bir diğer ismiyle abdominal myomektomi.
    • Kapalı miyom ameliyatı yani laparoskopik miyomektomi.
    • Histeroskopik miyomektomi yani histeroskopi miyom ameliyatı.
    • Histerektomi veya halk arasında bilinen ismiyle rahim aldırma ameliyatı.

    Açık miyom ameliyatı, kapalı miyom ameliyatı ve histeroskopik miyom ameliyatı rahim koruyucu teknikler kullanılarak yapılabilmektedir.

    Miyomlar Hangi Şikayetlere Neden Olmaktadır? Miyom Belirtileri Nelerdir?

    Myom belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Adet kanamalarında artış.
    • Ara kanamalar.
    • Şiddetli adet sancıları.
    • Gebe kalmada güçlük.
    • Karında şişlik hissi.
    • Kabızlık.
    • Cinsel birliktelik sırasında ağrı.
    • İdrara çıkma sıklığında artış.

    Rahminde miyom olan kadınlar bu gibi belirtiler deneyimleyebilmektedir.

    Hangi Durumlarda Miyom Ameliyatı Gerekir?

    Miyom ameliyatı gerektiren durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:

    • Miyomlar hızla büyüyorsa.
    • Rahimde fazla sayıda miyom varsa.
    • Miyomların boyutu büyükse.
    • Miyomlar diğer tedavi seçeneklerine cevap vermiyorsa.
    • Miyomlara bağlı olarak rahatsız edici belirtiler deneyimleniyorsa.
    • Kitlelerin kötü huylu olma riski varsa.

    Bu gibi durumlarda myom ameliyatı gerekebilir.

    Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Miyom ameliyatı, ameliyatın hangi cerrahi teknikle yapıldığına göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Kapalı miyom ameliyatı 1 ila 2 saat kadar sürebilirken; açık miyom ameliyatı 1 saat, histeroskopik miyom ameliyatı ise yarım saat kadar sürebilir. Myom ameliyatının süresi, ameliyatın kapsamına göre kişiden kişiye değişebilmektedir.

    Miyomlar İlaçla Tedavi Edilebilir Mi?

    Miyomlar ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılamazlar. İlaç tedavileri, miyomların vücut üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla tercih edilmektedir. Bunun haricinde miyomları tamamen tedavi etme gibi bir güçleri yoktur. Bu yüzden miyomlardan ve sebep oldukları olumsuz etkilerden tamamen kurtulmak isteyen kadınlar, miyom ameliyatı kapsamında yapılan operasyonlara başvururlar.

    Miyom Ameliyatı Nasıl Olur?

    Miyom ameliyatı, pek çok farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin her birinde amaç: rahme veya çevre organlara zarar vermeden miyomları başarı ile almaktır. Bu amaç bağlamında eğer açık miyom ameliyatı tercih edilmişse miyomlar, alt karın bölgesine atılan yatay bir cerrahi kesi yardımıyla çıkarılırlar. Eğer kapalı miyom ameliyatı tercih edilmişse aynı bölgeye atılan milimetrik boyutlardaki kesiler yardımı ile miyomlar alınır. Histeroskopik miyom ameliyatında ise miyomlar, vajinal yolla, histeroskopi cihazı yardımıyla alınırlar. Tüm bu uygulamalar sırasında hastalar anestezi altındadırlar. Yani miyom ameliyatı olan kadınlar ameliyat sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar.

    Kapalı Miyom Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

    Laparoskopik miyom ameliyatının avantajları şunlardır:

    • Ameliyat, milimetrik boyutlardaki kesiler yardımıyla yapılır. Bu yüzden hastalar daha hızlı iyileşir ve kayda değer bir ameliyat izi taşımazlar.
    • Rahim koruyucu miyom ameliyatı için oldukça uygun tekniktir.
    • Kapalı miyom ameliyatı yaptıran kadınlar, ameliyat sonrası enfeksiyon gibi risklerden çok daha az etkilenirler.
    • Kapalı miyom ameliyatı sonrası rahim içi yapışıklık riski daha azdır.
    • Operasyon sırasında ağrı hissedilmez.

    Kapalı miyom ameliyatının avantajları bu şekilde sıralanabilmektedir.

    Rahim Koruyucu Miyom Ameliyatı Neden Önemlidir?

    Rahim koruyucu miyom ameliyatı, ileride çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için son derece önemli ve avantajlı bir uygulamadır. Bu operasyon sırasında cerrah, rahim gibi gebelik açısından önemli organlara zarar vermemek için son derece dikkatli bir şekilde çalışır. Bu yüzden miyom ameliyatı sonrası gebelik düşünen kadınlara, rahim koruyucu miyom ameliyatı yaptırmaları önerilir.

    Kapalı Miyom Ameliyatı Fiyatları 2024

    Kapalı miyom ameliyatı, yazımızın geri kalanında da bahsettiğimiz gibi son derece avantajlı bir operasyondur. Bu operasyon sonrasında rahim içi yapışıklık ve rahimle ilgili diğer komplikasyonların görülme riski son derece düşüktür. Türkiye kapalı miyom ameliyatı fiyatları ve rahim koruyucu miyom ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. Aynı şekilde bizi arayarak Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu gibi kadın hastalıkları alanında uzman bir isimden randevu alabilirsiniz.


    Doktora Bağlanın
    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi